„Bella“ Andreea Ilie, reprezentanta muzicii pop-opera: „În România poți să ai foarte...

„Bella“ Andreea Ilie, reprezentanta muzicii pop-opera: „În România poți să ai foarte mult talent, dar pentru a ajunge undeva contează doar pe cine cunoști“ VIDEO

0
DISTRIBUIȚI

Mezzosoprana Andreea Ilie a revenit recent în atenția melomanilor prin intermediul unei variante actuale a celebrei compoziții „Bella Ciao“, melodie cântată în toate colțurile lumii, asociată cu ideea de libertate, care a devenit un imn internațional al rezistenței împotriva oricărei forme de dictatură și care a cunoscut un comeback strașnic datorită includerii ei în serialul „Casa de Papel”. Melodia a fost realizată alături de M.A.N și a apărut sub umbrela Norvis Music.

Reprezentanta stilului „pop-opera“ din țara noastră s-a născut în 21 noiembrie 1984 la Timișoara și a ascultat în copilărie multă muzică creștină, având primul ei concert ca solistă la vârsta de 25 de ani, pe scena Filarmonicii Banatul.

„Cu toate că am fost înconjurată de muzică clasică și imnuri bisericești de când m-am născut (fratele și tatăl meu studiau tot timpul la pian și trompetă acasă), am început să iau ore de canto de abia la vârsta de 16 ani, fratele meu având într-adevăr o mare influența asupra decizii mele de a merge la Liceul de Muzică. Datorită recitalelor și concertelor lui împreună cu filarmonica și succesul pe care l-a avut în câștigarea bursei în Marea Britanie, m-a ademenit și pe mine să aleg acest drum – plin de greutăți aș spune acum – dar și de reale satisfacții la sfârșitul oricărui proiect muzical încheiat. Astfel după terminarea liceului la secția canto clasic, am urmat Facultatea de Muzică din Timișoara, angajându-mă în anul II la Filarmonica Banatul și având primul meu concert ca solistă la 25 ani, interpretând Recviemul de Maurice Durufle, alături de Filarmonica Banatul din Timișoara. Din câte îmi amintesc ascultam foarte multă muzică creștină, datorită faptului că provin dintr-o familie creștină baptistă. La noi în casă se asculta mai mult muzică clasică sau muzică bisericească, și puțin mai târziu, cum fratele meu venea în vacanțe acasă, aveam ocazia de a cunoaște mai deaproape jazz-ul, muzica clasică contemporană/experimentală și operă“, a povestit artista.

Cu șase ani în urmă, mezzosoprana a lansat videoclipul „Nella Fantasia”, filmat şi regizat de Ionuţ Trandafir, în pădurea de la Bazoş, povestea acestuia fiind cea a unui cavaler rănit care în timpul agoniei visează o lume ideală şi luptă pentru ca acest vis să devină realitate. „Întotdeauna m-a atras stilul pop sau pop-opera. Este un stil probabil mai accesibil pentru o audiență mai largă și am vrut să îl expun și eu prin piesa «Nella Fantasia» de Ennio Morricone. Am vrut să ajung mai repede la sufletul oamenilor și cred că am reușit în acea perioadă”, și-a amintit tânăra.

Andreea Ilie a fost invitata specială a unui concert susținut de Holograf la Timișoara, cântând piesa „Nu mai e timp“ și mai apoi a fost protagonista principală în videoclipul unei campanii care s-a derulat sub sloganul „Opreşte barbaria, salvează ciocârlia!”.

„Întorcându-mă la momentul în care am avut plăcerea să cânt alături de trupa Holograf și Dan Bittman, cred că m-a influențat în trecerea de la operă la pop opera și m-a făcut să îmi doresc să cânt acest gen, și să debutez, cum s-ar zice în acest stil, care nu e deloc ușor dar trebuie să ai o altă impostație față de operă, aș spune , undeva mai aproape de un Broadway musical. «Nu mai e timp» a fost inițial premiată de Dan împreună cu una dintre legendele operei României – Angela Gheorghiu – deci realizare greu de egalat. Am mai colaborat de câteva ori cu trupa Holograf și am rămas în bune relații. Datorită lor am fost aleasă protagonista campaniei «Oprește barbaria, Salvează Ciocârlia» care a câștigat trei trofee Leul de Aur la Cannes Film Festival în 2015. Și mai important, a ajutat la schimbarea legii în România. Totodată această experiență a fost prima mea ieșirepentru o cauză bună“, a explicat explicat interpreta.

