Reportaj la kilometrul 501, în triajul diasporei către carantină: ”Adevărul e că...

Reportaj la kilometrul 501, în triajul diasporei către carantină: ”Adevărul e că românii, ca rasă, au stricat multe”

8
DISTRIBUIȚI
Foto Virgil Simonescu

”Atenție vine coloană” strigă spre agenți un inspector de Poliție. Un ”balaur” de vreo 30 de mașini, cu deschizător de Poliție și închizător de la Jandarmerie, intră în parcarea de la kilometrul 501 de pe autostrada spre București, înainte de ieșirea spre aeroportul din Timișoara. Aici se face triajul și împărțirea pe trasee către carantină. Care pleacă spre București, care spre Oltenia, care spre Moldova sau Constanța. E program non-stop ca la urgențe. Majoritatea mașinilor au numere de Anglia. Printre ele rătăcite câteva de Spania, Italia, Franța, Germania și una de Teleorman. În funcție de destinație, agenții le indică unde să se așeze. În centrul de comandă improvizat în portbagajul unei dube de patrulare se aduc toate actele, umflate din vamă de autorități ca să fie sigure că nu scapă vreunul de carantină. Regula e simplă -o mașină, un plic.

De abia oprit în parcare, un ”bombarier” ras în cap, cu barbă, trening și șlapi stă-n video cu ”fratili” care-l așteaptă acasă. ” E patru geu, e de toate că am ajuns în România. Uită câtă poliție e. Zici că suntem teroriști”, povestește în timp ce coboară din BMW-ul cu numere de Anglia ca să se vadă bine peisajul. Dintr-o mașină albastră se aude o manea de inimă ofticată. ”Numai muzică din asta am auzit toată ziua. Nu tu un pop ceva, nu zic de un Beethoven”, comentează cu subînțeles un tânăr agent, în timp ce-și completează lista mașinilor pentru următoarea cursă.

Puțin mai în spate doi baștani de pe Spania, cu trei tinerele-n spate, de abia așteaptă să ajungă la Ploiești. Până una alta se prind în vorbă cu tovarășii de drum despre mersul lucrurilor pe afară. După vreo juma de oră le sare țandăra. ”Am sta azi ca boul, până azi la două, în vamă. Acum ne-am oprit iar. Acolo ne-au ținut să intrăm câte o mașină, așa au vrut ăia de la DSP, acum stăm iar. Când mai ajungem? Suntem obosiți. Ce ne țineți?”, strigă un burtos cu mâinile-n șolduri. Câteva mașini mai încolo, o pălugă de om cu cămașă roșie și șapcă-n cap se revoltă și el ”apăi, eu mă duc dracului unde vor ei. Dă-o în soarele măsii. Am rămas și fără mâncare și fără apă. Ce fac?”. Cei din celelalte mașini privesc liniștiți hărmălaia. Antrenați cu revoltele spontane, polițiștii le explică că mai așteaptă o coloană că ”nu suntem 3.000 de oameni să putem pleca cu câte patru mașini”. Unul dintre ei vrea să se apropie rapid, dar agentul în face semn să păstreze distanța. Singura protecție – o pereche de mănuși și o mască chirurgicală. Colegii știu de ce se lucrează de la distanță cât mai mult ”e Cernobâl pentru polițiști aici. Riscurile-s cât China. Că nu știi ce are fiecare”. Dintre cei care coboară, mai ninemi nu are mască sau mănuși. Singurii echipați ca la carte doi îndrăgostiți îmbrăcați copy-paste cu treninguri gri și măști albe. ”I-am întrebat pe unii și ne-au spus că de țigani nu se leagă boala asta”, povestește un polițist.

Cei mai nervoși sunt autostopiștii deveniți pietoni, care așteaptă de ore bune să-i ducă statul român în carantină. ”Nu a vrut domnul care ne-a luat cu mașina până în Olt. A trebuit să coborâm. Am venit cu el din Franța, dar el nu e din Oltenia de la noi. Ne-au spus că dacă ne găsesc mașini, ne trimit în carantină. Acum facem carantină aici în parcare, în loc să ajungem la casă, care stă goală. Ne bagă-n altă parte să ne îmbolnăvim?”, plânge o doamnă trecută de prima tinerețe la o masă din parcare. Sunt trei ceasuri de când așteaptă. Mai încolo, un ”artist” cu palton și fular stă pe marginea bordurii și filosofează cu un agent transformat ad-hoc în psiholog. ”Cuvântul trebuie blochează cine sunt eu. Dacă te culci jandarm și te trezești jandarm unde e Ion? Dacă nu mai esți Ion, asta înseamnă că asta e depresie. Important este organicul. Mi-a explicat un prieten parapsiholog care lucrează la DIICOT cu mascați, cu polițai. Important e să rămân eu, artist, să nu-mi spună nimeni că trebuie”, explică bărbatul întors din Anglia. Cu două minute înainte răcnea la polițiști că este dreptul lui să fie dus unde vrea el, nu unde-i adresa din buletin. Cel mai tare e Vasile care s-a trotilat cu bere, și-a pus geamantanul în mijlocul parcării. ”Vreau în carantină. Nu mă duceți? Bineee, eu plec. Dați-mi buletinul”, îngaimă cu greu, dar hotărât din două-n trei minute.  Nu se știe cine și când îi recuperează autoritățile să-i ducă pe pietoni în carantină ”pentru că până acum venea ISU, dar acum nu știm cine o să mai vină”.

