Spectacolul grandios al masivului Retezat. Ce secrete ascunde legendarul munte din vestul...

Spectacolul grandios al masivului Retezat. Ce secrete ascunde legendarul munte din vestul țării FOTO

0
DISTRIBUIȚI
<


div class="press-in-article" style="margin-left: auto; margin-right: auto; text-align: center; margin-top: 5px; margin-bottom: 5px; " id="press-808248238">

Într-un an în care opțiunile turistice par să fie considerabil limitate, iubitorii muntelui s-ar putea  bucura de drumeții minunate, departe de neajunsurile orașelor, în locuri în care aerul curat, natura și liniștea nu pot decât să le asigure zile de vacanță extrem de agreabile.

Masivul Retezat este una din cele mai grandioase și spectaculoase zone din Carpații Meridionali, aflat în sudul județului Hunedoara. Tot aici se află și Parcul Național Retezat, înființat în 1935 de botanistul Alexandru Borza și biologul Emil Racoviță, care a devenit în 1979 o rezervație a biosferei.

Galerii subterane săpate sub rezervație

Nu mai puțin de 20 de creste alpine din acest masiv depășesc 2.000 de metri, muntele abundă în lacuri glaciare, vegetația alpină și subalpină este extrem de diversă și numeroase specii faunistice care pot fi întâlnite aici sunt protejate de lege.

În anii ʹ70 – ʹ80 ai secolului trecut s-a construit,  pe valea Râului Mare, un uriaș baraj hidrotehnic la care s-a lucrat 11 ani, iar pe cursul râului, nu mai puțin de zece hidrocentrale. Barajul artificial de la Gura Apei, despre dimensiunile căruia constructorii spuneau că le întrec de trei ori pe cele ale piramidei lui Keops, a presupus săparea unor galerii subterane de aproape 19 kilometri lungime, care străbat muntele pe sub rezervație. La inaugurarea sa, în 1986, a fost considerat cel mai mare baraj de anrocamente și miez de argilă din Europa. Pe drumul care îl traversează și a cărui  reabilitare a fost recent terminată, se poate ajunge la cabana Rotunda de pe malul drept al Lăpușnicului Mare, fostă locuință de protocol, de unde, prin una din principalele „porți” de intrare în Retezat, se ajunge la Poiana Pelegii, una din cele mai frumoase atracții turistice din parcul național, aflată chiar în inima muntelui, de unde acesta poate fi admirat în toată splendoarea lui sălbatică. Este singurul traseu din Parcul Național Retezat care poate fi străbătut cu mașina, trecând printr-un peisaj de-a dreptul fascinant.

Trasee turistice prin Retezat

Din Poiana Pelegii pornesc mai multe trasee, în difertie direcții, prin masivul Retezat, mai scurte sau mai lungi, mai ușoare sau mai dificile, pentru toate gusturile. De aici se poate ajunge la vârful Peleaga, înalt de 2.509 metri, și la lacul Bucura, aflat la o altitudine de peste 2.000 de metri, unul din cele mai cunoscute și întinse din Retezat și cel mai mare lac glaciar din România. Lacul se întinde  pe aproximativ nouă hectare și primește apa a cinci izvoare.

Un alt traseu pornește din Ohaba de sub Piatră prin Mălăiești, Nucșoara și Cârnic, și ajunge la cabana Pietrele, construită în anii interbelici la 1480 de metri altitudine, care a marcat începutul turismului în Masivul Retezat. De aici, trecând pe la cabana Gențiana, se poate ajunge la vârful Peleaga și la lacul Bucura, pe creasta Lolaia și pe vârful Retezat, înalt de 2.482 de metri, iar mai departe, la lacul Bucura.  Un alt traseu îndrăgit este cel al lacurilor glaciare, nu prea anevoios, care pornește de la lacul Bucura și trece pe lângă șapte lacuri. Sunt doar câteva din numeroasele posibilități de drumeții pe care le oferă Retezatul celor care iubesc ascensiunile pe munte.

Surse foto: wikipedia.org, carpati.org, alpinet.org, proalpin.ro, dozadebine.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.