Povestea pacientului intubat și ventilat mecanic timp de 25 de zile, vindecat...

Povestea pacientului intubat și ventilat mecanic timp de 25 de zile, vindecat de COVID-19 și acum externat

2
DISTRIBUIȚI

Un bărbat de 52 de ani, internat în Spitalul Județean din Arad, intubat si ventilat mecanic timp de 25 de zile, a fost externat, luni, după două luni de luptă cu noul coronavirus.

Pacientul de 52 de ani a fost externat luni din spital, după ce a luptat mai bine de două luni de zile cu virusul SARS-CoV-2, iar 25 de zile a fost intubat și ventilat mecanic în ATI COVID-19.

„A fost o provocare pentru întreaga echipă medicală. Pacientul nostru a stat intubat și ventilat 25 de zile timp în care a luptat, alături de noi, pentru a învinge boala”, a spus dr. Mihaela Albu Gulyas, medic coordonator Compartiment ATI COVID-19.

Bărbatul a ajuns la Spitalul Clinic Județean de Urgență Arad pe data de 23 martie cu simptome de infecție cu SARS-CoV-2, iar medicii l-au internat pe Secția de Boli Infecțioase Adulți, i-au recoltat probe, iar rezultatul a venit pozitiv. Deoarece avea febră, frisoane, tuse, era dispneic și pe mască de oxigen, iar aspectul radiologic al plămânilor prezenta modificări, pacientul a fost transferat pe Secția Clinică ATI II.

„Pacientul a ajuns pe Secția Clinică de Anestezie și Terapie Intensivă II, în stare gravă. A avut nevoie de terapie și îngrijiri medicale, adecvate diagnosticului de COVID-19. L-am tratat pe secția noastră până pe 29 martie, când s-au finalizat lucrările la instalația de oxigen de pe Compartimentul ATI COVID-19 din Grădiște, iar apoi, conform protocolului, l-am transferat acolo”, a declarat dr. Teodora Olariu, medic șef Secție Clinică ATI II.

Din păcate, însă, starea de sănătate a bărbatului s-a agravat, iar echipa medicală de pe ATI COVID-19 a decis să îl intubeze și să îl ventileze mecanic.

„Vorbim despre un caz deosebit din punct de vedere medical.


Întreaga echipă medicală a secțiilor de anestezie și terapie intensivă am colaborat și ne-am consultat cu privire la tratamentul care trebuie administrat pacientului. Din păcate, pe data de 1 aprilie a trebuit intubat și ventilat mecanic. Au urmat trei săptămâni critice în care a fost tratat și monitorizat în permanență și treptat, starea sa de sănătate a început să se îmbunătățească. În zilele de 23 respectiv 24 aprilie, i-am recoltat probele pentru testele II și III, iar rezultatele au fost negative. Pe 25 aprilie, l-am extubat și transferat pe ATI I, unde sunt îngrijiți pacienții fără COVID-19. Pot spune că, din punct de vedere medical a fost o provocare pentru întreaga echipă dar și pentru pacientul nostru care a luptat zi de zi, clipă de clipă, împreună cu noi, pentru a supraviețui acestui virus”, a declarat dr. Mihaela Albu Gulyas, medic coordonator ATI COVID-19.

Din 25 aprilie și până pe 11 mai, pacientul a fost îngrijit pe Secția Clinică ATI I, unde a început să mănânce singur și treptat, cu ajutorul unui kinetoterapeut, după mai bine de o lună, a făcut primii pași.

„Pacientul a continuat tratamentul intensiv constând în oxigeno-terapie pe masca standard, antibioterapie, terapie respiratorie adjuvantă, corticoterapie și tratament antidiareic. Totodată a primit suport nutrițional parenteral cât și enteral, a început kinetoterapia în vederea mobilizării și a primit suport psihologic, atât din partea personalului medical cât și din partea familiei – cu care a ținut legătura telefonic. Starea clinică a pacientului s-a îmbunătățit considerabil, permițându-i acestuia transferul pe o secție medicală în vederea externării la domiciliu. Apreciez întregul efort depus de echipa medicală de pe secțiile de anestezie și terapie intensivă ale Spitalului Clinic Județean de Urgență Arad”, a declarat dr. Cristian Nicolescu, medic șef ATI I.

Pacientul a fost externat, luni, de pe Secția Clinică Medicină Internă I, Compartimentul Alergologie.

Foto: Arhivă

2 COMENTARII

  1. Mă închin !!
    In fata celor care l-au salvat, apoi repus pe picioare.
    Acest om s-a mai născut odată.
    Ar trebui plimbat de stat pe la bisericile care bagatelizează virusul, dar și ca exemplu motivațional in fața tinerilor mai aiuriți ce fumează și droghează, dar și celor cu diverse alte suferințe.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.