O metodă care ar îmbunătăți starea pacienților infectați cu COVID 19, blocată...

O metodă care ar îmbunătăți starea pacienților infectați cu COVID 19, blocată de birocrație. Medicul Virgil Musta explică protocolul folosit în SUA

3
DISTRIBUIȚI

O metodă care ar putea să îmbunătățească tratamentul pentru pacienții infectați cu coronavirus în stare gravă, aplicată în mai multe state, este blocată în România din motive birocratice, chiar dacă există echipamentele necesare pentru implementarea acestia.

”În literatură sunt rezultate foarte bune cu plasmă de la persoane care au făcut boala și care au anticorpi și dacă dai unei persoane cu formă gravă s-a constatat că se ameliorează clinic foarte bine pentru că anticorpii neutralizează virușii.


Protocolul în SUA este în felul următor – la două săptămâni după ce ai externat pacientul, ca să nu mai fie purtători cu virusul în sânge pentru că s-a constatat că virusul poate rămâne în sânge până la 28 de zile, îi testezi anticorpii. Dacă vezi că are nivel de anticorpi buni și nu are altă patologie, hepatită cronică, pacientul donează sânge și există un procedeu care separă plasma de restul celulelor de sânge. Se face o plasmă care să fie concentrată cu acești anticorpi și care se administrează persoanei”, a explicat medicul Virgil Musta, de la Spitalul de Boli Infecțioase ”Victor Babeș” din Timișoara.

Deși există posibilitatea tehnică ca obținerea acestei plasme să se facă inclusiv în centrul de transfuzii de la Timișoara, unde există echipamentele necesare, transformarea în realitatea este blocată de faptul că în nomenclatorul de proceduri nu există această separare specială a plasmei de sânge care realizează această concentrație crescută de anticorpi. Practic, cei din centrele de transfuzii nu au acoperirea legală pentru această procedură. Soluția ar fi ca prin ordonanță de urgență a Guvernului să fie introdusă această procedură și să înceapă obținerea de plasmă.

3 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.