Teatrul German și Teatrul Maghiar din Timișoara, spectacole online de Ziua Mondială...

Teatrul German și Teatrul Maghiar din Timișoara, spectacole online de Ziua Mondială a Teatrului

0
DISTRIBUIȚI

Ziua Mondială a Teatrului, un prilej de întâlnire a iubitorilor de teatru cu actori, dramaturgi regizori și scenografi, este anulată în acest an, ca urmare a închiderii sălilor de teatru din cauza pandemiei de coronavirus.

Teatrul german timișorean a decis ca începând cu ziua dedicată acestui eveniment, să ofere publicului înregistrări ale spectacolelor puse în scenă de echipa teatrului, care vor putea fi vizionate pe pagina de facebook a instituției.

Primul spectacol ales este, nu întâmplător, „Jurnal de România. Timișoara”, regizat de Carmen Lidia Vidu, care va putea fi vizionat pe pagina de Facebook a teatrului vineri, 27 martie, între orele 18.00 – 22.00. Este spectacolul care a încercat, atât prin mesajul transmis publicului de către cele șase protagoniste, cât și prin evenimente adiacente, să apropie comunitatea locală – fie artistică, universitară, politică dar și națională, căci „Jurnal de România, Timișoara” face parte dintr-o serie de spectacole montate de Carmen Lidia Vidu la Sfântu Gheorghe și Constanța, sugerând astfel o solidarizare a oamenilor printr-un act cultural. În confesiunile celor șase personaje, sunt dezvăluite momente de fericire sau dureroase, succese sau eșecuri, se vorbește despre înstrăinare și regăsire. Toate oglindesc relațiile dintre oameni, felul în care biografiile personale sunt influențate decisiv de realitatea oferită  de orașul în care trăiesc.

Publicul are prilejul de a le revedea pe actrițele Ida Jarcsek-Gaza, Tatiana Sessler-Toami, Daniela Török, Ioana Iacob, Olga Török și Silvia Török.

„7/7” la Teatrul Maghiar

Teatrul Maghiar de Stat „Csiky Gergely” marchează Ziua Mondială a Teatrului, sărbătorită în 27 martie, cu spectacolul „7/7”, în coregrafia și interpretarea lui Baczó Tünde, a cărui înregistrare va fi difuzată pe internet.


Spectacolul, a cărui dramaturgie e semnată de Simona Donici, va fi disponibil pe pagina de Facebook a teatrului vineri, între orele 19.00 și 24.00.

Spectacolul este inspirat din monologul „Lumea-ntreagă e o scenă și toți oamenii-s actori” din piesa „Cum vă place” de William Shakespeare, dansatoarea urmărind evoluția rolurilor pe care le joacă Femeia începnd cu nașterea, continuând cu postura de tânără și apoi de mamă, cea de femeie matură și ajunsă în cele din urmă la vârsta bătrâneții. De-a lungul spectacolului, Baczó Tünde se transpune și se transfigurează cu lejeritatea unui fluture, îmbrăcând veșminte diferite: „Mai multe roluri joacă omu-n viață,/Iar actele sunt cele șapte vârste”.

Acest spectacol non-verbal, pus în scenă în stagiunea 2013/2014 la teatrul maghiar timișorean, a cărui muzică a fost interpretată live pe durata sa de compozitorul Cári Tibor, a participat la evenimente importante precum festivalurile internaționale Shakespeare din York, Gdansk și Craiova. Decorul a fost conceput de Albert Alpár iar proiecțiile video îi aparțin Klárei Balász.

În cursul lunii aprilie, vor fi difuzate înregistrări complete ale spectacolelor mai vechi din repertoriul teatrului maghiar iar noutățile urmează a fi comunicate pe pagina web www.tm-t.ro. Toate spectacolele filmate sunt subtitrate în limba română.

Vă reamintim că și Teatrul Național „Mihai Eminescu” din Timișoara a pregătit un program de spectacole online, care a început ieri cu piesa „Sunt o babă comunistă”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.