A fost lansat oficial proiectul care va pune în valoare vestigiile neolitice...

A fost lansat oficial proiectul care va pune în valoare vestigiile neolitice de la Parța FOTO

0
DISTRIBUIȚI

Încă din vara anului trecut, a fost semnat un contract de finanțare transfrontalier româno-sârb pentru realizarea unui proiect intitulat „Valorificarea potențialului siturilor arheologice Parța și Majdan pentru stimularea turismului în zona transfrontalieră a Banatului”, în valoare de 665.000 de euro din care partea română beneficiază de 417.000 de euro. Proiectul este finanțat în proporție de 85% prin programul Interreg de cooperare transfrontalieră româno-sârbă iar autoritățile locale vor suporta 15% din valoarea proiectului.

Astăzi a avut loc o conferință de lansare a proiectului prin care partea română urmează să valorifice sanctuarul de la Parța, o descoperire unică în zonă din epoca neolitică, și să înființeze un muzeu și o bază de cercetare pentru continuarea săpăturilor, în timp ce partenerii sârbi intenționează să pună în valoare situl Majdan.

Așa cum anunța și anul trecut Călin Dobra, de promovarea proiectului se ocupă Consiliul Județean Timiș, lider de proiect, care urmează să organizeze în perioada următoare mai multe întâlniri cu comunitatea din Parța și operatorii de turism, să realizeze un site pentru promovarea proiectului româno-sârb, o monografie despre obiectivele de interes turistic din zonă și o hartă cu trasee pentru cicliști, care să includă mai multe obiective din zona promovată. Deocamdată, a fost prezentat doar proiectul viitorului punct muzeistic, aproape finalizat, în care va fi reconstituit sanctuarul, principala atracție a acestuia.

Orosz Urban Csilla, viceprimarul localității partener Novi Knezevac din partea de nord a Banatului sârbesc, a vorbit despre posibilitățile turistice ale zonei pe malurile Tisei, cu poteci de promenadă, trasee pentru bicicliști și totodată un adevărat paradis pentru vânători și pescari,  despre concursurile și festivalurile organizate de localitatea sârbă, dar și despre lăcașuri de cultură, conace nobiliare, un muzeu privat cu icoane de pictură naivă sau o veche casă de peste un veac, care va fi restaurată și transformată în centru turistic.


A fost prezentat și situl Majdan, parte a proiectului transfrontalier, care datează din secolele XII-XV dar există și urme ale unei biserici din secolul al XI-lea, peste care, în secolul al XIII-lea, a fost ridicată o altă biserică, dărâmată și ea ulterior. În jurul acesteia s-au descoperit în jur de 150 de morminte, mai multe cuptoare de ceramică, numeroase artefacte reprezentând obiecte decorative sau piese ceramice, inventariate ca bunuri de patrimoniu, care vor fi restaurate și expuse în centrul turistic. În momentul de față, situl este parțial acoperit și conservat, urmând ca prin acest proiect să fie reabilitate și înălțate zidurile bisericii și să fie reconstruite cuptoarele ceramice. Se dorește și restaurarea unor morminte importante care să fie prezentate publicului vizitator, precum și realizarea a două machete la scară cu biserica în forma ei originală, și dependințele acesteia. Proiectul ar urma să fie finalizat în următoarele „23 de luni și 29 de zile” cu speranța că noile obiective turistice ar putea contribui la dezvoltarea economică și turistică a întregii zone DKMT.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.