„Salvăm morile de apă” și „City break în Munții Cernei”, proiectele care...

„Salvăm morile de apă” și „City break în Munții Cernei”, proiectele care revitalizează turismul în Banatul Montan

0
DISTRIBUIȚI

Asociația „Acasă în Banat” va continua proiectul „Salvăm Morile de Apă”, care își propune reabilitarea a zece mori din localitățile cărășene Gârnic, Șopotu Vechi și Pârvova, considerate monumente unicat. O parte din mori sunt încă folosite de localnici dar au nevoie de reparații, iar altele au fost oprite din diverse motive.

Obiectivul principal al acestui proiect este acela de a susține localitățile rurale cu un important potențial turistic, atât cultural cât și natural, care ar putea aduce beneficii importante întregii comunități, menținând, totodată, și străvechiul obicei al măcinatului, ieftin, și prin care se obține o făină de bună calitate. Inițiatorul acestui proiect prin intermediul asociației „Acasă în Banat” este Radu Trifan, care va coordona lucrările de reabilitare, fiind susținut de tânărul timișorean Andrei Amarghioalei.

Un număr de șapte proiecte câștigătoare în acest an, dintre care unul este cel al morilor cărășene, va fi finanțat de Fundația Orange, prin programul „Susține un ONG”.


Un al doilea proiect câștigat pentru Banat este „City Break în Munții Cernei”, care își propune dezvoltarea turismului ecologic, în paralel cu promovarea ariei protejate „Parcul Național Domogled-Valea Cernei”, de care vor beneficia în primul rând locuitorii din așezările izolate aflate în apropierea Munților Cernei, dar și turiștii amatori de aventură, de agroturism și natură, de turism religios sau etnografic.

În cei doi ani de activitate, asociația „Acasă în Banat” a renovat până acum 50 de case pentru familii defavorizate și a întocmit un recensământ al morilor de apă din întreg Banatul Montan, inventariind nu mai puțin de 245 de mori în 150 de sate, cu ajutorul a peste 400 de voluntari.

Surse foto: wikipedia.org

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.