Documentele care spulberă minciunile oficiale legate de maternitatea Odobescu. Cine a anunțat...

Documentele care spulberă minciunile oficiale legate de maternitatea Odobescu. Cine a anunțat ”carantinarea spitalului” și ce avertismente a primit prefectul de Timiș

0
DISTRIBUIȚI

PRESSALERT.ro a intrat în posesia mai multor documente și informații care dovedesc faptul că s-a încercat mușamalizarea modului în care s-a acționat la maternitatea Odobescu unde managerul Spitalului Municipal Timișoara, Olimpia Oprea a decis intrarea în carantină după ce mai multe asistente au fost descoperite ca fiind infectate cu coronavirus, chiar dacă nu avea dreptul să decidă acest lucru. Ba mai mult, prefectul de Timiș, Liliana Oneț, cea care conduce Comitetul județean pentru situații de urgență Timiș a sprijinit-o, iar ulterior a încercat să acopere ilegalitatea, susținând că nu a fost vorba de o carantină, ci de o izolare și că DSP Timiș nu a făcut nicio anchetă epidemiologică la spital. Asta după ce șefa direcției de sănătatate publică Mariana Rădulescu a acuzat public faptul că scandalul are ”rațiuni strict politice”. 

Încercarea ulterioară a managerului spitalului și a prefectului de Timiș de a acoperi faptul că s-a declarat ilegal carantină, susținându-se că, de fapt, a fost vorba de o izolare, este demontată chiar de un document semnat de Olimpia Oprea, protejata primarului Nicolae Robu și colegat sa de partid.


În adresa înregistrată la Spitalul Clinic de Urgență Timișoara, cu numărul E 1383/01.04.2020, transmisă DSP Timiș și avizată de manager, se prezintă ce s-a întâmplat în maternitatea Odobescu când au fost descoperite primele cazuri de COVID 19. ”După anunțarea prealabilă a DSP, Primăria Timișoara, s-a instituit carantina. (…) În momentul instituirii carantinei în spital erau prezenți  total nou-născuți în secție 50 (….) În momentul instituirii carantinei în spital, nu s-au putut efectua testări RT-PCR din cauza lipsei kitului de extracție”, s-a scris în document.

În aceiași zi, miercuri, DSP Timiș a transmis către Instituția Prefectului adresa cu numărul 9023/01.04.2020, în care anunță că în urma informării primite de la spitalul municipal ”a declanșat în 01.04.2020 ancheta epidemiologică cu următoarele concluzii ”se consideră un cluster cu 8 cazuri de sindrom respirator acut cu noul coronavirus (…) Sursa de infecție nu a fost depistată. Formele clinice de boală sunt ușoare. Focarul rămâne în supraveghere”.

Documentul transmis prefectului de Timiș, Liliana Oneț, cuprinde o serie de precizări care atrag atenția asupra ilegalităților comise în acest caz – ”măsura de carantinare comunicată de către DSP este necorelată cu situația existentă, nefiind susținută de o anchetă epidemiologică la nivelul unității și nici de o propunere analizată și votată în Comitetul Județean pentru Situații de Urgență”. De asemenea,  se precizează că spitalul Primăriei Timișoara nu a transmis conform metodologiei de supraveghere a COVID 19 ”setul minim de date pentru raportatea telefonică imediată a cazului suspect” și nici ancheta epidemiologică realizată în spital conform normelor în vigoare, iar ”buletinele de analiză eliberate de Laboratorul Spitalului Clinic Municipal de Urgență Timișoara nu furnizează datele necesare identificării trasabilității pacientului, fapt ce îngreunează derularea anchetei epidemiologice”. De asemenea, se semala faptul că investigarea s-a realizat doar pentru personalul medical, nu și pentru cei 50 de nou născuți, 31 de lehuze și 12 gravide.  DSP Timiș a făcut o serie de recomandări legate de situația de la maternitatea Odobescu, printre acestea aflându-se efectuarea triajului epidemiologic a personalului la intrarea în tură sau organizarea turelor astfel încât să se minimalizeze riscul transmiterii unor infecții intraspitalicești.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.