Fără mască și mănuși, despre sectorul artistic

Fără mască și mănuși, despre sectorul artistic

0
DISTRIBUIȚI

Din cauza pandemiei care a pus stăpânire pe întreaga planetă, sectorul artistic trece și el prin niște clipe „horror”. Așa numita „distanțare socială” a făcut ca marile festivaluri, la fel ca și evenimentele de orice fel care adună mulți spectatori să fie anulate. Întrebarea care stă pe buzele tuturor este: până când? Desigur, nimeni nu știe să dea un răspuns exact. Un ditamai expert de la O.M.S. susține că până în toamna anului viitor nu e probabil să avem așa ceva. Alții-s de altă părere. În aceste vremuri de pandemie prelungită avem nevoie totuși de planuri. Indiferent că acestea se vor materializa sau nu, e vital pentru sănătatea noastră mentală să vedem luminița de la capătul tunelului. În Germania, de exemplu, evenimentele care au parte de peste 1.000 de spectatori au fost interzise până pe 31 august. Iar cele cu peste 5.000 de spectatori până pe 24 octombrie. Și în alte țări există deja semnale în acest sens. În România, nu există nicio luare de poziție oficială pe această temă. E oarecum și normal, căci noi ne ocupăm timpul cu „Vacanța Mare“, iar preocuparea autorităților pentru a sprijini într-un fel sau altul sectorul artistic este la fel ca și cea pentru celelalte categorii sociale, adică la nivel de intenție. Dar să nu uităm că, pe plaiurile noastre, practica ne omoară.

Prăbușirea acestui sector creează o sumedenie de probleme. Pentru cei care își desfășurau activitatea în industria de concerte și festivaluri live, artiști de orice fel, cluburi, galerii de artă, oamenii angrenați în producția de spectacole, cei care asigurau vânzările de băuturi în cluburi, DJ-ii de evenimente private sau club și lista poate continua. La fel ca și-n cazul celor care și-au achiziționat în avans excursii, și-n industria muzicală, oamenii au început să-și ceară banii înapoi pentru evenimentele majore programate pentru această vară.


Chestie care poate fi foarte problematică, având în vedere că toată lumea trece printr-o perioadă ieșită din comun.

Despăgubirile cu pricina sunt complicate și din cauza faptului că în multe cazuri, artiștii „mari“ acceptă să fie trecuți pe line-up-ul unui festival doar după ce li se achită un avans. Iar dacă vorbim de staruri internaționale, de obicei organizatorii evenimentelor achită în avans onorariul integral al artistului, pentru a putea să înceapă să vândă bilete, trecând vedeta cu pricina în afiș. Incertitudinile actuale sunt exploatate în fel și chip de organizatorii de evenimente din întreaga lume. Bunăoară, chiar dacă mulți dintre ei sunt ferm convinși că sunt nevoiți să anuleze ediția din acest an a evenimentului lor, sunt în expectativă. Așteaptă decizia oficială a autorităților de interzicere a evenimentelor pe o perioadă anume. Și asta pentru că dacă un eveniment e amânat sau anulat din cauze „oficiale“, intervine „forța majoră“ și se poate cere restituirea unor avansuri sau cheltuieli.

Carevasăzică, nu mai e un secret penru nimeni că în această primăvară și vară nu vom avea întâmplări muzicale de mare anvergură, iar sezonul de festivaluri „open air” este compromis. Cu toate acestea, o serie de festivaluri din România au intrat într-un soi de „silenzio stampa“. Cei vizați susțin că vor face anunțuri în acest sens, atunci când va fi cazul. Situația asta incertă ar putea fi deblocată doar de către autoritățile autohtone. Alea care luptă cu paloșul împotriva pandemiei care ne-a dat toate planurile peste cap. În cazul în care se anunță o dată clară până când evenimentele de amploare vor fi interzise, cei aflați în branșă vor scăpa într-o anumită măsură de anumite incertitudini.

Probabil că mulți consideră că-n vremurile astea ciudate, problemele cu care se confruntă sectorul artistic sunt neesențiale. Da, e parțial adevărat: există o sumedenie de alte probleme stringente care trebuiesc rezolvate. Într-un fel sau altul. Cu toate acestea, ar fi extrem de periculos să omitem să sprijinim arta de orice fel chiar și-n vremurile actuale. Căci, să nu uităm vorbele lui Gustave Flaubert, „dintre toate minciunile, arta este cea mai puțin neadevărată“.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.