Exponate online prezentate de muzeele din vestul țării: istorie românească în Austro-Ungaria,...

Exponate online prezentate de muzeele din vestul țării: istorie românească în Austro-Ungaria, scene de la cele mai grave inundații sau amintiri din secolul al XIX-lea FOTO

0
DISTRIBUIȚI

Pe pagina de Facebook a Complexului Muzeal Arad sunt postate mai multe fotografii care consemnează evenimente memorabile din viața orașului petrecute în luna mai: o fotografie a mitropolitului Vasile Mangra, care, împreună cu alți susținători ai mișcării memorandiste au reușit să adune în 2 mai 1894, la Arad, peste 10.000 de oameni în semn de solidaritate cu fruntașii Partidului Național Român care redactaseră și semnaseră Memorandumul – document care pleda pentru recunoașterea drepturilor națiunii române din Transilvania – și urmau să fie judecați la Cluj, o fotografie a ziarului arădean „Știrea” din 3 mai 1933 care relata despre cei 50.000 de arădeni adunați în piața Avram Iancu pentru a protesta împotriva încercărilor de  revizuire a tratatelor de pace de la sfârșitul primului război mondial, relatări despre arestările „lotului demnitarilor” din noaptea de 5/6 mai 1950, printre care și fruntașul național-țărănist Sever Bocu, ridicat din casa sa de la Lipova, care și-a sfârșit zilele în ianuarie 1951 în închisoarea de la Sighet, dar și o fotografie a legendarului fotbalist Flavius Domide, născut în 7 mai 1946, care a jucat 342 de partide în Divizia A numai la UTA și de 21 de ori în echipa națională a României.

La împlinirea a jumătate de secol de la inundațiile catastrofale care au avut loc în întrega țară, Muzeul Civilizației Dacice și Romane Deva aduce în atenția publicului, pe pagina sa de facebook,  un album intitulat „Exodul apelor. Județul Hunedoara. Mai 1970”, aflat în colecția bibliotecii muzeului, destul de puțin cunoacut. Albumul-document cuprinde 66 de file cu 208 fotografii surprinse în timpul inundațiilor, mai ales în localități aflate pe valea Mureșului, dar și de pe valea Streiului, care sunt, totodată, o ilustrare a schimbărilor survenite în așezările respective. Până în 15 mai, cinci localități au fost complet inundate, și câteva zeci au fost calamitate. Potrivit bilanțului, au fost inundate 3.000 de case, dintre care 200 au fost complet distruse iar 1.800 avariate.

Și Muzeul Banatului Montan din Reșița prezintă online o fotografie care înfățișează un grup de muncitori de la fabrica de mașini și roți montate din oraș, de la sfârșitul secolului al XIX-lea. Fotografia sepia, realizată pe hârtie foto în atelierul fotografului oficial al StEG-ului, Fáy Márton, de pe strada principală a orașului, este lipită pe un carton, cu chenar alb, și cu sigla atelierului. Potrivit reclamei, acesta realiza fotografii de grup sau individuale, fotografii mărite după tablouri, acuarele, picturi în ulei, precum și obiecte și material fotografic.

Muzeul Național al Banatului a ales ca exponat pentru luna mai un coif al Gărzii Cetățenești din Timișoara din prima jumătate a secolului al XIX-lea, care a aparținut companiei de călăreți. Acest tip de coif era purtat de ofițerii companiilor de dragoni, iar cel aflat în colecțiile muzeului a fost donat acestuia în anul 1904 de consilierul local Meskó Béla. Coiful de metal este decorat cu motive vegetale stilizate iar în partea centrală se poate vedea monograma împăratului Ferdinand I.


În partea superioară, coiful are o creastă din alamă, bogat decorată, pe care se află stema Imperiului Austriac, cu un blazon deasupra acesteia, iar în interior se păstrează curelăria originală, cu ajutorul căreia coiful era fixat pe cap.

Tot pe pagina de Facebook a muzeului este prezentat un serviciu de toaletă pentru călătorie, cu piese de argint în cutie de lemn, realizat în atelierul lui J.C. Klinkosch în ultimul sfert al veacului al XIX-lea și istoria acestuia, în cadrul serialului intitulat „Obiecte de patrimoniu și povestea lor”, prezentat de muzeograful Marius Cornea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.