REPORTAJ „Niciodată nu o să fac banii ăștia din Germania în România”....

REPORTAJ „Niciodată nu o să fac banii ăștia din Germania în România”. Primul charter cu sezonieri plecat de la Timișoara, „escortat” de prefectul de Timiș și SPP

6
DISTRIBUIȚI
<


div class="press-in-article" style="margin-left: auto; margin-right: auto; text-align: center; margin-top: 5px; margin-bottom: 5px; " id="press-1893313733">

Alarmă ca de război, astăzi, pe aeroportul din Timișoara ca să nu se repete scenele de la Cluj-Napoca la prima cursă charter plecată de pe „Traian Vuia” către Germania. La vreun kilometru înainte de aeroport, filtru de poliție, la intrare alt echipaj, parcarea împărțită-n sectoare pline de polițiști și jandarmi, culoar separat păzit din zece-n zece metri de firma de pază, până-n terminal. Plus un angajat pe post de distribuitor de măști chirurgicale „că așa a zis șefa de la desepeu, toți intră cu mască-n terminal”. Înăuntru, echipă de la DSP cu scaner și termometre, plus SRI-iștii de la antitero dotați cu viziere groase de-un deget. Supervizarea circuitului „ca să nu riscăm vreo infectare” o face medicul Virgil Musta de la „Victor Babeș”.

Primii ajunși la aeroport au fost trei suceveni aduși de un consătean, încă de pe la amiază. Stau pe marginea bordurii, în parcarea triaj. „La noi în sat e bine. Nu a fost niciun caz. Până acum. Suntem la vreo sută douăzeci de kilometri de Suceava. Am mai fost în Germania”, ne spune din spatele măștii un tânăr muncit ca un veteran. La vreun metru jumate mai încolo, tovarășului său îi pică-n piept capul de oboseală. Pe la două după amiaza, încep să curgă mașinile. Primele-s de Mehedinți și de Hunedoara. Ca să nu fie aglomerație, jandarmii și polițiștii trimit primul „pachet” spre terminal. Un oltenaș din Balta de Mehedinți ne destăinuie vesel în timp ce-și trage geamantanul că „niciodată nu o să fac banii ăștia în România. Merg de câțiva ani. Am fost la de toate, și căpșuni și sparanghel”. Din când în când, se aude din spatele șirului indian format între parcare și terminal „păstrați dinstanțaaaa”. Frica de coronavirus e mare. „Ce teroriști, ce atentate, uite cum a reușit să ne schimbe pe toți un virus. Asta teroare”, comentează un SRI-ist.

O femeie din Ineu a luat iar drumul Germaniei, după 15 ani. De data asta împreună cu fiul, proaspăt major. „Aici nu-i viață. Am câștigat 200 într-o lună și ceva de lucru. De lei, nu de euro. Am lucrat la o fabrică de confecții. Cum să trăiești din banii ăștia? Acolo ne dau nouă euro douăzeci pe oră”, ne explică, supărată, femeia. Trei mașini din Hunedoara vin în coloană. „Să nu-l pierd pe prietenul meu. El merge prima oară, eu sunt al nouălea an”, se agită unul dintre pasageri. Veteranul ne explică de ce-i afacere pentru el să muncească-n Germania ca sezonier „eu primesc comisionare că lucrez și noaptea. Bag de la zece seara până dimineața la cinci și după încă o tură la amiază. Ajung să fac și 3.700 de euro pe lună. Ceilalți, care lucrează pe zi numai, ajung pe la 1.800. E prima oară când merg cu avionul. Până acum doar cu mașina”.

Pentru alții a devenit afacere de familie – muncă-n Germania, repaus în România. „Acum opt ani am mers prima oară cu soțul meu. El mergea deja de trei. Din facultate m-am trezit pe câmp. M-am dus cu el că l-am iubit. Eu merg trei luni pe an, el merge șase luni. Câștigăm 2.000 – 3.000 de euro pe lună. În România nu mai lucrăm”, ne povestește o roșcată. Rând pe rând, sosesc cei 100 de sezonieri pentru Germania.

În timp ce se verifică documente și declarațiile pe proprie răspundere, apare-n control pe aeroport și prefectul de Timiș. După ce-și plimbă poșeta pe la soare și discută câteva minute cu jandarmii și polițiștii, Liliana Oneț se retrage strategic la umbră. Rămâne pe aeroport până sosește avionul nemților de la Eurowings. Apare subit și ofițerul SPP care răspunde de Timiș. Nu e niciun demnitar de rang înalt în zonă. „Trebuie să punem cu toți umărul”, vine o explicație pentru strania prezență. Însoțiți de directorul aeroportului, prefectul și SPP-istul intră-n salonul oficial, se asigură cu ochii lor că aeronava este pe pistă și pleacă. Imediat începe îmbarcarea. Evident, cu păstrarea distanțării sociale. Stabilită la trei metri. Prima cursă charter către Germania din cele 25 anunțate până-n luna mai pleacă nemțește, la ora stabilită-n orar.

Foto: Virgil Simonescu

6 COMENTARII

  1. Sig Heil: Romaienien Das ist Kolonie…cam asa cred ca se spune pe la aia care au dat ordinu…iar carpele Klaun, Lucovid, si serviciili au executat…Sa plece Iobagimea la Sparanghel Fukushima …profitu la ei la Teutoni si pierderile/costurile cu infestarea la Kolonie Romaenien.

  2. D-nule Tibi,baniesc ca nu stiti ce inseamna munca sezoniera-se lucreaza 1,2,3 luni si s-a terminat.O chirie in Germania costa mult mai mult decat 2-300 euro + cheltuieli cu utilitatile. Sa nu mai vorbim,ca o locuinta nu se gaseste de azi pe maine…implica mult timp,timp de care nu dispun lucratorii sezonieri. Daca nu aveti habar cum este cu lucrul in strainatate,informati-va…Cine este prost gramada? trage-ti singur concluzia.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.