Colaboratori ai Asociației Timișoara 2021, neplătiți de mai multe luni. Ce alte...

Colaboratori ai Asociației Timișoara 2021, neplătiți de mai multe luni. Ce alte probleme au semnalat

1
DISTRIBUIȚI

Salariile celor care muncesc pentru Timișoara 2021 au fost reduse după ce pandemia de coronavirus a dat peste cap planurile asociației, însă o parte dintre colaboratori nu au mai fost plătiți deloc. Astfel, cei patru membri ai Unității Artistice din cadrul Asociație Timișoara – Capitală Europeană a Culturii 2021 au trimis o scrisoare deschisă adresată președintelui consiliului director, Horațiu Rada, primarului Timișoarei, lui Bogdan Gheorghiu, ministrul Culturii, lui Călin Dobra, președintele CJ Timiș, expertului internațional Ulrich Fuchs, lui Claudiu Ilaș, reprezentant al sectorului cultural instituțional, lui Ion Caramitru și lui Mihai Gafencu, reprezentant al scenei culturale independente. În „misivă”, Unitatea Artistică reclamă atât faptul că nu au fost plătiți, dar și faptul că, de și mai mult timp, situația contractuală a rămas „în ceață”.

„În această săptămână se vor împlini trei luni (în cazul doamnei Melinda Terek, patru luni) de când membrii Unității Artistice nu au fost plătiți și cinci luni de când situația noastră contractuală cu ATCEC nu este regularizată. Recurgem la această scrisoare pentru a vă solicita: să identificați o modalitate prin care Asociația să-și plătească cât mai grabnic arieratele către noi pentru toate lunile restante și să reglementeze situația noastră juridică; să identificați o soluție pe termen lung ca acest scenariu să nu se repete an de an (…) În tot răstimpul cât nu am fost plătiți, am continuat să ne desfășurăm activitatea, la solicitarea conducerii organizației și în baza promisiunilor verbale că se va reglementa situația: am elaborat trei variante de buget și nenumărate scenarii de implementare a proiectelor în contextul incertitudinilor generate de pandemie, am elaborat și depus trei proiecte pentru obținerea de finanțări europene, am menținut legătura permanentă cu peste 50 de parteneri și artiști, am continuat să dezvoltăm componenta europeană a proiectelor, am lucrat la scrierea de proceduri și am participat la reuniunile online la care am fost convocați”, au transmis membrii Unității Artistice.

Ovidiu Dajbog-Miron, Odette Pârvulescu, Ionuț Suciu și Melinda Terek spun că au avut, zilele trecute, întâlniri cu președintele Consiliului Director, Horațiu Rada, și managerul de operațiuni, însă în urma acestora nu li se „garantează achitarea integrală a datoriilor”.


„Înțelegem că sumele menționate în propunerea de contract făcută nouă nu reprezintă 100% din valoarea remunerației pentru luna în curs și că diferența ne va fi achitată ulterior, așa cum ni s-a confirmat verbal de către președintele Consiliului Director la ședința din data de 19 mai. Înțelegem, de asemenea, că Asociația nu dispune în acest moment de resursele financiare necesare să facă plata integrală a acestora, dar ceea ce dorim este să ni se garanteze în scris, în contract, faptul că sumele restante vor fi plătite până la data de 31 iulie, după semnarea unui contract de finanțare cu una dintre instituțiile finanțatoare”, mai scriu cei patru.

Asociația s-a despărțit în acest an de mai multe persoane din funcții cheie. Astfel, la începutul lui 2020 a plecat directorul de programe, care doar ce fusese numit în post după concursul pe care l-a câștigat în luna decembrie. Directorul de producție, angajat prin concurs acum mai bine de doi ani, a plecat după ce postul pe care îl ocupa a fost scos la concurs, situația fiind similiară în cazul directorului de comunicare.

„Numai de la începutul anului 2020 am asistat la următoarele: persoane cu funcții de răspundere angajate și concediate sau plecate prin demisie la câteva luni, altele, venite prin concurs, care sunt eliberate din funcție fără preaviz, demisia echipei de graficieni, demisia unuia dintre cei mai rezilienți colaboratori ai organizației, conflicte de muncă cu personalul angajat și, în același timp, în perioada de vârf a pandemiei, aducerea în organizație a câtorva noi colaboratori, când toată echipa artistică lucra fără niciun contract semnat”, au scris cei patru, care consideră că acestea sunt condiții în care nu se poate lucra eficient și coerent în direcția asumată de asociație. „Cum putem să facem toate aceste lucruri dacă nu suntem remunerați cu lunile, nu ni se încheie contracte, nu știm la ce să ne așteptăm la încheierea contractelor temporare și la fiecare câteva luni o luăm de la început cu alți colegi (…) Membrii Unității Artistice, dar nu numai, se află în cea mai vulnerabilă situație: fără contracte și nesiguri de politicile de personal și, în definitiv, nesiguri de ziua de mâine?”, mai spune mesajul Unității Artistice.

Situația orașelor desemnate capitale culturale europene este momentan „în aer” din cauza pandemiei de coronavirus declarate la nivel mondial, subiectul fiind discutat și la nivelul Comisiei Europene.

După anunțul reducerii salariilor în asociație, primarul Robu a dat de înțeles că e cazul să se implice în bunul mers al lucrurilor. „Eu am stat deoparte şi am sprijinit discret tot ce s-a întâmplat acolo. Cred că e timpul să nu mai stau deoparte, că nu sunt lucruri în ordine”, a spus edilul-șef acum o lună.

Foto: Arhivă

1 COMENTARIU

  1. „colaboratori”, auzi. „artisti”. la munca, ba. lasati sifonatul fondurilor deoparte, ca sifonatorii pana la urma sunt trasi in teapa lui vlad

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.