Primarul Timișoarei recunoaște că discriminează ziariștii: „Mie îmi place să mă joc”....

Primarul Timișoarei recunoaște că discriminează ziariștii: „Mie îmi place să mă joc”. Cuvântul pentru care a „excomunicat” un jurnalist

3
DISTRIBUIȚI

Nicolae Robu a răspuns şi în conferinţa săptămânală online de astăzi doar jurnaliştilor pe care nu-i dezagrează. Primarul a explicat inedita urare pe care a făcut-o duminică seara, cu ocazia „Zilei Mondiale a Libertăţii Presei” şi cum împarte în categorii diferite reprezentanţii media. De asemenea, edilul a dezvăluit şi de ce jurnalista tion.ro, Roxana Deaconescu, a intrat pe lista celora cărora nu le mai răspunde.

„LA MULŢI ANI, PRESEI LIBERE! / LA PUŢINI ANI, PRESEI TONOMAT!”, a scris primarul Timişoarei pe pagina personală la capătul zilei de 3 mai, în care se sărbătoreşte „Ziua Mondială a Libertăţii Presei”. Întrebat despre această din urmă urare, edilul a chicotit „Eu cred că e una apreciată!”. „Oare cine nu aderă la asta? Am spus: La mulţi ani presei libere, nu ştiu câţi oameni politici au spus La mulţi ani presei libere! Era să-mi scape că nu am ştiut, cu izolarea asta, am stat şi eu în casă. Nu am urmărit tot ce se întâmplă, nu ştiam că e Ziua Presei Libere (n.r. de fapt Ziua Mondială a Libertăţii Presei). De îndată ce am aflat am postat pe Facebook: La mulţi ani presei libere! Eu îi apreciez pe jurnalişti, a fi jurnalist înseamnă muncă de răspundere, că şi trebuie să citeşti, să fii informat. Trebuie să ai minte ca să poţi fii un bun jurnalist. Eu apreciez pe cei care fac meseria de jurnalist şi apreciez presa liberă. Poate să mă critice cât vrea cineva. Nu va avea supărare din partea mea pentru că mă critică. Calomnia e altceva, nu e critică, e calomnie… şi am adăugat, rândul al doilea: La puţini ani presei tonomat! Pentru că există şi presa tonomat, să nu-mi spună cineva că nu există când eu ştiu cât se poate de concret. Să nu fiu înţeles greşit. Organismele de presă fac publicitate si încasează bani, sunt cu totul şi cu totul altceva, trebuie să aibă sursă de venituri. Mă refer la acei oameni care sunt decredibilizaţi total, când tu ani de zile spui ceva despre o anumită persoană şi nu te crede nimeni în jur. Oare de ce faci asta? Când tot pretinzi un demers jurnalistic nu are niciun temei, sau se fac conexiuni în mod forţat să se poată agăţa de ceva. Oare ce jurnalist e acela? Şi sunt mai mulţi în Timişoara”, a mai spus Nicolae Robu. Acesta a adăugat că nu e nicidecum un atac al său tocmai asupra libertăţii de exprimare a presei: „Doamne fereşte, cum să mă gândesc la aşa ceva”.

Deranjat de termenul „primat”

Nicolae Robu a explicat de ce a ales să o adauge pe lista celor cărora nu-i mai răspunde la întrebări pe Roxana Deaconescu. Edilul s-a arătat jignit că jurnalista tion.ro, într-un comentariu pe pagina personală de Facebook. l-a numit „primat”, simţind expresia în sensul peiorativ, căci altfel cuvântul are conform dexonline.ro şi înţelesul de om, pur şi simplu: primat2 sn [At: ARHIVA, I, 495 / Pl: ~e, (îvr, sm) ~ați / E: fr primates] (Zlg) 1 (Lpl) Ordin de mamifere superioare, plantigrade, cu degetul mare opozabil, cu mamele pectorale, cu creierul foarte dezvoltat, din care fac parte omul și maimuța.


2 (Șls) Animal care aparține ordinului primatelor (1).

