div class="press-in-article" style="margin-left: auto; margin-right: auto; text-align: center; margin-top: 5px; margin-bottom: 5px; " id="press-1044237933">
Un document pregătit de autoritățile din sănătate prezintă ]n detaliu noile măsuri pentru redeschiderea teraselor și restaurantelor.
Conform celor anunțate până acum de autorități, activitatea barurilor și restaurantelor va fi reluată în trei faze: de la 1 iunie se vor redeschide terasele, de la 15 iunie va fi permisă parțial și activitatea în interior, urmând ca o relaxare majoră a restricțiilor să se producă de la 1 iulie. Aceste date sunt condiționate, însă, de evoluția numărului de cazuri de infectare cu coronavirus la nivel național. Un document obținut în exclusivitate de Antena 3 arată, detaliat, și măsurile care ar putea fi impuse.
În primă etapă, începând cu 1 iunie 2020 sunt permise activitățile de servire și consum al produselor alimentare la tereasele/spațiile deschie din exteriorul incintelor/ saloanelor unităților de alimentație publică cu și fără servire la masă, precum și la cantinele de incintă destinate angajaților proprii, fără acces la persoanele din exterior.
În a doua etapă, începând cu 15 iunie 2020 sunt permise activitățile de servire și consum al produselor alimentare în spațiile de servire a mesei din interiorul unităților de alimentație publică, cu excepția celor în care sunt organizate evenimente.
Proprietarii de terase și restaurante trebuie să aplice un set strict de reguli:
– se asigură că normele de distanțare fizică sunt aplicate în mod eficient și că se va evita pe cât posibil interacțiunea fizică între clienți;
– se va încerca prin proceduri de lucru și reducerea cât se poate de mult a interacțiunii dintre angajați-clienți;
– distanța între spătarele scaunelor de la mesele învecinate trebuie să fie minim 1,5 metri, în mod normal mesele fiind de maximum patru sau șase persoane;
– excepție de la această regulă fac mesele la care sunt membri aceleiași familii sau grupuri de cunoscuți, însă nu mai mult de 10 persoane la masă, cu 1 metru între locuri și obligatoriu cu rezervare prealabilă;
– se recomandă ocuparea locurilor să se facă cu rezervare anterioară în restaurantele cu servire la masă;
– în restaurantele cu servire rapidă operatorii și supraveghetorii vor recomanda clienților să lase câte un scaun liber între persoane;
– în cazul restaurantelor din incinta hotelurilor se recomandă implementarea unor soluții de rezervare prealabilă;
– la servirea mesei personalul va purta mască și își va dezinfecta mâinile.