Cât este amenda dacă nu porți masca în spațiile închise sau mijloace...

Cât este amenda dacă nu porți masca în spațiile închise sau mijloace de transport în comun. Cine riscă cele mai mari amenzi

0
DISTRIBUIȚI

Premierul Ludovic Orban a anunţat în şedința de guvern de astăzi valoarea amenzilor pentru cei care nu respectă normele impuse de starea de alertă. Acestea variază de la 500 de lei la 15.000 de lei, iar cei care le primesc pot plăti jumătate din suma în termen de 15 zile.

Cele mai mari amenzi le risca șefii instituților publice și persoanele juridice. În aceste cazuri se poate ajunge la sume de 15.000 de lei. Aici intră amenzile pentru organizarea de mitinguri, întruniri de natura activităților culturale, științifice, artistice, religioase, sportive sau de divertisment, în spații închise sau nerespectarea de către operatorii de transporturi a măsurilor dispuse sau încălcarea intervalelor orare in care acestea sunt permise.

„În baza legii, vă repet, avem la dispoziție toate instrumentele legale necesare, inclusiv amenzile.


Nu pot să fac o paranteză să nu va spun că am rămas siderat când am văzut oameni care ne acuzau că de ce am dat amenzi cum acum ne acuzau că de ce nu am dat amenzi. Adică ai bască, nu ai bască. Deci amenzile sunt un instrument prin care cei care nu respectă legea pot fi determinați la o conduită corectă. Pentru că o conduită corectă contribuie la sănătatea publică şi îi ferește pe oamenii sa nu fie infectați. Acest virus generează riscuri majore inclusiv pentru viața oamenilor, orice comportament care nu este corect și care poate duce la infectarea oamenilor este un comportament care trebuie sancționat. Așa este normal. Suntem democrație dar nu suntem anarhie. Democraţia funcţionează în beneficiul celor care respectă legea”, a declarat premierul.

Amenzi vor primi si cei care vor călatori în afara localităților fără declarația pe propria răspundere. Aceeași sancțiune pot primi și cei care nu poartă mască de protecție în mijloacele de transport, în supermarket-uri sau la locul de muncă. Amenda variază între între 500 și 2500 de lei.

Starea de alertă reprezintă răspunsul la o situaţie de urgenţă de amploare şi intensitate deosebite, determinată de unul sau mai multe tipuri de risc, constând într-un ansamblu de măsuri cu caracter temporar, proporţionale cu nivelul de gravitate manifestat sau prognozat al acesteia şi necesare pentru prevenirea şi înlăturarea ameninţărilor iminente la adresa vieţii, sănătăţii persoanelor, mediului înconjurător, valorilor materiale şi culturale importante ori a proprietăţii.

Starea de alertă se instituie la nivel local, judeţean sau naţional, atunci când analiza factorilor de risc indică necesitatea amplificării răspunsului la o situaţie de urgenţă, pentru o perioadă limitată, care nu poate fi mai mare de 30 de zile.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.