Ce se schimbă din 15 mai: deplasarea în afara localității va fi...

Ce se schimbă din 15 mai: deplasarea în afara localității va fi permisă în anumite condiții. Se deschid frizeriile și cabinetele stomatologice, dar barurile, restaurantele și mall-urile rămân închise

1
DISTRIBUIȚI

Premierul Ludovic Orban a declarat, luni seara, că deplasarea în afara localității va fi permisă după 15 mai pentru anumite motive, cum ar fi în interes de serviciu, la rude sau pentru munci agricole. El a spus că și comerțul va fi deschis, cu excepția barurilor și restaurantelor.

Premierul Ludovic Orban a declarat că deschiderea activităților din comerț după 15 mai va stimula consumul și reluarea producției.

„Vom deschide comerțul cu excepția mall-urilor. E important că se deschide comerțul. Va fi un stimulent pentru reluarea producției. Și hotelurile vor fi deschise. Restricții vor fi la restaurate, cafenele, baruri. Din evaluarea noastră, restaurantele sunt considerate printre cele mai mari riscuri epidemilogice. Deschiderea frizeriilor, a cabinetelor stomatologice, și acestea sunt activități care vor permite revenirea la normalitate, din punct de vedere economic”, a spus Orban.

El a precizat că deși psihologic oamenii ar avea nevoie să socializeze în restaurante sau cafenele, acest lucru nu este posibil momentan. Șeful Guvernului a spus însă că nu exclude varianta deschiderii cafenelelor și restaurantelor în spații deschise.

„Nu excludem ca cele în spații deschise, în anumite condiții, să le deschidem la 1 iunie, la 15 iunie.


Începe sezonul de vară cam în jurul datei de 15 iunie sau 1 iulie. Deci nu exludem varianta asta. E adevărat, riscul epidemiologic în spații deschise pentru restaurante, cafenele, este mai mic, dar trebuie să luăm măsurile specifice pentru a reduce riscul de răspândire a virusului”, a spus Orban.

Potrivit acestuia, deplasările în afara localității vor fi permise numai pentru anumite motive.

„Deplasarea în afara localității va fi permisă pentru anumite categorii de motive, pe care le considerăm întemeiate: deplasări de serviciu, la rude, la activitățile agricole. Dacă dăm drumul la alpinism, înseamnă că se pot duce la munte, adică va exista o anumită relaxare și în ceea ce privește deplasarea în afara localităților”, a declarat premierul.

Orban a mai spus că fiecare măsură de relaxare a restricțiilor care va fi luată după 15 mai trebuie evaluată, astfel încât să nu apară o creștere a cazurilor de infectări.

„Trebuie să menținem anumite restricții pentru că nu a trecut pericolul, chiar nu a trecut, trebuie să fim atenți la alte țări europene care iau decizii de relaxare un pic mai repede decât noi, inainte de 15 mai. Pentru orice măsură o să evaluam impactul epidemiologic, pentru că nu ne putem permite să crească numărul de infectări”, a spus premierul într-o conferință de presă.

El a precizat că există o tendință de descreștere a cazurilor de infectări și că în ultimele zile numărul persoanelor vindecate este mai mare decât al celor confirmate cu COVID-19.

„Am trecut de o perioadă grea. După cum arată graficul suntem deja pe un plafon, iar in ultimele zile avem zile în care numărul de persoane care s-au vindecat este mai mare decât numărul persoanelor care au fost diagnosticate ca pozitive. Deja suntem pe un plafon și avem o tendință de descreștere cu singura condiție să nu ne relaxăm, să nu renunțăm la toate rigorile de comportament care ne-au permis să menținem un nivel atât de scăzut al răspândirii virusului”, a mai spus Ludovic Orban.

„Nu pot să spun că am trecut de vârf. Am trecut de Paști cu bine. Am trecut cu bine și de 1 mai. 15 mai e o dată pe care am considerat-o potrivită, în funcție de evoluția epidemiei”, a precizat premierul.

Foto: Arhivă

1 COMENTARIU

  1. ce varf, prietene? suedia este exemplul perfect, dovada ca ceea ce face guvernul nostru, si ceea ce fac si o gramada de alte guverne, sunt pur si simplu o incalcare grava a drepturilor omului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.