Mesajul doctorului Virgil Musta pentru medicii de familie: „Avem nevoie de eroi,...

Mesajul doctorului Virgil Musta pentru medicii de familie: „Avem nevoie de eroi, nu de martiri!”. Sfaturi pentru cei care nu au echipament adecvat

1
DISTRIBUIȚI

Virgil Musta a transmis mai multe sfaturi medicilor de familie, pe care-i consideră de asemenea luptători în „prima linie” contra răspândirii COVID-19. Doctorul de la Spitalul Victor Babeş consideră că e foarte important ca aceştia să poarte echipament de protecţie adecvat la consultarea pacienţilor, care, trebuie consideraţi cu toţii ca fiind posibil infectaţi cu noul coronavirus.

„Primul lucru foarte important: CONSIDERAȚI TOȚI PACIENȚII PE CARE TREBUIE SĂ-I CONSULTAȚI CA FIIND POSIBILI PURTĂTORI AI VIRUSULUI!

Suntem în perioada comunitară a infecției și pacienții pot fi infectați fară să prezinte simptome sau să vină pentru altă afecțiune, dar ei să prezinte în faringe și virusul.

Este foarte important să nu consultați fără echipament de protecție corespunzator, adică mască FF2, ochelari sau vizieră, capelină, mănuși de unică folosință și combinezon sau halat peliculizat ce se poate dezinfecta”, a scris Virgil Musta pe grupul City Doctors-comunitate pentru sănătate.

Virgil Musta admite că nu toţi medicii de familie au echipamentul necesar de protecţie şi a publicat o listă cu sfaturi utile pentru cei care nu au făcut încă rost de toate materialele indicate:

„Sunt convins că deja faceți poate toate aceste lucruri și chiar și altele pe care nu le-am menționat, dar le trec și eu mai jos, poate sunt unele care vă ajută suplimentar:

 • majoritatea consultațiilor să fie telefonice
 • programați pacienții care necesită consult la cabinet la 20 de minute, din care consultul să fie mai scurt de 10 min, iar apoi aerisiți încăperea după fiecare consult, curățați suprafețele atinse de pacienți, instrumentele și echipamentele medicale folosite în timpul consultului ( stetoscop, tensiometru, termometru pulsoximetru etc).
 • spălați-vă bine pe mâini după fiecare consultație și înainte de o nouă consultație.
 • rugați pacientul să pastreze o distanță de cel putin 2 metri în timpul discuției pentru anamneză, iar consultul clinic să fie scurt, țintit și nu din față (din lateral sau din spate).
 • rugați pacienții să nu atingă suprafețele, iar dacă au posibilitatea să se spele cu apă și săpun înainte de consultație, să o facă.
 • anunțați pacienți să vină când sunt programați cu protecție în fața gurii: mască, batic sau orice alta improvizație care să împiedice posibila răspândire a virusului în toată încăperea.
 • purtați și dumneavoastră, așa cum am spus mai sus, echipamentul de protecție: mască, vizieră, capelină, mănuși de unică folosință, halat ce se poate dezinfecta.


  Nu consultați în niciun caz în haine de stradă, procurați-vă cât mai repede echipament de consultație complet.
 • nu lăsați mai mult de 1-2 pacienți în sala de asteptare, la distanță mai mare de 2 m unul de altul, cu protecție a gurii și a nasului. Aerisiți des și această încăpere. Dezinfectați des și cuierul din sala de așteptare și din cabinet.
 • nu vorbiți la telefonul mobil în timpul consultului. Dezinfectați des telefonul mobil.
 • programați riguros pacienții și respectați programările, astfel încât să nu se aglomereze, pentru a nu fi nevoiți să aștepte în stradă. Așteptatul în strada îi protejează cel mai bine împotriva contaminării, dar nu se poate face pe ploaie sau frig.
 • nu permiteți pacienților să dea buzna peste dumneavoastră, rugați-i să respecte și ei cu strictețe toate regulile, deoarece este în mod evident și în folosul lor.
 • afișați la loc vizibil toate aceste reguli
 • opriți acivitatea câte 30 de minute la fiecare 2 ore pentru aerisire și dezinfecție mai serioase (țineți cont de acest lucru când faceți programările). Folosiți soluții cu clor pentru dezinfecția suprafețelor și puneți un preș îmbibat cu soluție de clor la intrarea în sala de așteptare. Dacă aveți, folosiți lampa UV. Dezinfectați-vă halatul peliculizat cu soluții biocide.

Știu că nu e chiar așa ușor să implementați continuu aceste măsuri organizatorice și de precauție, dar e o perioadă excepțională, care impune măsuri excepționale și efort suplimentar, în special pentru d-voastră, dar și pentru pacienți.

Atâta timp cât acest efort comun ne ajută să trecem cu toții cu bine peste această încercare grea, trebuie să-l facem.

Avem nevoie de eroi, nu de martiri!

Mulțumesc tuturor pentru tot ceea ce faceți!

Ținem aproape, deși păstrăm distanța!

Numai împreună vom reuși!”, se mai arată în mesajul doctorului Virgil Musta.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.