Povestea unui „Phoenix”, cu caracter autobiografic: Pasărea Rock a lansat melodia „Viața...

Povestea unui „Phoenix”, cu caracter autobiografic: Pasărea Rock a lansat melodia „Viața în boxă”

0
DISTRIBUIȚI

Formația Pasărea Rock a lansat o nouă melodie, care poartă numele de „Viața în boxă“. „Pasărea Rock lansează cea mai recentă creație a ei: «Viața în boxă» – Povestea unui Phoenix, cu caracter autobiografic!“, spune Josef Kappl, cel care a realizat muzica și textul acestei melodii.

Anul trecut, Josef Kappl, a fost recompensat cu distincția de Cetățean de Onoare al municipiului Petroșani. Artistul născut în Petrila a absolvit Conservatorul de Muzică din Timișoara și a făcut parte din formația Phoenix, fiind cunoscut pentru o serie de proiecte și colaborări. Înainte de a se alătura trupei Phoenix, Josef Kappl a cântat alături de Clasic XX. Artistul a părăsit România în anul 1977 alături de colegii săi din Phoenix și s-a stabilit în Germania. Cu șapte ani în urmă, la Timișoara a avut loc premiera naţională a operei rock „Meşterul Manole”, la Filarmonica Banatul, muzica acestui ambiţios proiect aparţinându-i lui Josef Kappl. Deși autoritățile locale au promis sprijin pentru această operă rock, ani de zile proiectul a fost pus pe „pauză“, fapt care a creat o justificată nemulțumire pentru artist.

„Inspirația mea se bazează în primul rând pe talent, apoi pe puterea de conștientizare și selectare a acumulărilor și celor învățate de-a lungul anilor și pe imboldul înnăscut de a creea în continuu ceva nou, de a păși pe căi neumblate, de a transmite viziunea proprie asupra lumii.


În cazul meu domină și până astăzi inspirația din folklorul românesc și balcanic cu melodicitatea lui modală și cu ritmurile accentuate și pregnante, presărate cu măsuri mixte (organice, nu numărate). Mesajele textelor pe care le aleg, sau chiar le scriu însu-mi (în ultima vreme) pentru muzica pe care o compun, sunt diferite de la piesă la piesă. Astfel «Călușandra» atrage atenția asupra necesității ocrotirii spațiului nostru biologic unic, «Fagul și iedera» se ocupă cu subiectul dragostei neînplinite shakepeare-iene din cauza societății intolerante, «Hora fără de hotar» vorbește deurmările alegerilor politice, fără o informare temeinică a alegătorilor, «Marea unire» ne îndrumă spre solidaritate – nu dezbinare, spre patriotism – nu naționalism. Acestea sunt câteva exemple. Sentimentele lirice le transmit personal. Pentru asta nu am nevoie de suportul muzical :)) . Iar teme ca: «Ți-am luat un inel», sau «Nu pot trăi fără tine» le las pe seama altora, care le stăpânesc mult mai bine decât mine”, ne-a declarat binecunoscutul muzician în cadrul unui interviu acordat pentru Pressalert.ro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.