Ducu Bertzi a lansat o melodie nouă: „Am poezii care stau în...

Ducu Bertzi a lansat o melodie nouă: „Am poezii care stau în așteptare ani buni până să găsesc cheia muzicală“ VIDEO

0
DISTRIBUIȚI

Ducu Bertzi, binecunoscutul cantautor răspunzător pentru șlagăre ca „M-am îndrăgostit numai de ea”, „Suflet fără chei” sau „Omul pădurii” a lansat recent o piesă nouă, numită „Ziua ta“, melodia având parte de succes în rândul fanilor artistului care în luna septembrie a acestui an împlinește frumoasa vârstă de 65 de ani.

În cele ce urmează, am realizat un interviu în care Ducu Bertzi ne-a mărturisit care au fost primele albume ascultate și care mai apoi l-au influențat în cariera muzicală, de unde se inspiră, de ce se „nasc“ atât de greu discurile sale și care sunt cele mai frumoase lucruri din Timișoara…

– Care sunt primele discuri pe care le-ai ascultat și cum te-au influențat acestea în cariera ta?

– Primele discuri au fost cu Mondial, Phoenix, Tudor Gheorghe, Adamo, Bob Dylan, Carpenters, Simon & Garfunkel, Deep Purple, Moody Blues, Creedence Clearwater Revival… și multe altele de care acum nu îmi aduc aminte. Ca spirit m-au influențat sigur toate acestea!

– Care este partea ta favorită în procesul creativ? Dar partea cea mai puțin plăcută?

– Partea favorită este când descopăr că un fragment melodic creat îmi dă și mie fiori. Asta înseamnă ca s-au îmbinat perfect muzica și textul. Partea mai puțin plăcută este când realizez, după un timp, că seamănă foarte tare cu ceva scris deja! Și totul cade!

– De unde îți vine inspirația pentru piesele proprii și care este mesajul pe care vrei să îl transmiți cu muzică ta? S-a schimbat acest mesaj de-a lungul anilor?

– Mă inspiră textul, poezia. Am poezii care stau în așteptare ani buni până să găsesc cheia muzicală. De exemplu acum lucrez la un nou album și am făcut piese pe versurile lui Dinu Olărașu de care nici el nu mai știa! Mesajul îl doresc sa fie pozitiv, mă interesează relația între oameni sub toate aspectele, de la iubire la ură,de la speranță la deznădejde, etc. Nu am schimbat acest mesaj, nu am intrat în zona cântecului social, deși muzica folk la începuturi a avut acest trend.

– Ce te faci în momentul în care ai uitat vreun vers dintr-o piesă pe care trebuie să o cânți? S-a întâmplat des?

– Da, mi s-a întâmplat să mai uit vreun vers, și tocmai la piesele cele mai cunoscute, cântate foarte des! Încerc să improvizez alte versuri,sau cel mai bine, tac. Merg muzical mai departe și fiecare înțelege ce vrea! Culmea este ca asta s-a întâmplat când eram extrem de relaxat…

– Multă lume spune că ora exactă în industria muzicală românească se dă la București. Mai e adevărată această afirmație în zilele noastre?

– Da. Aici se fac toate jocurile! Nu sunt direct implicat in treaba asta, dar o simt pe propria- mi piele!

– Când ne putem aștepta la noul „mult promis“ disc Ducu Bertzi? De ce se naște atât de greu un material discografic sub semnătura ta?

– Anul asta îmi propusesem să îl finalizez, lansez etc. Am început bine, am stat retras o săptămână undeva la munte, doar eu, chitara și poeziile lui Dinu Olarasu (i-am tot promis că facem acest album și mi-era și jenă de el!). Lucrurile au mers normal, cu orchestratii, imprimări, până pe data de 11 martie. Apoi stop joc, nu mai puteam merge la studio, nu puteam risca să le cer oamenilor sa se vadă „bot în bot”. Ce s-a putut face pe internet s-a făcut dar apoi toți am căzut și psihic, cred. Nimeni nu mai făcea nimic și nu am vrut sa forțez. E timp pentru toate.

Am reușit totuși sa pun pe YouTube una din noile creații, „Ziua ta”. A fost foarte bine primită, deși încă nu este forma finală. Și vocea am tras-o din prima, ca să fie o voce ghid, după care am plecat din studio. Adrian Ordean (care se ocupă de orchestrații la piesele mele) a continuat treaba și a ieșit ce se aude. Dar piesa încă nu este sută la sută gata! Dar văd ca „a prins” și asta mă bucură. Mai sunt și alte piese unde de orchestrații s-a ocupat Mihai Neniță (au ieșit foarte bine) dar eu nu am apucat să trag partea mea, așa că stăm in așteptare…

De ce atât de greu scot un material discografic? Fiindcă am fost extrem de ocupat, tot timpul pe drumuri, concerte, evenimente, iar la un album trebuie sa te așezi să îl finalizezi.


