Patru medici bănățeni au revenit acasă după aproape trei săptămâni în Lombardia,...

Patru medici bănățeni au revenit acasă după aproape trei săptămâni în Lombardia, zona din Italia afectată cel mai grav de coronavirus FOTO

0
DISTRIBUIȚI
<


div class="press-in-article" style="margin-left: auto; margin-right: auto; text-align: center; margin-top: 5px; margin-bottom: 5px; " id="press-359498189">

Medicii și asistenții români care au mers, voluntar, pentru a-și ajuta colegii din cea mai afectată zonă a Italiei în pandemia de coronavirus, Lombardia, au revenit acasă. Aceștia au participat, în perioada 7-24 aprilie, la misiunile destinate salvării persoanelor afectate de virusul SARS-CoV2, care provoacă boala COVID-19, alături de personalul medical italian, și au revenit în ţară sâmbătă după-amiaza, cu o aeronavă C-27 J Spartan a Forţelor Aeriene.

Patru dintre aceste cadre medicale sunt din Banat (trei din Timișoara, unul din Reșița), și astăzi au aterizat pe Aeroportul internațional Timișoara, fiind aduși de la București cu un elicopter al MAI.

„Cred că suntem și noi bine pregătiți să luptăm ca și ei. Autoritățle lor colaborează foarte bine la nivel instituțional cu toate autoritățile europene, inclusiv cu ale noastre. Știm și noi ce e de făcut, avem aceleași protocoale. Am avut, să zicem, norocul de a putea să le aplicăm înainte de a ajunge la numărul lor de cazuri. Toate premisele sunt bune, rămâne ca și populația să asculte de recomandările specialiștilor și să ne purtăm responsabil. Nu știu dacă au greșit, i-a luat pe nepregătite, cum ne-ar fi luat și pe noi dacă eram în locul lor. Avem un număr de cazuri mult mai mic fiindcă știm ce e de făcut. Ei nu au știut, nu s-au mai întâlnit cu așa ceva. Au greșit, poate, prin faptul că erau prea dedicați pacienților, au vrut să salveze absolut orice cetățean bolnav. Din medicina de performanță pe care o fac ei acolo au fost nevoiți să treacă la o medicină de război, care are cu totul alte reguli. Din păcate au fost oarecum înfrânți în primele zile de criză, dar s-au descurcat excepțional din punctul meu de vedere. Ne-am comportat ca și medicii italieni, ne-am adaptat la turele lor, care sunt de 12 ore, ne-am făcut o rotație ca să avem o prestație echilibrată. În cele 17 zile am făcut aproximativ 150 de ore. Deci am petrecut suficient timp în spital, cot la cot cu ei, ajutându-i și învățând de la ei”, a pvoestit Ciprian Henția, medic ATI la Spitalul Clinic Județean de Urgență Timișoara.

Personalul medical întors din Italia a fost așteptat la Aerportul „Traian Vuia” de șeful secției ATI de la Spitalul Județean Timișoara, Dorel Săndesc, de managerul spitalului, Raul Pătrașcu, dar și de prefectul Liliana Oneț, care a ținut să apară în fotografii, chiar și atunci când jurnaliștii doreau să-i pozeze doar pe medici.

Foto: Virgil Simonescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.