Prima cursă specială cu muncitori români a plecat de la Timișoara spre...

Prima cursă specială cu muncitori români a plecat de la Timișoara spre Austria FOTO

0
DISTRIBUIȚI

Primul tren cu muncitori români a plecat în această după-amiază de la Timișoara, cu destinația Austria.

Autoritățile și companiile private implicate au luat măsuri speciale de siguranță pentru aceste curse, în contextul pandemiei de coronavirus. Astfel, în trenuri au acces doar persoanele declarate admise de DSP, iar toți călătorii sunt obligați să poarte mască de protecție la urcarea/coborârea din trenuri și pe durata călătoriei, și se recomandă utilizarea mănușilor de unică folosință.

Pentru operațiunile de îmbarcare/debarcare a călătorilor sunt asigurate culoare special amenajate pentru accesul, respectiv părăsirea organizată a gării.

Potrivit unui comunicat emis în această săptămână de CFR Călători, cursele au fost organizate ca urmare a cererii operatorului feroviar de călători din Austria (OBB) și a discuțiilor purtate între autoritățile din Austria și România.

„CFR Călători participă, în calitate de operator feroviar, la efectuarea acestui transport, în parteneriat cu compania austriacă OBB, organizatorul acestei acțiuni. Din punct de vedere tehnic, CFR Călători este pregătită, însă efectuarea transportului se va realiza cu condiția ca partea austriacă să colecteze suficiente rezervări pentru ocuparea vagoanelor”, se arată în comunicat.

Sunt pregătite, în prima parte a acestui program, un număr de două perechi de trenuri cu plecare din Viena la Timișoara, în zilele de 9 și 12 mai (plecare din Viena ora 23.05), respectiv cu plecare de la Timișoara la Viena în zilele de 10 și 13 mai 2020 (plecare din Timișoara ora 21:13).

CFR Călători anunță că toate trenurile vor fi formate numai din vagoane cușetă, fiecare garnitură având în compunere câte 5 vagoane românești și 5 austriece.


Numărul total de locuri într-un tren este de aproximativ 350.

„OBB și autoritățile din Austria se ocupă de rezervarea locurilor pentru trenurile special comandate. De asemenea, responsabili de selecția și deplasarea pasagerilor cu aceste trenuri sunt agențiile de recrutare din Austria”, se mai arată în comunicatul companiei.

Potrivit CFR Călători, orele de plecare și sosire a trenurilor în Viena și Timișoara pot suferi mici modificări în funcție de procedurile autorităților implicate.

Ministerul Transporturilor a emis un ordin privind aprobarea Procedurii pentru circulaţia trenurilor de călători special comandate în vederea transportului de lucrători sezonieri, inclusiv activităţi de îngrijire a persoanelor vulnerabile, între România şi alte state membre ale UE.

Peste 33.000 de austrieci au nevoie de îngrijire în această perioadă. Jumătate din îngrijitori provin din România. Din cauza restricţiilor provocate de pandemia cu noul coronavirus, însă, aceştia nu au mai putut să schimbe turele colegilor din Austria, astfel că mulţi dintre aceştia lucrează de mai bine de o lună fără pauză.

Foto: Virgil Simonescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.