Peste 145 de milioane de lei, bani europeni, pentru proiecte în mai...

Peste 145 de milioane de lei, bani europeni, pentru proiecte în mai multe orașe din vestul țării

0
DISTRIBUIȚI

Agenția de Dezvoltare Regională (ADR) Vest a semnat noi contracte de finanțare pentru mai multe orașe din vestul țării.

Municipiul Reșița va primi peste 20 de milioane de lei pentru iluminatul public modern al orașului pe arterele principale și în parcuri, proiectul depus de municipalitate în urmă cu doi ani fiind aprobat spre finanțare de ministerul Dezvoltării. Se estimează că iluminatul cu leduri va aduce bugetului local o economie de 60% din facturile plătite în prezent pentru iluminatul public. Finanțarea se face prin Programul Operațional Regional (POR) 2014-2020. Printr-un alt proiect cu finanțare europeană, în valoare de 91.694.356,72 lei, din care 82.362.404,76 lei fonduri nerambursabile, care va fi finalizat în 42 de luni, primăria Reșița va achiziționa 10 autobuze electrice și 60 de biciclete cu șase stații de închiriere, va implementa un sistem integrat de management al traficului, de supraveghere video și de e-ticketing, va crea benzi de circulație utilizate prioritar pentru transportul public pe Calea Timișoarei și Bârzăviței, va realiza două terminale intermodale – unul pentru tramvaie și altul pentru autobuze, o parcare tip „park-and-ride” cu 36 de locuri și 42 de stații de autobuz și tramvai dotate cu prize USB, iluminat LED și panouri LED de informare și vor fi semaforizate mai multe intersecții. Va fi construit un garaj pentru autobuzele electrice cu 12 stații de alimentare, iar de-a lungul liniei de tramvai vor fi amplasate 110 bănci, 78 de coșuri de gunoi și 55 de rasteluri pentru biciclete.

Oravița a semnat un contract de 19.569.075,21 lei din care 19.175.831,24 lei finanțare nerambursabilă, pentru reabilitarea și modernizaqrea școlii generale „Romulus Ladea”, amenajarea parcului din zona Gării, cu locuri de joacă pentru copii, plantarea de copaci, schimbarea sistemului de iluminat și amplasarea unor piese de mobilier urban, lucrările având termen de finalizare 38 de luni.

La Jimbolia, unde a fost semnat deja un contract pentru reabilitarea și modernizarea școlii gimnaziale de pe strada Lorena, primăria orașului a obținut finanțare europeană și pentru reabilitarea și dotarea școlii gimnaziale de pe strada George Enescu. Proiectul prevede contruirea unei săli de sport și racordarea acesteia la toate utilitățile necesare, precum și dotarea cu mobilier a întregii unități de învățământ, de care vor beneficia 124 de elevi. Valoarea totală a proiectului este de 2.089.770,10 lei, din care 1.915.255,05 lei finanțare nerambursabilă, asigurată prin Regio-POR 2014-2020. Perioada de finalizare a lucrărilor este de 20 de luni.

Și la grădinița cu program normal de pe strada Tineretului din Lupeni se vor face lucrări de reabilitare și modernizare în valoare de 9.457.471,96 lei, din care 9.192.108,77 lei sunt fonduri nerambursabile, în cadrul programului de sprijinire a regenerării orașelor mici și mijlocii. Printre lucrările prevăzute se numără termoizolarea clădirii, asigurarea unui nou sistem de încălzire și de iluminat și dotarea cu echipamente educaționale specifice, întregul proiect urmând să fie finalizat în 36 de luni.

Orașul arădean Sebiș a semnat un contract pentru construirea unui bloc de locuințe sociale cu două etaje și mansardă, cu 24 de apartamente care vor fi dotate cu centrală termică electrică, mobilier și aparatură electrocasnică pentru 72 de persoane care nu-și pot permite un alt tip de locuință. Va fi realizată, de asemenea, o pistă de biciclete de peste 9 kilometri, care să faciliteze deplasarea locuitorilor.


Valoarea proiectului este de 15.245.385,53 lei, din care 14.871.671,99 lei finanțate nerambursabilă, lucrările urmând a fi terminate în 32 de luni.

În data de 28 mai 2020, între ora 10.30 și 11.30, Innovation Norway, în parteneriat cu ADR Vest, organizează o sesiune de informare online pentru companiile din Regiunea Vest interesate de fondurile norvegiene disponibile prin programul „SMEs Growth Romania” – Dezvoltarea IMM-urilor în România”. Programul este destinat întreprinderilor mici și mijlocii și dispune de un buget de 18.466.666 euro. În cadrul sesiunii, reprezentanții Innovation Norway vor prezenta informații despre program, activități eligibile și condiții de finanțare. Prezentarea și discuțiile se vor desfășura în limba română. Pentru a asista la sesiune este necesară confirmarea participării printr-un e-mail pe adresa daniela.copaci@adrvest.ro, până în data de 26 mai. Mai multe informații sunt disponibile AICI.

ADR Vest anunță, totodată, relansarea apelului de proiecte pentru finanțarea infrastructurii de inovare și transfer tehnologic, pentru care dispune de o alocare financiară de 3,26 milioane euro. Cererile de finanțare pot fi depuse din 13 iunie 2020 până în 13 august 2020, prin intermediul aplicației electronice MySMIS.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.