Aproape 6.500 de minori, dați dispăruți în ultimul an. De ce fug...

Aproape 6.500 de minori, dați dispăruți în ultimul an. De ce fug de acasă copiii românilor

0
DISTRIBUIȚI

Direcția de Investigații Criminale din Cadrul Inspectoratului General de Poliție a făcut public un bilanț potrivit căruia, în ultimul an, în România au fost înregistrate nu mai puțin de 6.475 de sesizări privind disparițiile de minori. Cele mai multe dispariții au fost înregistrate în București, Constanța, Iași și Bistrița-Năsăud dar dispariții de copii sunt semnalate destul de frecvent și în vestul țării. Cei mai mulți copii dispăruți au peste 14 ani și în proporție de 95% e vorba de plecări voluntare. Aproape jumătate dintre copiii dispăruți sunt plecați din centre de ocrotire a copiilor dar cei mai mulți pleacă de la domiciliul lor.

Chiar dacă cei mai mulți dintre acești copii au fost găsiți, organizația „Salvați Copiii” trage un semnal de alarmă asupra implicațiilor pe termen lung ale acestui fenomen, deoarece în ultimii cinci ani s-a constatat aproape o dublare a disparițiilor și situația s-a agravat în perioada de izolare, când s-au înregistrat mai multe cazuri de violență în familie sau diferite forme de abuz în mediul online, și a căutat să identifice motivele care îi îndeamnă pe copii la astfel de gesturi.


Principalele cauze ar fi neglijarea și lipsa de supraveghere din partea adulților, conflictele repetate din familie, abuzurile fizice sau emoționale asupra copiilor, plecarea părinților la muncă în străinătate și lăsarea acestora în grija bunicilor sau a altor rude, dificultăți de comunicare cu părinții, abandonul școlar, influența anturajului, consumul de alcool și substanțe halucinogene, situația materială precară a familiei. Gabriela Alexandrescu, președintele executiv al asociației, a tras concluzia că atunci când un adolescent pleacă de acasă, „el este deja într-o situație psiho-emoțională fragilă și nu își dă seama că în loc să găsească un refugiu, poate să cadă într-o capcană din care cu greu va fi tras înapoi”, programele de sprijin psihologic fiind esențiale în astfel de situații, mai ales acum, când când copiii petrec mult timp în mediul online și devin mai vulnerabili în fața diferitelor forme de abuz.

Nici în restul Europei, situația nu este mai fericită. Conform datelor furnizate de Federația Europeană pentru Copilul Dispărut și Exploatat Sexual, centralizate la nivel european, la fiecare două minute e raportată dispariția unui copil și sunt semnalate riscurile, arătând că este nevoie de un efort susținut pentru protejarea copiilor și adolescenților, pentru a nu ajunge în situații dramatice. În România funcționează mai multe centre de consiliere psihologică, atât pentru părinți cât și pentru copii, și sunt organizate diverse activități pentru copiii ai căror părinți sunt plecați în străinătate, în cadrul unui program elaborat de organizația „Salvați Copiii”, care își desfășoară activitatea de trei decenii și este membru al organizației „Missing Children Eutope”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.