Povestea Cetății Ladislau de pe Clisura Dunării, ruina care se pregătește să...

Povestea Cetății Ladislau de pe Clisura Dunării, ruina care se pregătește să revină la viață

0
DISTRIBUIȚI
<


p>

Frumusețile naturale din Clisura Dunării, inclusă în parcul natural Porțile de Fier, fac ca aceste locuri de pe malul bătrânului fluviu, mărginite de munți și dealuri, să fie, pentru mulți, una din cele mai atractive zone turistice ale Banatului.

Pe lângă decorul natural, Clisura Dunării are și o istorie bogată, iar restaurarea unor vestite monumente istorice și transformarea lor în obiective turistice ar duce, fără doar și poate, la creșterea numărului vizitatorilor, așa cum se întâmplă pe malul sârbesc, unde vestita cetate Golubac, care făcea parte din sistemul de fortificații de pe malul Dunării și controla în Evul Mediu transportul pe fluviu, a fost restaurată și stârnește admirația multor turiști.

Finanțare europeană pentru un valoros monument istoric

În localitățile de pe malul Dunării se observă un interes tot mai mare pentru promovarea și punerea în valoare a obiectivelor menite să-i atragă pe turiști. În viitorul apropiat, și cetatea Ladislau de pe malul românesc al Dunării va avea parte de mai multe amenajări. Contractul de finanțare pentru reabilitarea cetății cu fonduri europene prin Programul Operațional Regional 2014-2020, pe axa prioritară care vizează îmbunătățirea mediului urban și conservarea, protecția și valorificarea durabilă a patrimoniului cultural, în valoare de peste patru milioane de euro, dintre care 98% finanțare nerambursabilă, a fost semnat încă din anul 2017, iar Ministerul Culturii a avizat recent lucrările.

După obținerea celorlalte avize necesare, se estimează că lucrările ar putea începe chiar la începutul acestei veri. Proiectul are în vedere conservarea zidurilor și turnurilor cetății, reamenajarea turnului din partea de sud-vest, amenajarea incintei și mai multe dotări pentru confortul vizitatorilor. Durata lucrărilor va fi de 44 de luni și după includerea cetății în circuitul turistic, se estimează o creștere considerabilă a numărului vizitatorilor, similar cu cel de la cetatea Golubac.

Cetatea Ladislau – istorie și legendă

Vechea cetate medievală, despre care amintesc documentele din prima jumătate a secolului al XV-lea, a fost construită de regele Ungariei, Sigismund de Luxemburg, în timpul domniei căruia turcii deveniseră deja puternici în Balcani și reprezentau o amenințare și pentru teritoriile din nordul Dunării. Legendele locului spun însă că cetatea ar fi fost mult mai veche și ar fi aparținut voievodului Glad, care stăpânea peste întreaga provincie numită ulterior Banat, în secolele următoare fiind reclădită în mai multe etape.

Cercetătorii au identificat mai multe faze de construcție, urmele unei cetăți de pământ și  o primă incintă a cetății înconjurată ulterior de un zid. Fortificația medievală avea două incinte, un donjon circular de unde începea o poartă care era legată de palat, și un turn exterior. Acum se mai păstrează nucleul cetății construite în prima jumătate a secolului al XV-lea. Fortificația medievală patronată de Sfântul Ladislau a fost ridicată pe o stâncă aflată la 40 de metri deasupra Dunării, cu trei laturi abrupte, și era apărată de ziduri groase de doi sau chiar trei metri grosime spre malul Dunării iar pe latura opusă, de un șanț lat de nouă metri, peste care fusese construit un pod. Alături de cetatea Severinului, aceasta avea un rol de maximă importanță strategică în sistemul defensiv al regatului maghiar pe linia Dunării, și s-a bucurat de o mare atenție din partea regilor Ungariei în tot cursul secolului al XV-lea, când invaziile otomane erau tot mai frecvente în nordul fluviului.

În ruină de câteva secole

După bătălia de la Mohács din 1526, soldată cu înfrângerea maghiarilor de către armata turcilor otomani, Banatul Severinului a fost împărțit iar în partea apuseană a acestuia s-a constituit, cu timpul, Banatul de Timișoara. Sistemul de fortificații al cetății Ladislau a fost distrus și în secolele următoare, aceasta a ajuns într-o avansată stare de degradare și paragină. Astăzi, din vechea cetate ajunsă o ruină, se mai păstrează un fragment din zidul cetății, părți din zidurile palatului și donjonul, dar  ea se află pe lista monumentelor istorice.

După ce va fi restaurată, vechea cetate așezată deasupra localității Coronini, la intrarea în cel mai lung și frumos defileu din Europa, va putea deveni unul din cele mai importante obiective turistice din zonă și va putea rivaliza cu cetatea Golubac de pe malul opus. Cetatea ar putea fi atractivă și pentru turiștii veniți să viziteze fortăreața de pe malul sârbesc, căci Dunărea poate fi traversată acum cu bacul până la Moldova Nouă, această ofertă bucurându-se de mult succes.

Surse foto: expressdebanat.ro, banatur.com, lumeasatului.ro, radioresita.ro, portalturism.ro, adevarul.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.