Adeptă radicalizată a Statului Islamic, ridicată după o anchetă a DIICOT și...

Adeptă radicalizată a Statului Islamic, ridicată după o anchetă a DIICOT și SRI. Ce plănuia împreună cu luptători jihadiști din Siria și Irak VIDEO UPDATE 2 A fost reținută

0
DISTRIBUIȚI

Operațiune antiteroristă a DIICOT Timișoara în această dimineață – polițiștii de la „Crimă Organizată” și luptătorii Serviciului pentru Acțiuni Speciale au descins în locuința din Nădlac a unei femei, în vârstă de 33 ani, care a devenit adeptă a Statului Islamic și s-a autoradicalizat. Monitorizarea acesteia a început în urmă cu aproximativ un an, după ce SRI a semnalat faptul că arădeanca accesa site-uri extremiste islamiste și le transmitea mesaje de încurajare luptătorilor din Daesh. Cu trecerea timpului, s-a observat cum aceasta s-a radicalizat, iar acțiunile sale au devenit tot mai hotărâte. De la accesarea de conținut a trecut la răspândirea mesajelor extremiste ale grupărilor teroriste. Prin intermediul rețelelor sociale a luat legătura cu luptători islamiști din Siria și Irak, ajungând să-și declare atașamentul față de cauza Statului Islamic.

Anchetatorii au observat că femeia a început să fie „invizibilă” și să fie antrenată de la distanță – și-a șters profilul de Facebook, a început să acceseze pagini securizate unde erau materiale de propagandă, și-a creat în paralel și 20 de conturi false de Facebook pe care le folosea pentru a comunica, iar la scurt timp le ștergea pentru a i se piardă urmele. În timpul discuțiilor purtate cu adepții Daesh, arădeanca, care și-a abandonat cei doi copii în urmă cu câțiva ani, și-a arătat disponibilitatea de a pleca în zonele de conflict. Cum în ultima perioada situația s-a complicat, s-au purtat discuții ca femeia să-i sprijine pe teroriști dacă vor ajunge în România.


Adepta Statului Islamic le-a transmis că este pregătită să-i sprijine cu tot ce poate în lupta cu „infidelii”.

În această dimineață, polițiștii de la „Crimă Organizată” Timișoara și luptătorii din cadrul Serviciului pentru Acțiuni Speciale al IPJ Timiș au descins în locuința de la marginea Nădlacului unde aceasta locuia, în baza unui mandat de percheziție emis de Înalta Curte de Casație și Justiție. Când a fost adusă pentru audieri la sediul DIICOT Timișoara, aceasta a declarat că „pe nedreptate m-au ridicat. De handicapați”. Întrebată dacă ea crede în ideile Statului Islamic, aceasta a susținut „nu este vorba despre asta. E vorba de o prostie de-a lor, nu de a mea. Trei telefoane mi-au stricat. Fără dovezi, fără nimica. Vreau să văd ce au găsit în casă, mitraliere prin pereți, bombe pe sub pat. Nu am ce să comentez. Eu nu am nicio idee despre asta. Ce are dacă înveți o limbă străină? Faci un lucru grav, eu nu cred asta. Vorbești engleză, vorbești italiană. Așa și mie – dacă îmi place limba arabă care e problema?”.

UPDATE 1 DIICOT a anunțat prin intermediul unui comunicat de presă că  femeia „a manifestat constant opinii radical anti-occidentale, aceasta arătându-și disponibilitatea de a lupta de partea fundamentaliștilor islamici. Pe parcursul procesului de radicalizare, suspecta a făcut obiectul unor sesiuni de pregătire contrainformativă din partea cetățenilor străni cu care a dezvoltat relaţii de colaborare, menite să-i asigure o cât mai bună conspirativitate a activităţilor derulate şi să îngreuneze capacitățile de monitorizare din partea organelor statului.există suspiciunea că a început să recepționeze diferite sume de bani de la colaboratorii săi. În urma perchezițiilor, au fost ridicate un un telefon mobil, o cartelă telefonică, un card micro SD și 25 de cd/dvd-uri”.

UPDATE 2 În urma audierilor, femeia a fost reținută pentru 24 de ore, urmând să fie prezentată, vineri, Înaltei Curți de Casație și Justiție cu propunere de arestare preventivă pe 30 de zile.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.