Unul dintre cele mai frumoase castele din vestul țării, reabilitat prin PNDL....

Unul dintre cele mai frumoase castele din vestul țării, reabilitat prin PNDL. În ce stadiu au ajuns lucrările FOTO

3
DISTRIBUIȚI

Castelul Nopcsa din satul Săcel, care aparține de comuna Sântămăria Orlea, este considerat a fi  unul dintre cele mai frumoase din județul Hunedoara, dar a ajuns într-o avansată stare de paragină, după ce, ani de zile, a fost lăsat în părăsire. În prezent, el a intrat într-un amplu proces de reabilitare finanțat prin Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDL) 2, valoarea totală a proiectului fiind de 9,1 milioane de lei.

Lucrările au început în toamna anului trecut și până acum s-a tencuit fațada, s-au făcut unele lucrări interioare și s-a montat scheletul acoperișului, în prezent lucrându-se la șarpantă și tencuielile interioare, dar ele nu reprezintă încă nici măcar un sfert din proiect. Când va fi finalizat, aici va fi amenajat un centru expozițional iar castelul va fi  inclus într-un circuit turistic care va permite și vizitarea altor valori de patrimoniu din zonă. Doar în centrul de comună se mai află biserica Sântămăria Orlea, una din cele mai vechi și frumoase biserici medievale din Țara Hațegului și din întreg Ardealul, care mai păstrează urme de pictură din secolul al XIII-lea, sau castelul Kendeffy, care a aparținut urmașilor cneazului Cândea, împroprietărit de Ioan de Hunedoara, ulterior numele familiei fiind maghiarizat.

Castelul Nopcsa construit la începutul secolului al XIX-lea, este și el unul din cele aflate în „Țara celor șapte castele”, cum este supranumită zona Hațegului.


A fost una din reședințele lui Franz Nopcsa, descendent al nobilului român Nopcea, al cărui nume a fost maghiarizat. Franz Nopcsa a rămas cunoscut pentru viața sa extrem de aventuroasă, în care legenda s-a împletit cu realitatea. După primul război mondial, când a revenit de la Viena, a fost alungat de săteni și s-a reîntors în capitala austriacă, unde s-a sinucis.

Surse foto: mesagerulhunedorean.ro. avantulliber.ro, zhd.ro

3 COMENTARII

  1. de ce trebuie LIANA sa minta cand nu o obliga nimeni. cand stie toata lumea ca Franz nu era valah. nu trebuie decat sa ta documentezi cat de cat. la fel si Kenderessi nu era valah. de ce trebuie sa minti si cand nu trebuie. ce fel de jurnalist este acela care minte ?

  2. Din educatie stiu ca adevarul trebuie sa biruiasca in fata minciunii, ca raul trebuie identificat si inlocuit cu binele, ca pacatul LIANA trebuie marturisit,iertat si nerepetat. ne intrebam in cele 2300 de
    scrieri ala tale ,de cate ori ai MINTIT de voie, ca sa obtii ce ? o degradare totala , o josnicie fara de margini pt ca nimeni pe lumea asta NU TE-A OBLIGAT SA MINTI. Dai inainte fara mila ca IOAN te va mantui.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.