Nicolae Robu despre cele mai recente probleme legate de poluare: „Nu ne-ar...

Nicolae Robu despre cele mai recente probleme legate de poluare: „Nu ne-ar surprinde să nu fie suficiente măsurile luate până acum”. Anunţul înainte de întâlnirea cu ministrul mediului

1
DISTRIBUIȚI

Primarul Nicolae Robu a vorbit azi despre convocarea la discuţii făcută de ministrul mediului, Costel Alexe, după ce Timişoara şi alte patru oraşe mari din ţară au ajuns pe lista neagră a Comisiei Europene pentru depășirile concentrațiilor de dioxid de azot. Edilul a admis că oraşul de pe Bega nu va scăpa de probleme atâta timp cât nu beneficiază de o centură ocolitoare şi a anunţat viitoarele „inele”, poduri şi pasaje, printre măsurile care se iau pentru reducerea poluării.

Nicolae Robu a subliniat că nu trebuie să se deplaseze la şedinţa la care au fost convocaţi şi primarii din Braşov, Cluj, Bucureşti şi Iaşi, aşa cum s-a speculat, aceasta urmând să aibă loc online. „Nu mergem să ne întâlnim cu ministrul. Nu ştiu de unde a apărut… vom avea o discuţie de la distanţă, luni se va întâmpla. Probabil pe Zoom. Marile oraşe ale ţării, Bucureşti, Iaşi, Cluj, Timişoara, cel puţin noi patru primari vom avea o teleşedinţă cu domnul ministru. Pe noi ne preocupă lucrul acesta de multă vreme. Noi am fost sub infrigement când am devenit primar, am reuşit să ieşim prin măsurile pe care le-am luat. Iar acum iată un parametru, în principal dioxidul de azot, care nu că are valori punctuale mari, în număr mare, aţi văzut ca la o staţie are cinci, la alta două la una – una. Ieşite din limite pe parcursul unui an întreg, 2018. Numai că valorile zi de zi au fost destul de ridicate încât media pe anul 2018 s-a situat la două dintre cele patru staţii peste pragul admis de această medie.


Evident că noi trebuie să luăm măsuri suplimentare. Dar din 2018 noi am fost preocupaţi în continuare, şi am luat măsuri, dar nu ne-ar surprinde să nu fie suficiente măsurile luate până acum… Am şi anunţat ce intenţionăm să facem. Desigur că centura ocolitoare e esenţială. Putem să facem oricâte lucruri în oraş, până nu avem centura ocolitoare funcţională şi între drumul Lugojului şi spre Moraviţa, oraşul va fi şi poluat şi încurcat, aglomerat de camioane, maşini mari de toate felurile, care implicit poluează… Ăsta e primul lucru. Accentuarea lucrărilor, şi noi avem în lucru, inelul 4, 2, podurile peste Bega, pasajele noi pe care le facem. Unii le facem noi, altele CFR-ul, conform acordului, pe fonduri europene. Pasajul Ronaţ, a rămas în sarcina CFR-ului, Solventul e în sarcina noastră… Am comunicat, putem spune acum că e pe ţeavă… Ar trebui făcut la strada Baader (…) Nu mai vorbim de câte am făcut pentru transportul în comun nepoluant. Suntem singurul oraş care are deja 30 de tramvaie moderne. Contract pentru alte 42 de top… 44 autobuze electrice trebuie să ne vină pe fonduri europene… Noi vrem să facem un transport în comun la rându-i nepoluant. Încurajăm apariţia în oraş a maşinilor electrice. Am făcut staţii electrice”, a declarat Nicolae Robu în videoconferinţa susţinută azi.

Primarul se laudă şi cu sprijinul acordat bicicliştilor, deşi cei care folosesc acest mijloc de a se deplasa nu au cuvinte de laudă la adresa eforturilor sale. „Nu pentru că ar fi în ultimul rând ca importanţă, dar încurajăm mersul cu mijloacele alternative de locomoţie, bicicleta în primul rând. Ţin foarte mult la asigurarea de mijloace pentru biciclişti. Şi îi apreciez pe biciclişti, dar să nu se lase intoxicaţi de oameni care de fapt fac politică. Şi au alte mize. Nu transportul alternativ cu bicicleta, e un cârlig aruncat. Facem tot ce putem pe noile trotuare, spun noile, dar evident că sunt trotuarele vechi refăcute cu altă piatră… Vrem să facem piste de biciclete cât se poate de multe… Avem peste 100 kilometri, găsiţi alt oraş cu atâtea? Multe lucruri sigur nu sunt cum ne-ar plăcea nouă şi cum le-ar plăcea jurnaliştilor… ăă bicicliştilor”, a concluzionat Nicolae Robu.

1 COMENTARIU

  1. Sa mearga toti din primarie, inclusiv Robu, cu bicicleta macar o luna. Fara antemergator si sa foloseasca VeloTM. Sa ne spuna si noua cat de bine e sa fii biciclist in Timisoara.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.