Andreea Ilie alături de Sean Norvis

Pasionată de modelling și fashion, artista a reușit să creeze vâlvă prin apariția ei în „Bărbierul din Sevilla“ pe scena Operei Naționale din București, unde – în aplauzele asistenței – a apărut în costum de baie.

„Am început modellingul la vârsta de 13 sau 14 ani nu mai țin minte exact.


Când am intrat la liceu, am fost desemnată Miss Boboc și am câștigat un curs de modelling la agenția Diego Arzani care în momentul acela l-am luat ca pe un lucru foarte serios. Pe vremea aceea la curs aveai ce învața, de la cum să mergi (catwalk) până la cum să te comporți, și cum să te așezi pe un scaun. De acolo am învățat cum să pozez și cum să am o atitudine dorită. Am început apoi să particip la tot felul de concursuri de miss, să am prezentări de modă și pot spune că încă mă mai bucură să accept să prezint modă pentru diferiți designeri în Bucureșți. «Bărbierul din Sevilla» a fost expusă de un regizor italian într-o epocă contemporană, așa că atunci când ți se spune că trebuie să joci un rol, ca și profesionist, accepți și nu prea ai ce să faci. Accepți și te bucuri de aplauze. La fel cum designerul îți dă o rochie care câteodată poate nu îți place, dar nu o iei cu tine acasă, trebuie să o prezinți și să te bucuri de succesul ei alături de creator“, a spus Andreea Ilie.

Artista născută în Timișoara s-a mutat în București și speră ca pe viitor industria pop-opera să crească cât mai sănătos.

„Motivul principal pentru care am ales să plec la București ,a fost pentru că am vrut să cresc, din toate punctele de vedere. Am dorit întotdeauna să nu stau pe loc În acești ani, am învățat și cum să o iau de la zero și cum te tratează oamenii într-un oraș străin, atunci când ești la început, dar mai presus de tot am învățat ce înseamnă să faci cu adevărat muzică. Industria pop opera este în creștere în România și să sperăm că asta este un lucru pozitiv. Opera clasică în țară, depinde foarte mult de stabilitate, de a avea un post de muncă stabil și a putea planifica proiecte înainte pentru următorii doi trei ani. Este vorba de o muncă asiduă. În România suntem încă la stadiul în care poți să ai foarte mult talent, dar pentru a ajunge undeva contează doar pe cine cunoști. Cultura muzicală din România se diversifică pe zi ce trece iar din punctul meu de vedere se aliniază din ce în ce mai mult culturii internaționale (ne va lua ceva timp, însă în perioada interbelică am fost acolo, deci putem ajunge din nou la standarde înalte). Noi ca soliști de operă, dacă nu avem un post într-o instituție specializată sau nu avem contracte cu diferite televiziuni, posturi de radio, suntem obligați să ne orientăm spre ce putem, ca să ne câștigăm existența. Știu, e la fel în toate profesiile“, a mai spus Andreea Ilie.

În luna februarie a acestui an, Andreea Ilie a fost prezentă la lansarea celui de-al doilea album al lui Sean Norvis, alături de care a realizat mai multe piese, printre care se numără și Amor, amor.

„Am avut un feedback foarte bun de la lansare incoace. Piesa este in colaborare cu fratele meu Ciprian Ilie (trompetă), Johnny Kui (chitară) si Fabricio „El Latino” (percuții). Avem și videoclipul gata, a fost filmat la Fratelli Timisoara si așteptăm perioada potrivită pentru lansare. Cu siguranță o să vă placă – poate fi un hit al verii, cu ajutorul vostru. Face parte din albumul „United” al amicului meu Sean Norvis cu care am făcut deja câteva colaborari și sperăm multe de acum incolo“, a mărturisit artista.

Andreea Ilie trece prin pandemie alături de părinții ei și trei căței… și folosește această autoizolare pentru a studia diverse repertorii. „Consider că următoarele evenimente se vor desfășura într-o altă manieră. Toată planeta va avea o formă sau alta de reset. Eu sper ca această perioadă să o trecem cu toții bine și să ne revedem cât de curând pe scenele țării“, spune Andreea Ilie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.