Ministrul Sănătății, așteptat la Arad după ce mai multe cadre medicale au...

Ministrul Sănătății, așteptat la Arad după ce mai multe cadre medicale au demisionat, iar câteva zeci au intrat în concediu medical

0
DISTRIBUIȚI

După ce epidemia de coronavirus a băgat orașul Suceava în carantină, ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, va ajunge și la Arad în cursul zilei de azi, unde criza sistemului medical se resimte din ce în ce mai acut și există pericolul unui nou focar.

Nu mai puțin de 83 de medici, asistenți, brancardieri și registratori de la spitalul județean au intrat în concediu medical, opt medici au anunțat că își depun dosarele de pensionare, iar alții au demisionat după ce mai multe cadre medicale au fost contaminate cu noul coronavirus, mai multe asistente fiind somate să vină la serviciu și să-și continue munca în condiții de protecție precare. În cursul zilei de astăzi, încă șase medici și 17 asistenți medicali și-au anunțat demisia. Numărul celor internați în spitalul arădean nu este făcut public iar personalului din spital li s-a interzis să vorbească.

Echipamentele medicale de protecție sunt asigurate doar pentru ziua de astăzi, iar personalului medical din spital desemnat să facă triajul epidemiologic la frontieră șeful DSP Arad, Constantin Cătană, le oferă, pe un ton răstit, doar combinezon și mască, pentru că de botoșei nu e nevoie, și îi expediază pe un ton brutal și jignitor pe cei care se plâng de condițiile precare în care lucrează, pe motiv că și polițiștii de frontieră au doar o mască.

Potrivit specialarad.ro, autoritățile locale ar fi trebuit să respecte o serie de acte normative în vigoare în urma semnalelor primite pentru a lua măsurile de primă urgență impuse de iminenta epidemie, dar conform spuselor unor medici care au dorit să-și păstreze anonimatul, managerul spitalului, directorul medical și cei care ocupă posturile de medic-șef, majoritatea cu delegare de atribuții, susținuți politic, nu au ținut cont de recomandările OMS.


O aparatură pentru testare care trebuia să sosească în toamna anului trecut la laboratorul de anatomie patologică, după o investiție de peste un milion de lei anunțată cu surle și trâmbițe de primărie și consiliul județean, a sosit abia în urmă cu câteva zile. Un al doilea aparat Real Time PCR pentru depistarea infecțiilor cu coronavirus, complet echipat, ar urma să ajungă la Arad în cursul zilei de joi.

Cabinetele medicale și centrele de permanență, un fel de „cenușăreasă” a sistemului medical, au beneficiat de sprijinul asociației Aradul Civic, care a demarat acțiunea de voluntariat „Scut pentru medicii de familie” și a confecționat și dotat cabinetele cu viziere și geamuri de protecție, menite să protejeze atât medicii cât și pacienții.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.