Flora rară din Banat. Ce specii de plante pot fi întâlnite doar...

Flora rară din Banat. Ce specii de plante pot fi întâlnite doar aici FOTO

1
DISTRIBUIȚI

După lunile de izolare, pentru mulți doar între pereții casei, nimic nu poate fi mai plăcut decât o lungă plimbare prin natură, pe cărările pădurilor umbroase sau pe pajiști însorite, unde pot fi admirate o mulțime de flori, unele rarități, care pot fi văzute doar în Banat.

Specii de flori întâlnite doar în Banat

În Parcul Național Domogled-Valea Cernei, cele peste o mie de specii de flori care trăiesc aici alcătiesc o vegetație luxuriantă, remarcată de botaniști încă din secolul al XVIII-lea. Printre acestea se numără și specii necunoscute în alte părți ale țării, printre care cornutul bănățean, barba caprei balcanică, ciuboțica cucului bănățean și peste o sută de specii meditaraneene, alături de tot atâtea alpine, unele întâlnite doar aici. Unele specii, precum sângele voinicului bulbucul de munte, stânjelelul, smârdanul sa brândușa galbenă sunt protejate de lege.

Parcul Național Cheile Nerei-Beușnița, aflat în sudul Munților Aninei, este acoperit cu așa-numitele păduri dacice de stejar și carpen, cele balcano-pontice de cer și gorun, păduri ilirice de fag, dar și de pajiști și tufărișuri sau de flori rare, precum tășculița, usturoiul sălbatic, cornul bănățean sau brebeneii.

„Regina cu coroană galbenă”, unică în zona Cazanelor

O altă floare de primăvară care trăiește doar în parcul natural Porțile de Fier, pe versanții însoriți de pe ambele maluri ale Dunării, este laleaua bănățeană numită și laleaua de Cazane sau „regina cu coroană galbenă”. Este o floare unică nu numai în Europa, ci în întreaga lume, și este protejată de lege, ceea ce a dus la înmulțirea ei spectaculoasă, în perioada de înflorire alcătuind adevărate covoare de flori.

Menționată pentru prima dată în literatura de specialitate în anul 1884, floarea este doar de culoare galbenă, fără miros, dar există și o subspecie cu nuanțe de culoare violacee, care poate fi întâlnită pe Valea Oglănicului, din același parc. Dedițelul sau brândușa bănățeană sunt alte specii rare care pot fi întâlnite în extraordinar de bogatul peisaj floristic din defileul Dunării, o adevărată comoară vie în zona Cazanelor.

Plante și animale din păduri seculare, aproape dispărute în alte țări europene

În vecinătatea satului Bucova din comuna Băuțar, pe teritoriul județelor Caraș-Severin și Hunedoara, într-o regiune deluroasă care mărginește Carpații, se află situl Coridorul Rusca Montană-Țarcu-Retezat, cu o suprafață de aproape 25.000 de hectare, care face parte din rețeaua ecologică europeană Natura 2000 în România.

Situl, aflat la o altitudine de 800 până la 1.200 de metri, este acoperit de păduri compacte de stejar, păduri seculare de fag și păduri de molid, diferite specii de tufărișuri și fânețe, în care mai trăiesc urși, lupi, râși – specii aproape dispărute în alte țări europene – și diferite specii de animale acvatice precum vidrele sau buhaii de baltă, dar și două plante caracteristice zonei, brusturele negru și mierea ursului roșie, alături de alte specii care dau o notă distinctivă nord-vestului Carpaților Meridionali. Printre acestea se pot aminti margareta carpatină, spânzul roșu, dentarița mov carpatină, clopoțelul de brădet, piciorul cocoșului carpatin, crucea voinicului transilvană sau feriga numită limba soacrei, care crește pe stânci abrupte și este singura din flora României care are frunza nedivizată.

Orhideea sălbatică și „aurul roșu”, rarități pe meleagurile cărășene

Pe un deal din satul cărășean Ciudanovița trăiește o specie rară de orhidee românească, numită de localnici albinușă. Această orhidee sălbatică este una din cele mai mici și delicate astfel de flori din lume, care mai este întâlnită doar în jurul mănăstirii Cozia. E o floare care nu poate trăi în alte locuri, deoarece se hrănește cu ajutorul unei ciuperci care trăiește doar în acele locuri. Aceste orhidee sălbatice sunt destul de greu de observat, deoarece sunt mici și se pierd în vegetația bogată din jur dar sunt niște plante cu totul speciale și ajung să înflorească după mai mulți ani, începând din luna iunie, numai când trăiesc într-un mediu prielnic.

În zona Berzoviei au început să apară culturi de șofran, planta supranumită „aurul roșu”, care se plantează în luna august și înflorește toamna. Pentru obținerea unui kilogram de șofran, folosit la condimentarea unor mâncăruri, sunt necesare aproximativ 150.000 de flori sau chiar mai multe, iar prețul acestuia ajunge până la 30.000 de euro.

Singura pădure de liliac sălbatic din România

Poienile cu narcise sunt și ele o feerie a lunii mai, chiar dacă unele dintre acestea sunt mai puțin cunoscute. Una dintre acestea este fâneața cu narcise de la Zervești, aflată lângă comuna cărășeană Turnu Ruieni, care poate fi admirată până la sfârșitul lunii mai pe o întindere de aproximativ 40 de hectare, și care a fost declarată arie protejată.

Singura pădure de lilac sălbatic din România, monument al naturii, se află într-o arie protejată în rezervația forestieră de la Ponoarele, într-o depresiune intramontană a Podișului Mehedinți, nu departe de Baia de Aramă, unde mai pot fi întâlnite și alte specii rare precum laleaua neagră sau vișinul turcesc.


În luna mai se organizează, de regulă, Sărbătoarea liliacului, în cinstea înmiresmatelor flori.

Surse foto: wikipedia.org, adevarul.ro, lapensiuni.ro, zigzagprinromania.com, domogled-cerna.ro, expressdebanat.ro, agrointel.ro

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.