Și oamenii cu care lucrez și ei sunt ocupați la rândul lor, deci nu e așa simplu! Dar piese de pe acest album am mai cântat în concerte, sunt lucruri finalizate punctual, și acum le vine timpul sa intre pe un album. Sa rămână!

– Care sunt sfaturile tale pentru trupele și artiștii aflați la început de drum… care-și caută locul în industria muzicală… cum poți deveni cunoscut marelui public? Cât de mult contează mesajul și cât de mult marketing-ul în zilele noastre?

– Foarte greu să dau sfaturi în acest sens! Nu mai ai, practic un sprijin de la mass-media. Înainte era o presă muzicală solidă,care anunța lansări de albume, concerte, făceau recenzii in acest sens. Acum radiourile promovează un număr limitat de artiști români, doar cei care sunt sub un contract cu producători influenți. Proporția cea mai mare în difuzare este a muzicii străine, de parca trăim in altă țară așa încât în puținul spațiu destinat muzicii românești intră doar o mână de oameni! Și asta e trist și nedrept. Am văzut foarte mulți oameni talentați care se chinuie sa străbată. Le rămâne promovarea pe internet, care este destul de importantă.

În ceea ce privește marketingul din industria muzicală am văzut deseori cum un marketing foarte bun, și probabil și scump, a lansat pe piața muzicală nume care la întâlnirea cu publicul au eșuat. Dar împachetate bine,și acestea au mai păcălit publicul vreo doi – trei ani. Mi s-a spus în diferite orașe, de concerte in aer liber unde prin contract era stipulat că artistul face playback (fiindcă e iarnă, și să nu răcească!) timp de 30 de minute. Și la un preț de rămâi fără aer, dar era o vedetă bine împachetată din punct de vedere al marketingului!

– Ce părere ai despre numeroasele concerte cu intrarea liberă… sunt benefice sau dăunează …scenei muzicale?

– Nu am nimic împotriva lor, sunt oameni care nu își pot achiziționa bilet să vină la un concert de-al tău în sală sau club. Dăunător este să vii acolo și sa păcălești! Cu playback etc. Nu e cazul trupelor care cântă pe bune! Și a multor artiști care își fac treaba pe scenă cât pot ei de bine. Cu o chitară (cum am fost și eu în Piața Operei din Timișoara în luna decembrie a anului trecut), sau cu o trupă pe spate. Lumea te apreciază, vede că ești adevărat, naked. Cum mi-au spus niște tineri la Brașov intr-un mare club când au aflat câți ani am… „domnule dar chiar ești Viu!”

Și publicul din sală, pe bilete este altul decât cel din aer liber. Este mai pretențios, știe la ce a venit, a plătit pentru asta, iar tu trebuie să fi și mai bun! Deci nici o problemă cu această dispută concert în aer liber/sală/club!

– Ai fost de nenumărate ori în Timișoara. Care sunt lucrurile care îți plac? Există și aspecte mai puțin plăcute?

– Iubesc și respect Timișoara. Din totdeauna am avut aceste sentimente față de acest oraș, față de oamenii din această zonă. Și multă admirație!

Aspecte mai puțin plăcute erau în anii trecuți, când vedeam clădiri superbe care arătau deplorabil. Acum lucrurile s-au schimbat mult în bine, și m-am bucurat. Timisoara trebuie să arate așa cum ne-a obișnuit de-a lungul timpurilor. Unde a fost primul tramvai, unde s-a introdus iluminatul electric etc. Timișoara este cartea noastră de vizită când intri în România!

– Înaintea pandemiei, pentru anul 2020 erau în pregătire nu mai puțin de 52 de festivaluri dedicate muzicii folk. Cifra asta mare arată că publicul mai are nevoie de acest gen muzical?

– Câte se vor mai ține… nu știu! Dar acesta este un semn că muzica folk este căutată și iubită. Spune-mi tu un alt gen muzical care are într-un an măcar 30 de festivaluri! Și asta în condițiile în care posturile radio nu se înghesuie să difuzeze folk!

– Ai participat la recitalurile „Folk de colecție“ cu Vasile Șeicaru și Victor Socaciu. Care a fost feedback-ul acestor concerte?

La „Folk de colecție” am văzut că, oamenii care iubesc acest gen,care apreciaza activitatea noastră, vin la concerte plătite (pe bilet). Un proiect frumos care a mers până în luna martie, când fost am nevoiți să amânăm șase concerte. Nu știu pentru ce dată! Dar biletele erau vândute!

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.