Propuneri radicale făcute de ASU Politehnica la vreme de pandemie. Alb-violeţii cer...

Propuneri radicale făcute de ASU Politehnica la vreme de pandemie. Alb-violeţii cer inclusiv „îngheţarea” actualului sezon

0
DISTRIBUIȚI

Reluarea sezonului Ligii 2 nu a fost încă bătută în cuie iar FRF discută inclusiv astăzi cu reprezentanţii cluburilor despre o soluţie de reluare a campionatului după încheierea stării de urgenţă. ASU Politehnica a publicat înaintea oricărei decizii câteva propuneri drastice în condiţiile în care România e încă afectat din plin de noul coronavirus. Reprezentanţii alb-violeţilor vor ca actualul sezon să nu mai fie reluat deloc iar din viitoarea ediţie să se revină la sistemul cu două serii. O motivaţie importantă a timişorenilor e factorul financiar, de care suferă mult şi echipa de pe Bega.

La nivelul eşalonului secund au apărut diverse variante de încheiere a ediţiei Ligii 2, inclusiv printr-un sistem play-off, care ar afecta cel mai mult chiar clubul timişorean. FRF urmează să mai poarte discuţii şi azi cu reprezentanţii clubului. Înaintea unei decizii clare ASU Politehnica şi-a prezentat punctul de vedere printr-un comunicat amplu care atinge mai multe puncte.

Una dintre grijile bănăţenilor sunt problemele medicale care ar putea apărea la acest moment. „Înțelegem pe deplin rațiunile financiare care stau la baza propunerilor făcute până acum și a dorinței de a reporni competițiile interne, comasarea programului competițional rămas și terminarea sezonului în timpul verii. Însă fotbalul este despre oameni, jucători, staff tehnic, staff administrativ, personal auxiliar și suporteri. O eventuală repornire a competiției are implicații diverse, ale căror consecințe pot varia foarte mult în funcție de specificul și de forma de organizare a fiecărui club. Este obligatorie o perioadă de semi-cantonament înaintea reluării efective a competiției interne, în condițiile în care fotbaliștii nu au mai beneficiat de pregătire în cadru organizat. Pot apărea accidentări, așa cum s-a întâmplat, de exemplu, în Germania, acolo unde încă de la primele antrenamente au fost semnalate cazuri de accidentări sau recidive ale accidentărilor mai vechi. În plus, jocurile se vor desfășura într-o perioadă în care, de obicei, în România se ating temperaturi foarte ridicate, lucru care coroborat cu o pregătire sub nivelul normal al fotbaliștilor poate duce, de asemenea, la accidentări”, se arată la primul punct al textului.

Aspectul financiar nu e deloc de neglijat, mai ales că „Băieţii în ghete” se bazează pe aportul suporterilor. Timişorenii îşi doresc astfel chiar „îngheţarea” actualului sezon după modelul din Benelux: „Suntem de părere, de asemenea, că trebuie analizată cu foarte mare atenție povara financiară pe care terminarea sezonului o incumbă cluburilor, în special celor care nu beneficiază de susținere din partea autorităților centrale sau locale prin finanțări nerambursabile. Cheltuielile necesare funcționării vor rămâne la același nivel (cheltuieli referitoare la organizarea meciului, barem de arbitraj, deplasări, cazări, etc.), însă veniturile acestor cluburi sunt mult diminuate în această perioadă, lipsind factorul cel mai important al acestui joc numit fotbal: SUPORTERII. De asemenea, situația economică și politică delicată în care se află România nu încurajează actualii și potențialii sponsori să continue finanțarea sportului de performanță și dezvoltarea sectorului juvenil.


