Formația Rockabil, despre concertele online fără public: „E ca și cum ai...

Formația Rockabil, despre concertele online fără public: „E ca și cum ai oferi unui flămând o carte de bucate“

1
DISTRIBUIȚI

Formația Rockabil a lansat videoclipul piesei care dă titlul celui de-al doilea material discografic al trupei, „Un cântec promis“. Discul cu numărul doi al formației alcătuite din personaje binecunoscute din scena rock locală conține nouă compoziții originale și o prelucrare după un minunat cântec tradițional de Crăciun și a fost lansat la sfârșitul anului trecut. Membrii formației alcătuite din Grigore Bujor Hariga-chitară solo, Valentin Ivănescu-voce, Marian Draghia – chitară solo și Petre Prisăcaru – tobe au avut programate o serie de concerte și alte acțiuni de promovare a acestui disc care s-au „evaporat“ din cauza pandemiei și reușesc la fiecare recital de-al lor să ofere crâmpeie de cultură muzicală, oferindu-le spectatorilor informații interesante despre compozițiile pe care le interpretează.

În ceea ce privește noua modă a concertelor online susținute fără public, membrii formației sunt de părere că acestea nu-și au rostul, având în vedere faptul că asemenea manifestări nu reușesc să creeze acea apropiere sufletească care se naște atunci când feedback-ul este instanaeu. Am realizat un interviu cu solistul formației Rockabil, Valentin Ivănescu, în care am aflat care este media spectatorilor la concertele lor, care este procedeul prin care se „triază“ cover-urile care-și găsesc locul în concertele lor și când ne putem aștepta la cel de-al treilea disc al band-ului.

– Fiecare component al formației Rockabil are o experiență vastă, așa că am putea lejer să încadrăm această echipă în una din categoria „old boys“. Care este vârsta spectatorilor care vin la concertele trupei?

– Inițial ne-am înconjurat de prieteni și cunoștințe de vârstă apropiată nouă, ulterior când povestea a început să se rostogolească, au apărut și tineri și chiar mai tineri. La ora actuală putem afirma că publicul nostru este cam de toate vârstele.

– În zilele noastre, industria muzicală funcționează după reguli noi. Țineți legătura cu fanii voștri pe rețelele de socializare? V-ați gândit să susțineți un concert onlin“ fără public ? Cum vă promovați albumul în aceste vremuri complicate?

– Trupa Rockabil face muzică exclusiv din plăcerea de-a cânta, fiecare dintre noi câștigându-și traiul cu alte îndeletniciri, astfel încât nu intră în discuție să jucăm după regulile impuse de unul și de altul din industria de profil. Aparițiile noastre pe diverse scene sunt rodul colaborării în timp, cu patronii de cluburi, organizatorii de festivaluri, etc., cu care suntem în majoritatea cazurilor într-o strânsă relație de amiciție. Cu prietenii care ne-nsoțesc pe la recitaluri, ținem legătură „online” prin afișele pe care le distribuim în mod constant pe rețelele de socializare, adaptându-ne în acest mod vremurilor. Ideea de-a susține un concert „online”, fără public, n-a interesat pe niciunul dintre noi pentru simplul motiv că una este să transmiți emoția, feeling-ul de pe scenă, pe viu, așteptând feedbackul instantaneu și altă e să cânți separat, artificial, distanțat fără căldură și susținerea publicului din fața ta. Este că și cum ai oferi unui flămând o carte de bucate! Cu ajutorul prietenei și colaboratoarei noastre Daniela Marcu, am reușit să oferim publicului un videoclip cu piesa „Un cântec promis”, care și dă titlul albumului omonim lansat la începutul acestui an. Câteva piese de pe album le-am trimis și unor realizatori de emisiuni la Radio România Actualități, care, spre satisfacția noastră, le-au și difuzat și inclus în playlistul emisiunilor lor, mai mult, s-a făcut și un medalion ROCKABIL, în care am luat legătură în direct cu ascultătorii, prezentând evoluția grupului dar și piese de pe albumul nou apărut. Radioul a fost și va rămâne o bună oportunitate de a-ți promova materialul muzical.

– La recitalurile voastre alături de compoziții proprii cântați și evergreen-uri ca Lucille, I saw her standing there, Further on up the road sau Red House. La începutul pieselor faceți și un soi de „cultură muzicală“ povestind câte ceva despre piesele cu pricina. Cum v-a venit această idee de „prezentare“ a pieselor și cât de viabilă este ea, având în vedere că azi toată informația e la un click distanță?

