Numărul uriaș de paturi pentru ATI la care Spitalul Județean Timișoara poate...

Numărul uriaș de paturi pentru ATI la care Spitalul Județean Timișoara poate să ajungă în caz de criză. Care este punctul slab și ce măsuri se iau

0
DISTRIBUIȚI

UPU judetean

Lupta cu coronavirusul se duce pe toate fronturile. În prima linie sunt medicii, care încearcă să fie pregătiți și pentru cele mai sumbre scenarii și să găsească cele mai bune soluții. Ei pot fi ajutați de conduita preventivă, spiritul civic și reponsabilitatea cetățenilor, atunci când vine vorba de lupta cu coronavirusul.

Spitalul Județean din Timișoara este pregătit în lupta cu COVID-19. O spun chiar manager-ul general al instituției, Raul Pătrașcu, respectiv Mihai Grecu, șeful UPU-Smurd de la „Județean”. „Noi ne-am pregătit încă din decembrie. Avem zeci de mii de măști, combinezoane, halate și avem stocuri care ne vin odată la câteva zile tocmai ca să nu rămânem fără. Am fost unul dintre primele spitale care a restricționat accesul vizitatorilor. Spitalul județean este unul terțiar, care ia cazuri din cinci județe. Cum spunea și colegul meu (n.r. – dr.Mihai Grecu, șeful UPU SMURD Timiș ), accidente rutiere, accidente vasculare cerebrale vor continua să aibă loc și, pe lângă faptul că ne pregătim în lupta cu coronavirusul, trebuie să asigurăm că îi putem trata și pe ceilalți bolanvi”, a spus Raul Pătrașcu, manager-ul Spitalului Județean Timișoara, aflat la PRESSALERT LIVE.

Asigurări că Spitalul Județean Timișoara este pregătit pentru ceea ce urmează să vină le-a dat și Mihai Grecu, șeful UPU-SMURD. „Avem pentru momentul acesta și pentru o perioadă următoare, dar pe care nu pot să o precizez, pentru că nimeni nu poate estima cum o să evolueze numărul de cazuri în fiecare zonă a României. Exista și achiziții centralizate și rezervele pe care le avem la nivelul spitalului. La momentul acesta nu avem niciun fel de problemă în legătură cu mijloacele de protecție”, a precizat Mihai Grecu.

Lipsa personalului medical, un punct slab

Întrebat de punctele slabe ale instituției medicale pe care o conduce, Raul Pătrașcu a spus că lipsa doctorilor ar putea fi unul dintre acestea.


„Nu avem suficienți medici, resurse umane. Avem foarte puțini medici epidemiologi și infecționiști. La nivelul județului e un singur epidemiolog și trei infecționiști, dintre care o doamnă e rezident”, a spus Pătrașcu, la PRESSALERT LIVE.

Managerul Spitalului Județean Timișoara a fost completat de colegul său, Mihai Grecu, șeful UPU-SMURD. „Rostul epidemiologului și infecționistului este să furnizeze informațiile pentru toți colegii din spital. Nu neapărat să consulte efectiv, ci trebuie să fie o sursă de informație. Personalul din spital are niște proceduri, niște lucruri pe care le respectă și la un moment dat găsește ceva operativ ce să facă, cum să gestioneze situația. Nu spun că sunt destui, ci spun că se poate, că putem funcționa OK cu numărul acesta de medici”, a fost de părere Mihai Grecu.

Aparatura, punctul forte

Există și vești foarte bune atunci când vine vorba de aparatura din dotare de care dispune Spitalul Județean Timișoara, care se pregătește de cel mai negru scenariu în lupta cu coronavirusul. „Suntem spitalul cu cele mai multe ventilatoare din țară, avem 35. Patru de ATI avem 55 și le vom mări la 71. La Spitalul Județean Timișoara avem capacitatea de a mări paturile de ATI până la 505. Avem instalație de tubulatură de oxigen și aer comprimat care să ne permită să ducem multe cazuri. E un punct tare aparatura pe care o avem. Pe lângă aceasta, am dat listă la Ministerul Sănătății pentru a ne dubla numărul”, a punctat Raul Pătrașcu, managerul Spitalului Județean Timișoara.

Pătrașcu a spus că nu e nevoie de un număr foarte mare de plămâni artificiali, pentru că se folosesc în cazuri extrem de rare. „Nu e nevoie de 71 de plămâni artificiali. Ventilatoarele își fac treaba în mare parte, până la un anumit punct. Doar dacă trauma este severă atunci se folosește plămânul artificial care are kit-uri și poate fi refolosit”, a completat Raul Pătrașcu, la PRESSALERT LIVE.

Psihologii ajută

În tot acest timp, în condițiile în care numărul medicilor nu este suficient, trebuie îngrijit personalul medical, care poate fi suprasolicitat sau chiar poate să apară sindromul burn-out. „Avem atât psihologi, dar și psihiatrii. Îi aveam și înainte de a exploda coronavirusul. Medicii se pot confrunta cu sindromul burn-out in anumite cazuri. Există gărzi grele, situații dificile, iar mentalul este foarte important”, a explicat Raul Pătrașcu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.