Șeful Direcției pentru Cultură Timiș, mesaj tăios pentru Robu: ”Este profund nedemocratic...

Șeful Direcției pentru Cultură Timiș, mesaj tăios pentru Robu: ”Este profund nedemocratic să clamezi un bine superior atunci când nu ai argumente legale””

1
DISTRIBUIȚI

Directorul Direcției Județene pentru Cultură Timiș, Sorin Predescu, a avut, astăzi, o reacție fără precedent în scandalul trotuarelor ”puzzle” din centrul Timișorei, desființându-l, într-o postare pe Facebook, pe primarul Nicolae Robu la câteva ore după ce acesta se lăuda că a primit 4.000 de like-uri la fotografiile postate.

Predescu a explicat că ”orice constructor trebuie să aibă o autorizație de construcție atunci când construiește. Primăria Timișoara nu are o autorizație de construcție pentru trotuare. Totodată, orice construcție trebuie să aibă un proiect asumat de un arhitect și avizat de instituțiile avizatoare: Agenția de Mediu, Inspectoratul de Stat în Construcții, Direcția Județeană pentru Cultură – atunci când sunt zone istorice protejate. Primăria nu are acest proiect, nu are avize, deci nu are autorizație de construcție, deci construiește ilegal”. Șeful DJC Timiș a susținut că nu este prima dată când se folosește trucul reparațiilor pentru a masca modificările de fond făcute și că toatele cele ce se întâmplă acum legat de acest subiect ”sunt doar o consecință a modului în care funcționează primăria Timișoara în subiectul privind protecția zonelor istorice protejate din Timișoara. Într-o țară civilizată, în spațiul public, nu se poate face dimineața ceea ce visează primarul noaptea; totul se încadrează într-o strategie, au loc consultări cu specialiști, se realizează proiecte tehnice, se identifică surse de finanțare. Dacă există o planificare ar fi fost logic și legal să o împărtășiti și cu celelalte instituții implicate în acest subiect. Instituțiilor nu le plac surprizele. Politica faptului împlinit este o politică abuzivă, nedemocratică și necivilizată”.

Sorin Predescu s-a declarat de acord cu primarul Timișoarei că ”trotuarele din zona istorică trebuiau schimbate.


Intenția primăriei e corectă, realizarea nu e potrivită. Oricâte poze s-ar posta cu noile trotuare este clar că ele sunt prea decorate și contrastează neplăcut cu clădirile istorice. Corect ar fi fost un pavaj de piatră naturală sau măcar un pavaj mai neutru cromatic, care să unifice vizual zona istorică. (…)E dezordonat, e lipsit de viziune, e o cârpeală. Asta pentru că nu există un proiect și nu au fost consultați oameni de specialitate”.

Acesta a acuzat faptul că ”este jenant ca o administrație să acopere nerespectarea legii prin zgomot mediatic, punîndu-i pe cetățenii orașului ca argument și pavăză pentru nerespectarea legii. Este profund nedemocratic să clamezi un bine superior atunci când nu ai argumente legale. Totul ține de o logică strâmbă și partizană: doar unii locuitori sunt buni cetățeni ai orașului – ceilalți nu merită să beneficieze de realizările administrației, anumite categorii profesionale (arhitecții în ansamblul lor) sunt acuzate de toate relele trecutului, instituțiile publice care îndrăznesc să remarce faptul că nu se respectă logica urbanistică sau nu se respectă procedurile legale sunt acuzate de rea-voință, sabotaj, interese politice etc.E un amestec comunicațional bazat pe sferturi de adevăr, pe minciuni întregi, pe acuzații false și pe recursul la un bine superior al cărui depozitar e însuși primarul”.

Șeful DJC Timiș, care este coleg de partid cu Robu, i-a amintit, referindu-se la ”acvariul” din centrul Timișoareai, că ”poate vă amintiți că eu v-am sugerat că trebuie introdusă demolarea acelei clădiri în programul dumneavoastră electoral) la palatele țigănești (deși eu nu am aprobat niciodată o astfel de construcție) la blocaje repetate (care se vor repeta de câte ori nu se respectă legea). Ar fi fost frumos să spuneți și de câte ori Direcția Județeană pentru Cultură a salvat proiectele primăriei, câte alte colaborări între instituțiile noastre au funcționat bine, câte apeluri și cereri instituționale transmise de către DJC primăriei Timișoara nu au primit nici până azi un răspuns etc””.

Predescu i-a transmis lui Robu că ”oricine ar fi fost în poziția mea ar fi trebuit, legal, să facă același lucru; să ceară primăriei Timișoara să respecte legea și regulamentele locale. De aceea sunt nedemne de un primar etichetele pe care mi le puneți mie și celor care îndrăznesc să vă contrazică” și că ”nu voi accepta hărțuirea pe care o mobilizați împotriva mea și a colegilor mei de la Direcția Județeană pentru Cultură Timiș. Măsurați-vă cuvintele ca un adult”.

 

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.