Stepan Project a lansat „Cântec pentru Lumină”, o piesă omagiu adusă celor...

Stepan Project a lansat „Cântec pentru Lumină”, o piesă omagiu adusă celor care luptă împotriva pandemiei VIDEO

0
DISTRIBUIȚI
Foto: Constantin Duma

Stepan Project a lansat „Cântec pentru Lumină (gânduri din singurătate)”, melodie care mulţumește tuturor eroilor aflaţi în prima linie a frontului de luptă împotriva noului coronavirus.

„Piesa, în forma ei actuală este un omagiu adus tuturor celor care se află în luptă cu pandemia asta care ne-a învățat să trăim altcumva decât am fost obișnuiți până acum. Este un respect pentru medici și pentru întreg personalul sanitar, cei care au stat în tranșee – ca să zic așa – la început cu mâinile goale, fiindcă nu aveau parte de echipamente de protecție. Gândurile noastre se îndreaptă și către generația tânără. Spre deosebire de generația mea, care a prins vremuri totalitariste, în care eram izolați după o cortină de fier, tinerii nu s-au confruntat cu dictatura comunistă și nu au anticorpii necesari unei stări ca cea pe care o parcurgem acum. Obișnuiți cu libertatea totală, tinerilor le e greu să se acomodeze cu noua stare de lucruri. E greu și pentru cei care au trăit în vremuri de restriște. Cu siguranță se întâmplă multe lucruri cărora nu le înțelegem sensul acuma, dar de aici și până la a avea inconștiența de a ieși în stradă e cale lungă. Prin asta, unele personaje își arată micimea, sfidându-i pe cei mulți, cei care își văd de treaba lor. Respectivii îi pun în pericol pe ceilalți, își bat joc ostentativ de cei care respectă regulile, îi desconsideră pe cei care de aproape trei luni stau izolați. Îi sfidează și pe medicii care au făcut atâtea în aceste vremuri. Medicii care stau la datorie și acum. Cei care au făcut gărzi peste gărzi și care au dormit pe scaune, ca să fie fresh“, a spus Ilie Stepan despre semnificația acestei melodii.

În forma originală, „Cântec pentru Lumină” a fost o piesă inclusă pe cvadruplul album „Lumina“, lansat de Stepan Project în 2012. Noua variantă a piesei a fost remixată și remasterizată de echipa compusă din Ilie Stepan, Dixie Krauser, Horea Crișovan, Doru Apreotesei, Mario Florescu, Doru Eugen Iosif, Pavel Vereș, Dana Borteanu, Dana Torok, Ovidiu Rusu, Sebastian Ciocan, Florin Buciu și Alin Zelenco.

„Pentru această variantă, primele două minute au fost recompuse și recântate. Mixajul a fost complet altul, au dispărut unele instrumente și au fost puse în evidență alte instrumente, astfel încât piesa a căpătat noi dimenisuni.


Masteringul final a fost realizat de o veche cunoștință de-a mea, Florin Buciu, în Canada. Ne cunoaștem de multă vreme. El este timișorean stabilit la Toronto, unde are un studio de înregistrări performant. I-am trimis materialul mixat și el l-a masterizat. Îi mulțumesc pe această cale și mă bucur că am reușit să lucrăm împreună“, ne-a declarat Ilie Stepan.

Având în vedere faptul că trăim vremuri complicate, în care întreg sectorul cultural din lumea întreagă trece prin transformări substanțiale, am fost curioși să aflăm gândurile binecunoscutului muzician timișorean visavis de care este menirea artiștilor și cum va arăta „lumea“ după pandemie.

„În perioada asta, menirea artiștilor este să creeze mai departe. Marii muzicieni au produs și acum lucruri frumoase. Evident, au stat și ei în izolare, dar au transmis prin internet lucruri frumoase. Au făcut un bine oamenilor. Asta e menirea artei si a muzicii. Sunt convins că se vor găsi noi forme prin care se va putea transmite muzica… de la cel care o compune către cel care ascultă. M-am bucurat de inițiativa prin care unii muzicieni au cântat la Timișoara de la balcoane. E o formă de spectacol în toată regula, cu respectarea condițiilor de distanțare socială. Pe de altă parte, mari muzicieni ca de exemplu David Gilmour sau Brian May au cântat de acasă și au făcut mult bine. Desigur, există și excepții. Care unele trebuiesc înțelese, altele nu. Se simte manipularea, care vine și din interior si din exterior. Un lucru pozitiv este că în aceste luni de izolare, am oprit poluarea pe întreg pământul. De acest lucru a profitat natura care a reînflorit. Vom învăța după această pandemie multe lucruri. Vom reînvăța să ne bucurăm când vom da mâna unul cu altul, când vom putea să ne îmbrățișăm. Vom reînvăța să trăim. Să ne bucurăm de lucruri pe care le consideram normale cărora nu le dădeam importanță. De lumina zilei. Lumina zilei este un dar de la Dumnezeu. Nu este un drept, este un dar. Sunt mandru că sunt muzician și vreau să transmit un gând bun din partea noastră, pentru toți care cred în revenirea la o lume mai frumoasă și mai bună. Sper ca piesa asta să fie înțeleasă în această cheie. Le mulțumesc tuturor colaboratorilor, este o bucurie să fiu alături de ei. Și celor care ascultă piesa și sunt alături de noi. Sper să ne revedem cât mai curând, sănătoși“, ne-a declarat Ilie Stepan.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.