Muncitori români reveniți acasă din Austria, trimiși în carantină chiar dacă au...

Muncitori români reveniți acasă din Austria, trimiși în carantină chiar dacă au teste negative pentru coronavirus

0
DISTRIBUIȚI

Primele trenuri cu muncitori români au plecat de la Timișoara, zilele trecute, spre Austria, iar astăzi a ajuns în țară primul „lot” de îngrijitori care au fost „schimbați” de cei plecați. Trenul în care se aflau 41 de îngrijitori a intrat în țară pe la Curtici și a ajuns la destinația finală, Timișoara, în jurul orei 10.30.

Aici, muncitorii din Alba, Caraș-Severin sau Timiș (pentru că cei din Arad au coborât la Curtici) au aflat cu surprindere că vor fi introduși în carantină instituționalizată pentru 14 zile, fiecare în județul de reședință.

„Am sunat la ambasada României în Viena și am întrebat, dacă eu fac testul COVID-19 și e negativ, mai intru în carantină instituționalizată? Mi-au spus nu, dacă nu e mai vechi de 72 de ore. Când ajung în România, îmi spune că nu e valabil niciun test. Am plătit 140 de euro”, s-a plâns un bărbat.

„Cerem testarea pe banii noștri, în loc să ne țină două săptămâni. Banii ăia mai bine îi donează, îi investește în spitale. Noi ne plătim testul. Românii nu acceptă testul făcut în Austria, austriecii acceptă să meargă oamenii la lucru cu testul făcut. Trei luni am stat acolo și nu m-am îmbolnăvit, nici bătrânii pe care i-am îngrijit. Vreau să fac test pe banii mei, nu să mă țină statul. Am unde să stau în autoizolare, dacă e cazul”, a spus o femeie.


„Am stat trei luni acolo, pentru că nu s-au mai putut face schimburile. Cei care au venit în Austria să ne schimbe au beneficiat de test și au stat o singură zi la hotel, apoi am făcut schimbul. Aici nu se poate. Nu înțeleg nimic, nu este organizare”, a completat un alt bărbat.

„Am sunat la DSP Timiș, aici, și mi-au spus că e valabil 72 de ore testul. L-am făcut ieri, dar acum mă duce în carantină. L-am arătat, dar mi-au spus că nu-i valabil”, s-a lamentat un alt bărbat.

Reprezentanții DSP aflați la Gara de Nord din Timișoara au spus, însă, că „din păcate, există legislație, și cred că din punct de vedere medical te poți pozitiva și în a treia sau în a patra zi. Noi nu facem altceva decât să respectăm legislația în vigoare. Dacă vin din zonă roșie intră automat direct în carantină. Ancheta epidemiologică a fost efectuată la intrarea în țară de către colegii noștri de la DSP Arad. Aici le-am luat din nou temperatura, chestionarele au fost deja completate, până acum lucrurile au decurs normal”.

Trenul care a sosit dimineața la Timișoara va pleca înapoi spre Viena în această seară, cu 104 îngrijitori care au contracte de muncă în Austria.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.