Documentarul despre alpinistul Horia Colibășanu, „Superhombre”, este disponibil online

Documentarul despre alpinistul Horia Colibășanu, „Superhombre”, este disponibil online

0
DISTRIBUIȚI

Documentarul „Superhombre” (2019), despre cunoscutul alpinist timişorean Horia Colibăşanu, poate fi văzut online pe platforma Vimeo on Demand, după ce a circulat în cinematografe în lunile februarie și martie. Produs independent la Timișoara, „Superhombre” este realizat de Lucian Mircu şi Mircea Gherase și distribuit de Domestic Film.

Documentarul îl urmăreşte pe Horia Colibăşanu în cele trei ipostaze ale sale, pe care încearcă le ţină în echilibru: alpinist de top, soţ şi tată a doi copii şi medic stomatolog.

Pe pagina sa de Facebook, Horia Colibășanu scrie câteva din motivele pentru care merită să vezi filmul: „Pentru o oră te transpui într-o lume care în mod normal e greu accesibilă majorității oamenilor, iar acum e total inaccesibilă chiar și himalayștilor cu abonament”. Sezonul de expediții în Nepal a fost anulat pe fondul pandemiei.

„Vrem să oferim pasionaților de munte o gură de aer sauchiar ocazia de a urca pe Everest, în siguranță, alături de HoriaColibășanu.


Actul său de solidaritate din 2008 ne-a inspirat să facem acest film. A rămas 3 zile și 3 nopți pentru a-l îngriji pe partenerul sau bolnav, alpinistul basc InakiOchoa, la 7400 de metri pe Annapurna. Sperăm să ofere un exemplu de solidaritate în această perioadă de încercări pentru toată lumea”, declară realizatorii filmului.

Românul cu cele mai mari performanţe în alpinismul de altitudine, cu opt„optmiari” (vârfuri peste 8.000 de metri) urcați, Horia Colibășanu se cațără în stil pur alpin, fără șerpași de altitudine și fără oxigen. A stabilit cinci premiere românești, începând cu K2, supranumit „muntele alpiniștilor”, în 2004. E în continuare singurul român care a ajuns pe K2, Annapurna și Dhaulagiri, trei dintre cei mai periculoși cinci munți din lume.

„Superhombre” a fost proiectat pentru prima oara la festivalul de film Ceau, Cinema! din Timișoara, în faţa a aproape 800 de spectatori, apoi a fost selectat în compețitiile internaționale ale festivalurilor de film și cultură montană din Poprad (Slovacia), Cracovia(Polonia) și Bilbao (Spania). La Alpin Film Festival (Brașov) a câștigat Marele Premiu în competitia națională.

Documentarul independent „Superhombre” este prezentat de Asociația Marele Ecran și Fundația PressOne și este disponibil online aici (un bilet costa 3 euro).

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.