– Concertele noastre sunt gândite în așa fel încât pe lângă muzica propriu zisă, să prezentăm publicului și câteva amănunte despre melodia în cauză: cine a compus-o, când, ce trupa, în ce an, etc., dacă e vorba de un cover și-atunci de asta mă ocup eu.


Dacă e o lucrare originală, atunci lucrurile se simplifică, au cuvântul și ceilalți să povestească despre propria piesă. Lumea așteaptă și un pic de „story”, să comunici cu cei prezenți, să-i simți aproape și ei pe ține, chiar dacă virtualul poate să dea pe moment informația. Această manieră de prezentare a unui recital, am abordat-o și cu alte trupe, mult înainte de ROCKABIL și te asigur că n-am plictisit pe nimeni, din contră…Un pic de cultură muzicală e benefică !

– Cum alegeți piesele pe care le cântați la recitaluri? E un proces democratic, fiecare membru Rockabil vine cu o idee și se supune la vot? Care sunt piesele pe care nu ați fi de acord să le cântați nici în ruptul capului?

– Când am acceptat invitația de-a mă alătura trupei, am adus cu mine și o serie de piese, rodate de-a lungul timpului în diverse formații în care am activat. Unele au rămas și în prezent, pe altele le-am eliminat din repertoriu, în general melodiile care ne fac nouă plăcere să le cântăm, plac și publicului nostru. La fel e și cu compozițiile de pe albumul recent editat, le-am strecurat printre piesele clasice de rock și blues și-au dat bine. Sunt cazuri când cineva din trupă vine cu o piesă nouă, o luăm în calcul și dacă ne iese așa cum dorim, intră în playlist ! Nu abordăm piese care nu ni se potrivesc pentru că e bineștiut, de la sublim la ridicol, nu-i decât un pas, iar ROCKABIL nu face rabat de la calitate.

– La sfârșitul anului trecut ați susținut un concert și la Lugoj unde a fost prezent alături de voi și Tiberiu Bitte. Cum s-a născut această colaborare? Cu ce alți artișți timișoreni sau români intenționați să colaborați fie pe scenă fie în studio?

– Anul trecut, la finele lui decembrie am fost invitați de prietenul nostru Dan Haică, amfitrionul English Pub Art Club din Lugoj, să susținem un recital privat, exclusiv pentru membrii clubului. Bujor Hariga a absentat motivat, fiind plecat în străinătate, așa că l-am rugat pe Loris Negruț, apropiat de-al nostru, să vină să susțină partea de chitară solo ce ne lipsea. El l-a invitat pe Tibi Bitte, care la rându-i a cântat alături de noi câteva piese, de-a ieșit chiar foarte bine combinația. Am mai avut-o invitată în acea seară și pe Csilla Gyorgy, o lugojeancă cu o voce excelență, cu care am mai colaborat într-un proiect muzical buzieșeano-lugojean numit Springtime Band. Am avut și o colaborare de succes, foarte interesantă și plăcută cu un muzician italian din Verona, chitarist și vocalist de excepție, membru al trupe Anime Nere din Verona, în persoana lui Luigi Venturini, invitat să susțină un recital alături de noi, la Festivalul Avioanelor de la Buziaș. Practic suntem deschiși la colaborări și cu alți muzicieni, fapt dovedit deja, atâta timp cât ce se propune spre realizare, face plăcere tuturor.

– Încet – încet ne apropiem de o serie de măsuri de relaxare. Ce planuri aveți pentru anul în curs și când va apărea cel de-al 3-lea material discografic?

– Ca mai toată lumea din branșă asta, ne dorim cu toții să reluăm firul poveștii acolo unde s-a întrerupt undeva la mijloc de martie. În acest răstimp am scris piese noi, pe care abia așteptăm să le lucrăm împreună și să le prezentăm publicului, apoi când vor fi suficiente pt. un album, le vom insera pe ROCKABIL nr. 3. Mai avem de onorat un concert la București în Trocadero Pub (Clubul Universității) împreună cu trupa Barock și o apariție într-o emisiune în direct la Radio București, redactor Andrei Partos, ambele amânate. Suntem în tratative cu organizatorul Festivalului de Blues de la Brezoi, amânat și acesta pentru anul viitor.În septembrie am fost invitați tot la București la o emisine TV alături de trupa Compact, la care sperăm să ajungem. Din păcate, concertul pe care trebuia să-l susținem la Arenele Teatrului Roman la sfârșit de august la Festivalul „Verona Beat”, din Italia, s-a amânat pe anul viitor. În rest să fim cu toții sănătoși, la fel de voioși și să ne revedem cu bine, cu ocazia recitalurilor din cluburile timișorene și nu numai.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.