Focar de pestă porcină africană în Timiș, autoritățile sanitar-veterinare sunt în alertă....

Focar de pestă porcină africană în Timiș, autoritățile sanitar-veterinare sunt în alertă. Cartiere din Timișoara, în zona infectată

0
DISTRIBUIȚI

Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Timiş a anunțat măsuri de siguranță după ce o zonă întinsă din apropierea Timișoarei a fost declarată focar de pestă porcinăboala fiind confirmată, la doi porci mistreți găsiți morți în Fondul de vânătoare nr. 61 Moșnița, aparținând AJVPS.

Autoritățile atrag atenția că pesta porcină africană (PPA) nu se transmite la om, dar se răspândește rapid printre animale.

Astfel, DSVSA Timiș a instituit două zone de restricții (infectată și de control temporar), după cum urmează:
1. Zonă Infectată (0 – 8 km) în jurul focarului, pe raza localităților: Urseni, Moșnița Nouă, Moșnița Veche, Albina, Bucovăț, Bazoșu Nou, Remetea Mare, Giarmata Vii, Ghiroda, Timișoara – zonele Modern, Ciarda Roșie și Buziașului.
2. Zonă de control temporar (8 – 13 km) în jurul focarului, pe raza localităților: Uliuc, Unip, Icloda, Sacoșu Turcesc, Dragșina, Bazoșu Vechi, Izvin, Recaș, Ianova, Giarmata, Cerneteaz, Covaci, Dumbrăvița, Chișoda, Giroc, Rudicica, Timișoara (zonele Mehala și Freidorf).

Crescătorii de suine din gospodăriile populației din zonele menționate mai sus, au obligația să respecte cu strictețe toate măsurile de biosecuritate la nivelul exploatațiilor nonprofesionale (gospodăriile populației) și la nivelul exploatațiilor de tip A, iar în vederea protejării porcilor de această boală, acestora li se recomandă următoarele:
a) Nu intrați în adăposturile unde creșteți porcii cu încălțămintea și hainele cu care ați umblat pe stradă; este recomandat chiar ca, pentru dezinfecția la intrarea în adăpost, să puneți o tăviță cu paie îmbibate cu o soluție slabă de sodă caustică;
b) Creșteți porcii doar în spații îngrădite, fără posibilitatea de a veni în contact cu porci străini de curtea dumneavoastră, cu porci mistreți sau proprietari străini care dețin porci domestici;
c) Nu hrăniți animale cu resturi alimentare/lături/spălătură provenite de la carnea de porc gătită în familie; dacă există vânători în familie care aduc carne de mistreț, sub nicio formă nu dați porcilor apa provenită de la spălarea cărnii sau resturi de carne;
d) Nu scoateți scroafele / vierii din exploatație în scopul montei cu animale din altă exploatație;
e) Nu cumpărați purcei din locuri necunoscute, fără a fi identificați (cu crotalie) și fără certificat sanitar veterinar de sănătate eliberat de medicul veterinar de liberă practică împuternicit;
f) Nu folosiți în hrana animalelor iarbă culeasă de pe câmp, pentru că ea ar fi putut să vină în contact cu porci mistreți bolnavi.

La porcii bolnavi pot fi observate semne ca:
• moarte rapidă, întervenită într-un timp extrem de scurt;
• temperatură foarte ridicată (40,5 – 42o C) și stare febrilă;
• roșeață sau învinețire a pielii, a marginilor urechilor, a vârfului picioarelor, a abdomenului și pieptului;
• lipsa poftei de mâncare, apatie și împleticire în mers;
• vomitări, diaree (uneori cu sânge) și urdori la ochi.
Diagnosticul se stabilește în urma coroborării tuturor semnelor clinice, anatomopatologice iar confirmarea se face prin examene de laborator.

În cazul în care suspectați că un porc este bolnav de pestă porcină africană, anunțați imediat medicul veterinar împuternicit de liberă practică din localitate sau medicul veterinar oficial sau DSVSA Timiş la numărul de telefon 0256 204911, fax.


0256 462377, e-mail; office-timis@ansvsa.ro.

Totodată, Direcția pentru Agricultură Județeană Timiș prin adresa cu nr. 2298/25.05.2020 (înregistrată la Primăria Municipiului Timişoara sub nr. CS2020-000147/27.05.2020), privind confirmarea Pestei Porcine Africane la mistreți în Fondul de vânătoare 56 Chevereșu Mare, aduce la cunoștință tuturor fermierilor, măsurile ce trebuie obligatoriu aplicate cu privire la implementarea măsurilor de prevenire și combatere a PPA.

În conformitate cu Planul de Măsuri, în Județul Timiș, asociațiile proprietarilor și utilizatorilor de terenuri agricole au obligația verificării și notificării DSVSA Timiș privind existența eventualelor cadavre de animale (porc mistreț, porc domestic), pe terenurile agricole.

Toate mașinile agricole, combinele, tractoarele, la ieșirile din tarlale și la deplasarea acestora dintr-o zonă în alta, vor fi dezinfectate de către proprietar/utilizator (proprietar/utilizator).
Nu se vor aduce în ferme (gospodării) produse agricole: furaje, recolte de cereale etc., din zonele carantinate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.