Premiu european pentru proiectul „Ambulanța pentru monumente”. Mesaj de apreciere din partea...

Premiu european pentru proiectul „Ambulanța pentru monumente”. Mesaj de apreciere din partea Prințului Charles FOTO și VIDEO

0
DISTRIBUIȚI

Cu prilejul aniversării Zilei Europei, în data de 9 mai, Comisia Europeană și Europa Nostra au anunțat câștigătorii Premiilor Europene pentru Patrimoniu/Premiilor Europa Nostra 2020, cea mai înaltă onoare a Europei în domeniul patrimoniului, acordate pentru 21 de inițiative exemplare din 15 țări europene, printre câștigători numărându-se și „Ambulanța pentru Monumente” din România. Acest proiect a fost laureat la categoria Educație, Formare și Conștientizare. Juriul a declarat că „Ambulanța pentru Monumente” este activă în multe regiuni ale României, mai ales în zonele rurale neglijate, și a reușit să stabilească o cooperare între mai mulți factori, putând fi un exemplu și pentru alte țări europene.

Acest program a fost lansat în urmă cu patru ani din dorința de a salva monumente istorice de patrimoniu cu ajutorul voluntarilor, intervențiile, avizate de specialiști, fiind făcute cu sprijinul unor meșteri calificați și ai comunităților și autorităților locale. Titularul proiectului este asociația „Monumentum”, în colaborare cu alte asociații al căror număr este în creștere, și beneficiază de sprijinul A.S.R. Prințul de Wales și al asociației „The Anglo-Romanian Trust for Traditional Architecture”. În partea de vest a țării, voluntarii proiectului „Ambulanța pentru Monumente” au salvat biserica de lemn de la Dragomirești, un vechi lăcaș de cult din secolul al XVIII-lea aflat în județul Timiș, a făcut demersuri pentru intervenții de urgență la biserica medievală din Strei, ridicată la sfârșitul secolului al XIII-lea sau prima jumătate a secolului al XIV-lea în Țara Hațegului, unde prințul de Wales și-a arătat disponibilitatea de a sprijini financiar lucrările de restaurare, a întreprins lucrări de salvare la biserica de lemn din satul arădean Luncșoara, veche de două secole, sau la una din cele mai vechi mori din complexul de la Rudăria, aflat în patrimoniul UNESCO.

Prințul Charles a adresat un mesaj „Ambulanței pentru Monumente” și tuturor celor care au sprijinit acest proiect, prin care își exprimă admirația pentru ceea ce s-a făcut în ultimii ani în vederea salvării mai multor monumente grav amenințate și îi felicită pentru tot ceea ce au întreprins, cât și pentru sprijinul acordat în aceste zile pentru aprovizionarea celor vârstnici sau a medicilor „Câștigarea acestui prestigios premiu este un tribut imens adus muncii minunate pe care o faceți și știu prea bine cât de binemeritat este el, când am văzut cu propriii mei ochi cât de multe lucruri ați realizat” spune Alteța Sa Regală, amintind bisericuțele de lemn cu picturile lor interioare, morile de apă, fortificațiile medievale, ruinele dacice sau unele gări care au fost salvate de la pieire și arătând că a fost extrem de impresionat de felul în care copacii de lângă clădirile istorice au fost păstrați și au primit un tratament special.

Prințul apreciază moștenirea arhitecturală incredibil de bogată a României pe care a avut ocazia să o vadă cu prilejul deselor sale vizite din ultimele două decenii și și-a manifestat disponibilitatea de a sprijini consevarea „comorilor extraordinare” care încă mai există și reprezintă o parte unică a patrimoniului cultural al întregii Europe, pentru a putea fi admirată și de generațiile viitoare.

Cei care apreciază și susțin patrimoniul din Europa și nu numai pot vota online pe https://vote.europanostra.org/ laureații preferați, pentru desemnarea primelor trei favorite, care vor câștiga Premiul Publicului.


Atât câștigătorul Premiului Publicului cât și câștigătorii Marilor Premii vor fi anunțați la sfârșitul verii, fiecare urmând să fie recompensat cu suma de 10.000 euro.

Comisarul European pentru Inovație, Cercetare, Cultură Educație și Tineret, Mariya Gabriel, crede că pandemia cu care se confruntă acum întreaga omenire arată câte de necesare sunt cultura și patrimoniul cultural pentru a-i apropia pe oameni, iar președintele executiv al Europa Nostra, Hermann Parzinger, îi consideră pe laureații premiilor adevărați mesageri ai speranței, care demonstrează, prin acțiunile lor, importanța patrimoniului, care aparține tuturor.

Premiile Europene pentru Patrimoniu/Premiile Europa Nostra au fost lansate de Comisia Europană în anul 2002 și beneficiază de sprijinul programului Uniunii Europene, Europa Creativă. Juriile alcătuite din experți în patrimoniu din întreaga Europă au desemnat câștigătorii  după evaluarea candidaturilor depuse de organizații și persoane din 30 de țări europene. S-a decis, de asemenea ca trei premii Europa Nostra să fie acordate unor inițiative remarcabile de patrimoniu din țări europene care fac parte din programul UE Europa Creativă, și anume Elveția și Turcia, iar două candidaturi vor primi în acest an premiile speciale ILUCIDARE, un proiect  care are drept obiectiv stabilirea unei rețele internaționale de promovate a patrimoniului ca resursă de inovare și relații internaționale, și care vor fi anunțate în 28 mai.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.