Rezemat de jeep, un oltean de pe lângă Rovinari are o problemă cu statul român.


”Nu înțeleg  de ce statul vrea să cheltuiască bani cu mine când eu declar pe proprie răspundere că stau în carantină la mine acasă. Am două case-n curte. Sunt cu nevasta și două fete. E primul an din cei zece de când stau în Anglia când vin de Paște. Am o problemă urgentă și după trebuie să mă întorc că am rezidența luată”. Când i se spune că unii fug și din carantină, bărbatul comentează resemnat ”adevărul e că românii ca rasă au stricat multe”.

Apare și a doua coloană spre bucuria nerăbdătorilor. Compoziția e cam la fel. Cinci muncitori stau înghesuiți într-o camionetă cu care au venit tocmai din Italia. Pe platforma descoperită au aruncat un bax de apă plată și trei geamantane. Două mașini mai încolo, un ins povestește că ”lucrat pe comunitar, pe transport în Spania. Cum a venit criza, ne-au trimis acasă. Lucram la o firmă româno – spaniolă. Cu șmecheria aia că ne angajau aici, lucram acolo, să le fie mai lesne la bani. Acum ne-au trimis acasă că nu mai e de lucru. Măști nu ne-au dat că n-au mai găsit, deși au făcut comandă”. Un țigan întors din Anglia care vrea să ajungă-n Cluj are o problemă – soacra-i cu tubul de oxigen după ea că ”are juma de plămân paralizat” și întreabă ce face dacă se termină rezerva. Refuză apelul la 112 să vină o ambulanță și se întoarce la mașină. După ce-și dezmorțește oasele, diaspora pleacă din triaj, în timp ce dintr-un Audi cu numere de țol nemțesc se aude ”așa sunt zilele mele, una bună, zece rele”. Puțin mai încolo, polițiștii așteaptă următoarea coloană.

 

8 COMENTARII

 1. Că ne place că nu ne place ăsta e neamul nostru Românesc!
  Într-o așa societate trebuie să ne lăsăm copii să crească. Și nu îi poți feri deoarece majoritatea neamului sunt așa!

 2. cea mai mare concentratie de tigani. din cauza ca astia toti vor fi bolnavi, va trebui eu sa stau inca doua luni in casa. svfig cu plimbarile voastre si svfig de guvernanti imbecili!

 3. Minunat! Pe ei îi aștepta România! Narațounea e perfectă, dar e dezolant! Sincer acum, dincolo de principii, cât consum de resurse umane și combustibil al structurilor de stat e investit, pentru ce și cine? “Cotizanții” statului, nu? Plus suportarea de catre stat a carantinei de 14 zile! Da’ sa fie obligati la suportarea de catre ei, ca doar vin cu bani, nu? Nu mai vorbesc de răbdarea pe care trebuie s-o aibă agentii! Sunt si ei oameni! Poza 4 e geniala, prinții și prințesele din Ploiești! Cum se termină nebunia asta de pe tot mapamondul, vor fi primii care pleaca înapoi…în scop turistic! Si poate tot ăstia se vor duce acum la primarie pentru a-si face dosarul pentru ajutor social. Bună legislatie! Macar de ar respecta ordonantele militare, atat pretindem noi cei de acasa acum! Aceasta nu e adevarata diaspora! Nu fac cinste nici Romaniei acolo, nici tarii in care au “muncit”
  la negru. Cei din diaspora au ramas acolo, au intrat in somaj tehnic si respecta carantina, ma gandesc!

  • Nu, nu nu! Asta este adevărata diasporă!!!
   Și asta este majoritatea poporului roman!!!

 4. Din pacate asta este diaspora.Astia l-au votat pe Iohannis , de asta i-au primit fara sa ii tina in carantină la frontiera asa cum era normal.Acum vor vota și la locale tot cu cine trebuie.Din pacate sacrificați sîntem noi romanii de acasă.

 5. Da adevarata diaspora e in strainatate unde au case au somaj si unde enorm de multi lucra inca cei care vin sunt in general 90%rromi care au sa ingroape sistemu medical …si care nu au si nu au sa aibe igiena personala niciodata indifernt ce boala noua apare ……tot ce putem face este sa nui lasam nici noi ca cetateni sa se plimbe trebuie sa fim vigilenti si fara frica sa chemam politia inclusiv armata daca e nevoie …si doar asa vom trece peste ce urmeaza sa vina ….pt ca in parerea mea personala greul adevarat inca nu a lovit romania

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.