Doctorul Musta, un nou mesaj înainte de Paști: „Am o mare neliniște...

Doctorul Musta, un nou mesaj înainte de Paști: „Am o mare neliniște în suflet când văd ce se întâmplă zilele acestea”. Secțiile de terapie intensivă, aproape pline

0
DISTRIBUIȚI

Medicul Virgil Musta, de la Spitalul de Boli infecțioase din Timișoara, a lansat un „apel la rațiune, cu credința în suflet”, către compatrioți, înaintea Sărbătorilor Pascale.

„Simt nevoia să vă scriu din nou. Am o mare neliniște în suflet când văd ce se întâmplă zilele acestea. Trecem printr-o perioadă periculoasă, foarte înșelătoare. Afară este frumos și toți avem tendința de a ceda și a slăbi măsurile de distanțare socială și de izolare. Ne pregătim mulți de Sfintele Sărbători de Paști, mergem prin magazine și piețe să ne aprovizionăm. Acestea sunt aglomerate, iar cozile sunt mai mari. Am văzut multe persoane care poartă mască și respectă distața și asta e foarte bine, dar am văzut și destui care nu mai poartă masca și nu păstrează distanța de 2 m. Am observat persoane care sunt mulțumite de faptul că epidemia la noi în țară este încă sub control și consideră că asta este ceva firesc. Omit însă faptul că acest lucru s-a realizat greu, în special prin efortul colectiv susținut de distanțare socială, izolare și respectarea regulilor de igienă”, a transmis doctorul Musta prin intermediul paginii de Facebook City Doctors.

„Sunt mulți care nu înțeleg faptul că suntem încă pe panta ascendentă a îmbolnăvirilor și a deceselor! Sunt deja destui oameni în jurul nostru care au virusul, unii asimptomatici sau cu simptomatologie minoră, ceea ce crește riscul să luam oricare dintre noi infecția și nu știm cum va evolua boala la fiecare dintre noi. Multă lume nu știe că sunt tot mai mulți pacienți în stare gravă internați, iar secțiile de terapie intensivă dedicate Covid-19 sunt aproape pline, chiar și la noi la Spitalul «Victor Babeș» din Timișoara este aproape plin.


S-au creat spitale suport și se iau măsuri de creștere a capacității, dar chiar și așa locurile pot deveni insuficiente dacă numărul cazurilor crește mult și continuu. Nici nu vreau să mă gândesc unde putem ajunge și noi în România dacă zilele acestea nu respectăm cu strictețe toate regulile pe care sunt convins că deja le știți foarte bine!”, a mai scris Virgil Musta.

Medicul amintește problemele grave prin care trec țări mai dezvoltate decât România din cauza supraaglomerării secțiilor de terapie intesivă. „Nu vreau să vă întristez acum, dar chiar este foarte important să rămânem foarte raționali zilele acestea, zile care pot ajuta la depășirea mai rapidă și mai ușoară a epidemiei sau pot duce la o situație foarte grea ulterior. Suntem într-un război în care nici unii dintre noi nu am mai fost, iar acest lucru impune schimbarea modului de gândi, de a ne comporta și de a acționa. Impune renunțări și sacrificii materiale poate, dar nu imi doresc deloc ca aceste sacrificii să însemne chiar viața noastră sau a persoanelor dragi nouă. Cu înțelepciune, răbdare, înțelegere și curaj vom trece cu bine această încercare!”, a scris specialistul în boli infecțioase.

„Eu sunt credincios și Îl iubesc pe Dumnzeu și aș dori să am și eu și voi toți un Paște fericit, cu bucurie și multă lumină în suflet. Dar, vreau ca și la anul să petrecem Sfintele Sărbători de Paști împreună. Pentru aceasta, la noi în familie ne-am pregătit mai modest decât în ceilalți ani (cumpărături și alte lucruri materiale). Mă voi ruga acasă și voi petrece Sarbătorile Pascale doar cu familia mea, acasă. Va îndemn să faceți la fel și voi și sunt convins că Bunul Dumnezeu ne va ocroti și ne va ajuta să trecem cu bine peste această pandemie. Credeți că puteți face și voi aceste lucruri? Sunt convins că da și că veți explica și altor cunoștințe (…) să procedeze la fel, oricât de mult ne-am fi dorit să facem și acum ceea ce făceam în alți ani. Vă mulțumesc pentru înțelegere și pentru efortul fiecăruia. Sarbători Pascale Fericite vă doresc tuturor!”, a încheiat dr. Virgil Musta.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.