„Haideţi să vă spun acum, să vedeţi ce caracter au unii. De ce am refuzat să răspund întrebărilor şi voi refuza în continuare, cu atât mai mult o să refuz, pentru că am văzut ce a urmat… unei jurnaliste, Roxana Deaconescu. Dumneavoastră ce aţi face în locul meu, să vedeţi că o persoană scrie: Când o să scăpăm de primatul acesta! Ăsta e motivul pentru care am spus: domnişoară, cu mine nu mai dialogaţi niciodată. Adică vorbiţi în astfel de termeni despre mine. Cum vă permiteţi aşa ceva despre mine? Să fi scris: Nu vom scăpa vreodat de primarul acesta, şi vă răspundeam la întrebare. Nu era nicio problemă, aveţi tot dreptul să nu mă agreaţi, să faceţi campanie împotriva mea. Dar să scrieţi primatul şi să mai aveţi pretenţia. Mai aveţi obrazul să veniţi în faţa mea. L-am informat pe redactorul-şef de la tion care e motivul. S-a prefăcut că plouă şi cu tupeu, s-a apucat de scris… foarte bine, nu mi-e frică, eu cred că timişorenii vor un primar performant şi sunt performant şi vor un primar demn şi sunt un om demn. Nu sunt cârpa nimănui. Dacă e să abdic de la deminitate ca să pot fi primar, niciodat nu voi face asta… prefer să rămân om demn, fără funcţii, decât să fiu cârpă ca să obţin funcţii”, a precizat Robu.

Totuşi, edilul nu a considerat că e nimic în neregulă să se refere la jurnaliştii care nu-i plac în felul următor: „Nu mi-am închipuit că există în specia umană astfel de oameni, şi femei şi bărbaţi…”.

Nicolae Robu a vorbit totodată fără rezerve şi de cum „a triat” reprezentanţii media săptămâna trecută, când s-au recepţionat ventilatoarele pentru Spitalul „Victor Babeş”. „Nu v-am invitat, nu pe motiv că unii sunteţi jurnalişti răi şi alţii buni, ceea ce e adevărat de fapt, dar sunteţi trei categorii. Am invitat numai şi numai televiziunile naţionale şi-mi cer scuze că mi-a scăpat că şi Prima TV are reprezentant în Timişoara, chiar unul pe care îl apreciez… Mi s-a solicitat să nu facem mult tamtam la acest eveniment. Şi am spus că nu vreau să fiu discriminatoriu cu o anumită categorie, vreau să fie trataţi toţi la fel, şi invit numai televiziunile pentru că ele au nevoie să ia imagini. Cei din presa scrisă pot scrie, inclusiv la radio se pot face… Mie îmi place să mă joc şi atunci când am trimis invitaţia pentru televiziuni, am scris ceva de genul, dumneavoastră pentru că sunteţi jurnalişti buni vă invit vineri, la ora 8.30… dar a nu se înţelege de aici. Când am ceva de spus… că pe ceilalţi nu v-am invitat pentru că aţi fi jurnalişti răi, unii sunteţi, dar tot v-aş fi invitat dacă era un eveniment deschis, aşa cum vă invit la conferinţele de presă de la primărie. Chiar şi pe cei din a treia categorie i-am primit şi îi voi primi în continuare, dar nu port dialog cu ei. Peste tot există acreditări, la mine poate veni oricine”.

3 COMENTARII

  1. jurnalisti rai – cei care-i pun intrebari incomode
    jurnalisti buni – cei care-l ling in fund si-i pun intrebari scrise de el
    ca tot vorbea Orban de PRESA LIBERA GARANTATA, asta este presa libera in 2020. o tara penibila condusa de corupti si mai penibili. numai bine, noi stam in case cuminti si inghitim tot ce ni se da.

  2. Esti un specimen, rar intalnit in zilele astea, bah baiatule! Bine ti-a zis fata aia, tu chiar esti PRIMAT si Doamne-ajuta sa vina o data alegerile, sa TE PUNEM PE LIBER ca ne-a saturat toti(ma rog, nu toti..ca nu toata lumea e inteligenta, citeste, etc…) si de fitele tale si de freza de OLIGOFREN SI INFATUAT, de vopselurile tale si de LEGATURILE TALE CU INTERLOPII stiute deja de tot orasul, dar tu IPOCRIT din fire nu vei recunoaste, si in final, de tot ce tine de PERSOANA domniei tale. #MARS!!!

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.