Soluția șomajului tehnic, adoptată de majoritatea membrilor afiliați ai FRF, este o soluție de avarie, fără susținere după ridicarea stării de urgență, în perspectiva unei evoluții favorabile a pandemiei. O eventuală continuare a sezonului ar însemna obligarea cluburilor la efectuarea unor cheltuieli fără absolut nicio miză reală, într-o situație precară din orice punct de vedere. Pentru aceste motive considerăm oportună înghețarea actualului sezon, după modelul adoptat de federațiile din Belgia și Olanda, și desfășurarea viitorului sezon conform calendarului stabilit”.

Vor două serii

Un al aspect interesant abordat de reprezentanţii clubului e cel al sistemului din B. „Considerăm necesară revenirea la un sistem competițional cu două serii în Liga a 2-a, fiecare serie având 16 competitoare. Desfășurarea ultimelor sezoane de ligă secundă a dezvăluit carențe mari în organizarea cluburilor ce își câștigă pe teren dreptul de a participa în acest eșalon, existând numeroase exemple de retrageri în timpul competiției datorită problemelor financiare. Probleme care de multe ori apar și datorită cheltuielilor mari pe care o competiție într-o serie unică le pun în sarcina cluburilor de drept privat, ce se bazează în special pe aportul financiar al partenerilor comerciali, valorificarea drepturilor de imagine și contribuția suporterilor. Un sistem competițional cu două serii în Liga a 2-a ar reda poate mai multor orașe cu tradiție în fotbal plăcerea unor derby-uri locale, contribuind la sporirea atractivității ligii și la promovarea fenomenului fotbal în rândul publicului larg”, se mai arată în comunicat.

Bani „adevăraţi” din TV şi pentru cei mici

După cum se ştie drepturile TV pentru Liga 2 sunt achiziţionate la un preţ derizoriu iar cluburile se aleg practic cu mărunţiş în comparaţie şi cu formaţiile care pică din elită. Oficialii fotbalului românesc militau de altfel pentru o serie unică pentru ca şi această sursă de venit să devină una palpabilă, dar acest lucru nu s-a întâmplat.

ASU Politehnica indică în acest caz campionatele din Germania ori Franţa, unde şi cluburile de ligă inferioară primesc „o felie” importantă din această sursă pe care se bazează o mare parte din echipele de Liga I:  „Solicităm inițierea oricăror discuții necesare în vederea reglementării raportului procentual dintre drepturile financiare primite de cluburile de Liga 1 și Liga 2. Competițiile trebuie să genereze interes, să ofere tuturor competitoarelor șansa de a atinge performanța, însă discrepanța dintre sumele primite de către cluburile de Liga 2 față de cele de Liga 1 face acest lucru aproape imposibil, lucru demonstrat, de asemenea, de nenumărate ori în ultimii ani prin echipele care au eșuat lamentabil la barajele de promovare în Liga 1 sau echipele care au retrogradat după un sezon de Liga 1. Considerăm oportună luarea în discuție a unui model de distribuire a banilor proveniți de la deținătorii drepturilor media apropiat de cel european, cum ar fi spre exemplu în Germania (85% – 15%) sau Franța (80% – 20%). Interesul generat de partidele de Liga a 2-a a fost în continuă creștere în ultimii ani, ca urmare a eforturilor cluburilor de a-și apropia suporterii și de a-i fideliza, fapt concretizat prin partide pline de încărcătură și emoție și o implicare crescută a publicului larg în ceea ce înseamnă fenomenul fotbal. Considerăm că acest fapt ar trebui să constituie un argument de bază în discuțiile pe care Federația le poartă cu deținătorii drepturilor media ale competițiilor organizate de aceasta”.

Clubul de pe Bega indică aceste soluţii ca fiind mai mult decât utile mai ales după criza generată de coronavirus. Cele expuse vor fi susţinute de managerul Politehnici, Marius Cociu, la videoconferinţa de azi organizată de FRF cu reprezentanţii cluburilor Ligii 2.

În privinţa problemelor financiare ale cluburilor FRF a anunţat că elimină criteriul datoriilor pentru obţinerea licenţei în primele două eşaloane pentru sezonul viitor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.