Finanţare europeană pentru încă şapte tramvaie noi în Timişoara. Urmează lucrări de...

Finanţare europeană pentru încă şapte tramvaie noi în Timişoara. Urmează lucrări de reabilitare pe Calea Bogdăneștilor

0
DISTRIBUIȚI
Foto: ADR Vest / Facebook

Timişoara ar urma să ajungă în 2021 la cel puţin 21 de tramvaie noi achiziţionate prin proiecte în cadrul Regio-POR 2014-2020. Astăzi s-a semnat de către ADR Vest şi Primăria Municipiului Timişoara contractul de finanţare pentru cea de-a treia etapă a investiţiei, e vorba de şapte vehicule noi de capacitate mare care ar urma să circule pe linia 9 din oraş.

În vara trecută se anunţase că încă din 2020 timişorenii se vor bucura de 16 tramvaie noi,asigurate prin Regio – Programul Operaţional Regional (Regio-POR) 2014-2020. Investiția are ca obiectiv creșterea gradului de confort al călătorilor, a vitezei medii de deplasare și a accesibilității tramvaielor, astfel încât transportul public să devină cât mai atractiv pentru locuitorii oraşului şi vizitatori, anunţă ADR Vest. Etapa III a proiectului a fost confirmată azi, ceea ce înseamnă încă şapte tramvaie noi destinate linii 9.


Acestea vor fi moderne, cu o capacitate de minimum 170 de locuri fiecare, eficiente din punct de vedere energetic și adaptate nevoilor persoanelor cu mobilitate redusă. Conform primarului Timişoarei astfel de vehicule au fost livrate şi în orase din Statele Unite şi că au o autonomie impresionantă, până la 63 de kilometri fără a fi conectate la sursa de curent electric.

Tramvaiele vor fi echipate cu instalații de aer condiționat, încălzire prin conversie și încălzire prin conducție termică în scaune, sisteme de informare a călătorilor interior-exterior, sisteme audio-video pentru publicitate, supraveghere video pentru siguranța călătorilor, precum și sisteme de monitorizare și de e-ticketing.

Valoarea totală a proiectului este de 96.378.403,45 lei, din care 68.063.294,13 lei reprezintă finanţare nerambursabilă. Durata de implementare anunţată este de 39 de luni.

Proiectul beneficiază de finanţare în cadrul Regio-POR 2014-2020, Axa prioritară 4 – Sprijinirea dezvoltării urbane durabile, Prioritatea de investiții 4e, Obiectivul specific 4.1 – Reducerea emisiilor de carbon în municipiile reședință de județ prin investiții bazate pe planurile de mobilitate urbană durabilă.

Pe Axa prioritara 4, PI 4.1 – Mobilitate urbană, UAT Municipiul Timişoara a contractat până în prezent proiecte în valoare totală de 437.986.476,65 lei, cu o valoare a finanţării nerambursabile de 284.078.843,13 lei.

Următorul pas în acest program reprezintă reabilitarea liniilor de tramvai și modernizarea tramelor stradale în Municipiul Timișoara, Traseu 5, Calea Bogdăneștilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.