Doctorul Sinteză, „muzică live la păcănele și ceva interesant pe ecrane“

Doctorul Sinteză, „muzică live la păcănele și ceva interesant pe ecrane“

0
DISTRIBUIȚI

Prin cercurile melomanilor care fac parte din categoria celor neconservatori (a se citi „destupați la minte“ și care sunt interesați și de stilurile „moderne“), de ceva vreme a apărut un nume misterios. E vorba de Doctorul Sinteză. Proiectul care a avut parte de aprecierile sincere ale publicului a scos la lumină recent un material discografic care poartă numele de „Night Shift“. Un disc cuprins din șapte părți dar care este recomandat să fie ascultat dintr-o bucată. Neapărat cu „visuals“-uri, după cum recomandă creatorii acestuia. În spatele proiectului cu pricina se află Uțu Pascu.

Basistul și inginerul de studio care a colaborat cu nume ca Brigada Artistică Urbană, Blazzaj, Kumm, Aievea, Iordache, Moon Museum, Vlaicu Golcea, JazzyBIT, Brum, Mircea Tiberian… și lista poate continua. Alături de el se află artistul vizual Cristian Văduva, „vinovat“ pentru multe chestii faine care i-au acompaniat de-a lungul anilor pe cei de la Implant pentru Refuz, de exemplu. Albumul semnat Doctorul Sinteză a apărut la label-ul timișorean Psihodrom, „cuibușorul“ de nebunii sonore și video care în ultima vreme a dat naștere unor happening-uri cât se poate de mișto. Uțu Pascu, „jumătatea“ sonoră a proiectului ne-a acordat un interviu în care ne-a lămurit cum s-a născut această „nebunie“ și care este eticheta stilistică exactă pentru Doctorul Sinteză…

– Când s-a născut Doctorul Sinteză și ce reprezintă acesta?

– Doctorul Sinteză a apărut prin 2013, cred, când trebuia să îi dau ceva track-uri lui Dudu de la anonimTM și ăsta a fost primul nume care mi-a venit in minte. La ora actuală treaba e puțin mai serioasă. M-am gândit sa îl fac un proiect mai mare, așa că acum suntem doi. În momentul de față, Doctorul Sinteză suntem Cristi Văduva care se ocupă de tot ce înseamnă imagine, Visuals/Coperți/Videoclipuri și cu mine, care fac sunetele.

– Printre piesele care au apărut sub acest nume, mai demult, sunt Numărul 4, care a apărut pe compilația Van Graph K Fe, sau Dark Blue, pe compilația Made in TM.


Cum s-au născut acestea și care a fost feedback-ul lor?

– Da, acestea au fost primele apariții, eu făceam și master-urile la compilațiile Van Graph împreună cu Dudu – cred că atunci am născocit și numele “Doctorul Sinteză”. Au fost primite bine – încă mai am parte din CD-urile Van Graph în mașină… Piesa Dark Blue, care e vs. East Village, chiar mă gândesc să o relansez.

– Recent Doctorul Sinteză a intrat pe Facebook cu o pagină unde stilul este descris drept „live sequenced & fried electronic sounds with sweet & sour visuals“. Hai să încercăm o descriere și în limba română. Cum ar suna asta?

– În română ar suna ceva de genu: muzică live la “păcănele” și ceva interesant pe ecrane. Facebook-ul e nou pentru mine, dar încerc să mă descurc cu el, nu sunt mare fan de Facebook, dar cred că e util pentru vremurile în care suntem.

– Câte piese conține albumul „Night Shift“, ce ne poți spune despre această tură de noapte?

– „Night Shift” a apărut înainte de a intra în autoizolare, e făcut prin ianuarie (perioadă în care oricum noi, cei cu muzica, suntem în izolare). E puțin altceva decât aș face eu în mod normal, nu prea are beat, sunt doar texturi și atmosfere. Am făcut tot albumul pe ceva aparate noi, proaspăt cumpărate. Piesele sunt prima mea experiență cu acele instrumente. I-am trimis sesiunile lui Vlaicu Golcea să imi zică ce părere are, iar el mi-a spus că ar fi păcat să nu fac nimic cu ele, așa că l-am scos. Albumul e format din şapte părți, dar e gândit ca o singură sesiune de 40 de minute. Recomand să-l asculți dintr-o bucată și să te uiți la el în același timp.

– Perioada de autoizolare este una creativă pentru tine? Cum vezi tu ieșirea din situația în care ne aflăm?

– Perioada asta de autoizolare e mai dificilă din punct de vedere financiar, pentru că au dispărut concertele și colaborările cu teatrele, în schimb am avut timp să lucrez la piesele mele și pe deasupra am reușit împreună cu Vita, Alien, Cristi, Burger, Horațiu, Tibi și mulți alții să facem labelul PSIHODROM sub care am și lansat deja mulți artiști, singleuri și albumele lor. Sper să se ajungă din nou la o situație cât-de-cât normală în industria muzicală și sper că vor reîncepe concertele, spectacolele de teatru și, poate, și festivalurile mai mari.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.