Călin Pop despre vremurile în care trăim: „Pentru a rămâne normali ar...

Călin Pop despre vremurile în care trăim: „Pentru a rămâne normali ar trebui să nu ne uităm tot timpul la TV, mai ales la știri“ VIDEO

0
DISTRIBUIȚI
Foto: Marcel Neag

Vocea binecunosutei formații autohtone Celelalte Cuvinte, Călin Pop, a lansat o nouă melodie solo care poartă numele de „Văpaia“ care va fi inclusă pe următorul album discografic al artistului. Piesa a fost realizată alături de Toni Dijmărescu și Flavius Suciu, iar în cele ce urmează am realizat un interviu în cadrul căruia solistul și chitaristul trupei care şi-a început cariera printr-un concert care a avut loc la Casa Studenţilor din Timişoara în data de 13 decembrie 1981 ne-a oferit câteva amănunte despre această melodie și despre următorul album al formației Celelalte Cuvinte.

– Pregătești un material discografic nou numit Cutia cu secrete. Discul acesta vine ca o completare a materialelor anterioare pe care le-ai scos solo? Despre ce secrete e vorba?

– În primul rând „Cutia cu secrete” este un nou material personal care, conform actualelor standarde se va afla pe platformele streaming și download prin distribuție digitală de către Universal Music Romania. Până în 2018 celelalte albume au fost editate în format CD, fapt să spunem cam depășit în zilele noastre, când editarea pe CD se face doar într-un numar cât mai limitat pentru vechii colecționari iar importanța cea mai mare o are prezența pe aceste platforme digitale. Care secrete? Este vorbe de acele secrete ale ungherelor simțirilor mele personale de-a lungul timpului, mai ales că cele împărtășite devin și mai interesante, mai speciale.

– Te cunoști demult cu Toni Dijmărescu, cu care ai colaborat printre altele la piesa „Povestea șoaptelor“ lansată cu doi ani în urmă de proiectul Reșița Rocks. Care a fost motivul pentru care ai hotărât să reinițiezi colaborare cu el, la acest single nou?

– Povestea muzicală comună a început de la acea colaborare în care, pe lângă ce am făcut eu, Toni a făcut și chitările suplimentare iar Flavius Suciu (DadiuStudio) tobe, mix și master la cele două piese compuse de mine pentru Reșita pe vremuri, „Povestea șoaptelor” și „Garoafa roșie”. Astfel, prin „corespondența electronică”, transfer de date intre noi necesare realizării pieselor am ajuns să simt o lejeră compatibilitate și comunicare muzicală cu ei, dar în special și mai ales cu Toni, cu care și comunicăm direct prin messenger (el lucrează și locuiește în Germania iar Flavius este cu reședinta și studioul în Spania). Aveam deja idei de piese noi puse de-o parte și m-am gândit că nu ar strica să-i invit și eu la rândul meu să participe la viitorul meu proiect.

– Care sunt cele mai importante probleme cu care se confruntă omenirea în aceste vremuri complicate de pandemie și cum putem să rămânem „normali“ în această perioadă dificlă?

– Omenirea este evident că tânjește exact după ceea ce-i este nerecomandat, neindicat – socializarea, libertatea de mișcare, distracția.


Pentru a rămâne normali ar trebui să nu ne uităm tot timpul la TV- mai ales la știri și să desfășurăm activități precum cititul, audieri muzicale, vizionari de filme și eventual și activități creative, cei care suntem capabili…

– Multe țări din vestul Europei au luat măsuri pentru sprijinirea sectorului cultural independent acordând sume uriașe pentru artiștii și insitiuțiile care au fost afectate de pandemie. Cum stăm în România, crezi că oficialitățile au reușit să sprijine cumva această breaslă? Ce măsuri ar trebui luate pentru ca acest sector să-și revină?

– Este o întrebare dificilă ca și vremurile, la fel ca și răspunsul… sprijinul tinde spre „mic” mai ales că trăim într-o țară care prin educație nu știe să își respecte artistii și în general propriile valori. Măsuri nu se vor lua iar sectorul își va reveni probabil prin devotamentul necondiționat al artiștilor pasionali, cei care nu pot trai decât doar prin ceea ce fac, dăruiesc și împărtășesc.

– În descrierea noii piese, spui că „văpaia“ este cea care nouă ne lipseşte ca omenire, că omul s-a îndepărtat pe el însuşi, în ultima perioadă. Care este modalitatea prin care am putea să revenim la sentimente mai umane?

– Tocmai și tehnologia virtuală, rece, împreună cu globalizarea și răsturnarea cu susul în jos al sistemului uman de valori, orele încărcate de program, goana nesfărșită existențială etc au dus la îndepărtarea omului de el însuși și de „văpaia” lui creatoare și definitorie. „Poate-ntr-o zi” o va regăsi. Poate aceste vremuri dificile il vor face pe om să își reconsidere viața și prioritățile. Poate nu. Rămâne de văzut.

– Anul trecut Celelalte Cuvinte a lansat primul album electric live din carieră, cu un concert la Timișoara. Recent trupa a lansat albumul Ispita pe rețelele de streaming și download. Când ne putem aștepta la un nou material discografic semnat Celelelate Cuvinte?

– Anul 2021 este un an aniversar, cel care marchează rotund Celelalte Cuvinte-40 de ani de existență. E un an în care există în plan să apară un nou material de studio aniversar care să marcheze acest deosebit eveniment, împreună cu un tour live care include Timișoara în primul rând pe agenda concertelor și asta, bineînțeles, dacă situația cu epidemia se reabilitează.

– Câte piese va conține albumul Cutia cu secrete și pe când plănuiești să-l lansezi?

– Cutia cu secrete va scoate la iveală, pe rând, la 1-2-3 luni câte un single, în general audio dar și câteva clipuri, în funcție de posibilități. Când se va împlini un cuantum temporal de 50- 60 de minute materialul se va fi considerat finalizat. În concluzie, cam aproximativ un an de zile i-ar trebui.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.