Un medic din vestul țării cere ministrului Sănătății ca folosirea cardului de...

Un medic din vestul țării cere ministrului Sănătății ca folosirea cardului de sănătate să nu mai fie obligatorie în perioada de criză

0
DISTRIBUIȚI

Funcționarea deficitară sau chiar blocajul total al sistemului informatic al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, așa cum s-a întamplat în ultima săptămână, îngreunează peste măsură activitatea medicilor de familie și expune pacienții la riscuri care ar putea fi evitate, cu atât mai mult cu cât cei mai mulți sunt oameni în vârstă, mult mai vulnerabili în condițiile în care pandemia cauzată de noul coronavirus este în plină evoluție.

Dr. Adrian Dărăbanțiu, președintele Societății medicilor de medicină a familiei din județul Arad, propune invocarea stării de forță majoră și solicită ministrului Sănătății, Victor Costache,  suspendarea tuturor prevederilor din Contractul-Cadru privind obligația utilizării sistemului informatic pe perioada pandemiei, măsură care ar simplifica simțitor funcționarea acestor cabinete, în bună parte îngreunată de sistemul birocratic existent. „O asemenea măsură ar permite eliberarea rețetelor fără cardul de sănătate, care, în mod normal, în orice sistem de asigurări, are alt rol, acela de a atesta calitatea de asigurat, urmând ca acesta să beneficieze de toate drepturile, fără alte raporturi cu cardul”, a explicat dr.


Adrian Dărăbanțiu. „Dacă s-ar lua această măsură, rețetele ar putea fi eliberate și aparținătorilor, mai ales în condițiile în care majoritatea celor care vin la cabinete sunt pacienți cronici, mult mai vulnerabili, sau ar putea să meargă la un control de specialitate fără a mai trece pe la medicul de familie, evitând astfel sălile de așteptare de multe ori foarte aglomerate, din cauză că sistemul informatic funcționează deficitar. Dacă nu ar mai fi necesară validarea cardului, rețetele ar putea fi eliberate mult mai rapid, eventual aparținătorilor, iar pentru forme mai ușoare de răceală, numeroase în această perioadă, s-ar putea da și sfaturi telefonice, fără ca pacientul să fie obligat să vină să valideze consultația cu cardul, mai ales că medicamentele recomandate în asemenea cazuri nu se eliberează pe rețete compensate. Riscurile colaterale ar fi mult mai mici, căci ar fi evitate aglomerațiile din sălile de așteptare și posibilitatea răspândirii epidemiei în rândul populației vulnerabile ar fi diminuată. O simplificare a acestor proceduri care scurtcircuitează sistemul ar fi necesară, altminteri, lucrurile vor fi scăpate de sub control”, crede medicul arădean.

Dr. Adrian Dărăbanțiu a mai spus că, în urmă cu câteva zile, i-a trimis ministrului Victor Costache un mesaj telefonic, adresându-i rugămintea de a lua în considerare aceste solicitări, dar nu a primit nici un răspuns. Ministrul Sănătății nu a putut fi contactat până la publicarea  acestui material.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.