Rockul carantinei: muzicienii autohtoni reinterpretează Progresiv TM & Roșu și Negru VIDEO

Rockul carantinei: muzicienii autohtoni reinterpretează Progresiv TM & Roșu și Negru VIDEO

1
DISTRIBUIȚI

Proiectul muzical Rockul Carantinei, inițiat de către Iulian Vrabete, Doru „Rocker” Ionescu și Gabi Pipai Andrieș – ce constă în reluarea unor piese vechi ale unor trupe românești într-o interpretare „de-acasă”, de pe diverse meridiane – a lansat o nouă producție, Progresiv TM & Roșu și Negru – „Zburătorul“ (fragmente).

„A fost până acum cea mai laborioasă producție. 11 minute de video nu e de ici, de colo, nu puteau rămâne doar muzicienii în acele pătrățele de pe ecran… Și a venit soluția salvatoare – o poveste animată! Altfel, un disc care ne-a marcat pe cei mai… veterani dintre noi, precursor al genului progressive-metal cum spun unii, ce credeți?”, au transmis inițiatorii acestui proiect.

Noua producție a fost realizată de Codruț Croitoru – voce & claviaturi, Toni Dijmărescu – chitară, Mugurel Coman – pian & claviaturi, Iulian Vrabete – bass, Edi Petroșel – tobe, Gabi Pipai Andrieș – mixaj, Iulian Vrabete – producător muzical, preproducție chitare: Flavius Suciu (DadiuStudio, Alcossebre, Spania) adaptare text: Marius Ionescu și OrMedia – producție video.

„După 1976, cinci membri de la Progresiv TM și Roșu și Negru au format un supergrup, în componența: Liviu Tudan – voce, bass, pian / Ladislau Herdina – chitară / Harry Coradini – voce / Florin Ochescu – chitară / Dumitru Bădilă, apoi Ion Cristian – tobe.


Lucrarea conceptuală «Zburătorul» (dorită operă rock, în șapte acte), compusă de cei doi lideri Tudan și Herdina, pe versurile unui poet tânăr, a fost prezentată în concerte, apoi a fost înregistrată pe un disc LP la Electrecord. Textele inițiale au fost considerate mistice, astfel încât au trebuit refăcute în totalitate de poeta Daniela Crăsnaru. Albumul a fost lansat în 1979, cu titlul Progresiv TM – «Puterea muzicii». Pe muzicienii de atunci nici nu i-a mai interesat finalizarea copertei, amărăciunea era prea mare. Înregistrarea Rockul Carantinei a reconsiderat textele originale; solistul Codruț Croitoru le-a recuperat pe cele corespunzătoare pieselor 1 și 4 de pe prima față a discului, folosind o înregistrare live din 1978, postată pe youtube. Restul e, metaforic vorbind, puterea muzicii: rock românesc la superlativ, de ieri până azi, sperăm și pentru mâine!“, au mai transmis creatorii acestei producții.

„Când Doru mi-a propus să fac parte din proiect, l-am rugat să îmi dea o piesă mai hard. Peste câteva zile mi-a spus că are piesa potrivită, am luat legătura cu Codruț (care deja pregătise foarte mult din schema piesei – Cheers!) și de aici totul a mers ca pe roate. Trebuie să fiu cinstit cu voi și să recunosc că nu am ascultat această piesă înainte să mă apuc să o înregistrez. Cunoșteam însă activitatea lui Florin Ochescu din trupele Iris și Holograf, mai apropriate de gusturile mele. Am încercat să preiau vibe-ul originalului și să actualizez puțin soundul de chitară, în rest nu am făcut nicio schimbare a partiturii fiindcă nu e necesar. Nu are sens să schimbi ceva perfect”, a spus Toni Dijmărescu, muzicianul născut la Timișoara și stabilit de mai mulți ani în Germania, care a participat în calitate de chitarist la nașterea acestei producții.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.