Directorul executiv de la Asociația Timișoara 2021, deconturi ilegale într-o stațiune de...

Directorul executiv de la Asociația Timișoara 2021, deconturi ilegale într-o stațiune de schi din Elveția, diurne umflate și facturi de telefon personale plătite din bani publici. Ce scuze a găsit aceasta

1
DISTRIBUIȚI

Scandalul de la Asociația Timișoara Capitală Culturală Europeană 2021 ia amploare după ce astăzi au fost publicate date raportul de cenzori, de către evz.ro, care a dezvăluit că directorul executiv Simona Neumann a făcut deconturi ilegale, iar, în replică, aceasta l-a atacat pe președintele asociației, Horațiu Rada. Asociația este finanțată din bani publici în mare parte, finanțatorii principali fiind Primăria Timișoara, Consiliul Județean Timiș și Ministerul Culturii.

”Se constată că într-un decont de deplasare se justifică doar parțial cheltuielile, spre exemplu: decont Simona Neumann (n.r. directorul executiv al Asociației Timișoara 2021) – deplasare Elveția (Verbier) 30.01.2019 – 04.02.2019 conține Factură Hotel Montpelier – 1.423 euro, Diurnă 6 zile – 228 euro. Cenzorii constată că în acest decont nu este evidențiat vreun bilet de avion sau alte dovezi de transport taxi, asigurări etc. Din documentele evidențiate în decont nu reiese justificarea diurnei de șase zile fără dovada plecării și a sosirii din delegație. (…) Totodată, cenzorii mai arată că pe respectivele deconturi lipsesc semnături de aprobare, de control financiar, numărul și data înregistrării”  – se arată în Raportul Comisiei de Cenzori, conform sursei citate. Velbier este o stațiune de vacanță și zonă de schi din Alpii Elvețieni.

De asemenea, cenzorii au constatat că s-au făcut decontări din fondurile asociației pentru două persoane, deși numai una a fost trimisă în deplasare. ”Cenzorii constată că prin cadrul Asociației au fost decontate servicii de cazare și altor persoane decât cele angajate în cadrul Asociației, spre exemplu: prin factura de cazare pentru perioada 30.01.2019 – 04.02.2019 la Hotel Montpelier, se decontează taxe de sejur pentru un număr de două persoane (32 de euro = 4 euro taxa / zi x 4 zile x 2 pers.). Din cele constatate cenzorii arată că suma de 5.841,48 lei (cazare și masă), decontată din fondurile Asociației este aferentă cazării a două persoane (conform decontării taxei de sejur), iar conform documentelor, din cadrul Asociației s-a deplasat o singură persoană”. Cenzorii au descoperit că diurnele au fost, în unele situații, ”umflate”, fiind ”rotunjite”.

O serie de bunuri achiziționate de asociație în toamna anului trecut (120 mp de mochetă, 8 corpuri de iluminat, 3 televizoare LED, 3 standuri TV) nu au fost evidențiate în inventarul instituției și ”nici nu sunt contabilizate conform procedurilor legale”, scriu cenzorii.


Aceștia mai arată și că ”referitor la decontarea cheltuielilor, din documentele analizate de către Comisia de Cenzori, se constată și că Asociația a efectuat deconturi de cheltuieli în baza unor documente justificative (facturi, extrase de cont) ce nu sunt emise în numele Asociației Timișoara 2021 – Capitală Europeană a Culturii și fără a avea aprobarea Consiliului Director al Asociației”. Sunt menționate trei facturi de telefonie mobilă emise de Vodafone România către directorul executiv Simona Neumann (536,61 lei – 20.11.2019, 630,57 lei – 20.05.2019 și 1.013,87 lei – 20.06.2019) și plătite prin contul bancar al soțului ei, Victoe Neumann, directorul Muzeului de Artă.

Comisia de Cenzori a constatat că asociația ”nu conduce evidența contabilă analitic pe fiecare proiect în parte”. Conform aceluiași document, datoriile curente ale Asociației însumează 2.328.349 lei, prezentând furnizori neachitați în sumă de 1.951.549 lei, salariile lunii decembrie 2019 datorate personalului angajat și persoanelor cu drepturi de autor sunt în sumă de 251.402 lei ( suma de 555.195 lei aferentă drepturilor salariale și suma de 196.207 lei ca fiind aferentă contractelor de drepturi de autor), contribuție și impozitele aferente salariilor în sumă de 51.374 lei, TVA de plată 35.088 lei, creditori diverși 38.935 lei.

Simona Neumann a susținut că ”erorile formale constatate de către Comisia de Fenzori, fapt care se întâmplă în orice organizație, firmă sau instituție, se corectează prin recuperarea sumelor plătite în plus, rambursarea sumelor de plătit și aplicarea de măsuri atunci când e vorba de alte observații și recomandări. Totul, în termeni legali. În cazul nostru, după primirea Raportului, am procedat la analiza aspectelor semnalate, urmând ca Asociația să recupereze sumele plătite în plus (rezultate, de exemplu, în cazul calculării eronate a diurnelor, sau a taxei de sejur în Elveția la care faceți referire – camera fiind dublă în regim single). Totodată, diurnele calculate în minus se vor compensa către beneficiarul deplasării pentru că au fost și astfel de erori, după cum rezultă din analiza internă pe care o facem acum”. Directorul executiv a afirmat că nu are telefon de la asociație și dintr-o eroare s-au decontat respectivele facturi.

Simona Neumann a susținut că raportul este o ”diversiune” și l-a atacat pe Horațiu Rada, cel care conduce asociația, susținând că ”se dorește a fi distrasă atenția de la grava problemă recentă din organizație și care este publică de câteva zile, anume: conflictul dintre Președintele Consiliului Director și colegii mei din Unitatea Artistică, pe tema contractelor acestora de colaborare, discutate în ședința convocată de Președintele Consiliului Director în ziua de 19.05.2020, la care, din păcate, nu am fost invitată”.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.