Economia Chinei în scădere în primul trimestru al anului pentru prima oară...

Economia Chinei în scădere în primul trimestru al anului pentru prima oară din 1992

0
DISTRIBUIȚI
<


div class="press-in-article" style="margin-left: auto; margin-right: auto; text-align: center; margin-top: 5px; margin-bottom: 5px; " id="press-1430341280">

Economia Chinei a scăzut pentru prima dată în decenii, în primul trimestru al anului, pe fondul epidemiei de coronavirus care a dus la închiderea fabricilor și magazinelor, relatează BBC.

A doua cea mai mare economie din lume s-a contractat cu 6,8%, conform datelor oficiale publicate vineri.

Aceasta este prima dată când China își vede economia micșorându-se în primele trei luni ale anului, de când a început să înregistreze valori trimestriale, în 1992.

„Contracția PIB în ianuarie-martie se va traduce în pierderi permanente de venit, falimente ale companiilor mici și pierderi de locuri de muncă”, a declarat Yue Su, la Economist Intelligence Unit.

Anul trecut, China a înregistrat o creștere economică de 6,4% în primul trimestru, perioadă în care a fost antrenată într-un război comercial cu SUA.

În ultimele două decenii, China a înregistrat o creștere economică medie de aproximativ 9% pe an, deși experții au pus în discuție exactitatea datelor economice comunicate.

Economiștii se așteptau la cifre în scădere, dar datele oficiale sunt puțin mai reduse decât estimările.

Alte date cheie lansate în raportul de vineri: producția industrială a scăzut cu 1,1% în luna martie, vânzările cu amănuntul au scăzut cu 15,8% luna trecută, iar șomajul a atins 5,9% în martie, puțin mai bine decât maximul de 6,2% din februarie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.