Călători în vremuri cu restricții. Ce zone din vestul țării merită să...

Călători în vremuri cu restricții. Ce zone din vestul țării merită să fie explorate, în această vară

1
DISTRIBUIȚI
<


div class="press-in-article" style="margin-left: auto; margin-right: auto; text-align: center; margin-top: 5px; margin-bottom: 5px; " id="press-1932448349">

Nesiguranța cauzată de epidemia agresivă care a cuprins în această primăvară întreaga lume îi va face pe mulți să renunțe la concediile plănuite și să se limiteze la locuri de agrement aflate mai aproape de casă, în care să fie cât mai protejați. Pentru locuitorii din vestul țării, ofertele sunt pe măsura posibilităților, dar există destule zone care pot oferi zile plăcute de vacanță.

Stațiuni și locuri de agrement îndrăgite

Nu departe de Arad, la Ghioroc, s-au extins locurile de cazare pe plaja lacului, au loc și alte lucrări de amenajare, iar localitatea a făcut mai multe demersuri pentru ca Ghiorocul, supranumit de mai multă vreme „litoralul vestului”, să obțină titlul de stațiune de interes local. Numai anul trecut, pe plaja de lângă lac, care a devenit unul din cele mai atractive locuri turistice, au poposit peste 100.000 de iubitori de soare și apă, iar micuța așezare tinde tot mai mult să ia locul ștrandului arădean, vestit odinioară, dar lăsat în paragină de administrația locală.

Și la Moneasa, singura stațiune turistică de interes național din județul Arad, supranumită „perla Munților Apuseni”, s-au făcut pregătiri pentru sezonul estival, începând cu repararea drumului de acces dinspre Arad, până la organizarea unor festivaluri tradiționale și a altor evenimente culturale care ar putea avea loc la teatrul de vară.

A fost amenajată și tabăra școlară din stațiune, care are peste o sută de locuri de cazare, au fost renovate bungalow-urile și locurile de joacă din tabără. Deocamdată, proiectele de amenajare a unui Aqua Park și a unui parc de aventură nu au fost materializate.

Pădurea Ceala, o oază de verdeață și liniște

Parcul natural „Lunca Mureșului”, care aniversează 15 ani de la dobândirea acestui statut, se întinde pe o suprafață de aproape 17.500 de hectare, din marginea Aradului până la granița cu Ungaria, de-a lungul Mureșului. Parcul oferă mai multe programe turistice: vizitatorii au posibilitatea de a urmări păsări sau mamifere din observatoare, pot face plimbări prin pădure, excursii cu bicicleta sau cu canoe pe Mureș ori au prilejul de a vizita mănăstiri și biserici din zonă.

La balta Măldăreț din pădurea Ceala, unde se poate pescui în lac, există o cabană cu locuri de cazare și restaurant pentru cei care doresc să petreacă un sfârșit de săptămână liniștit, în aer liber, sau chiar câteva zile de concediu, iar în pădure și în zona complexului turistic „ Zori de Zi” au fost recondiționate mai multe foișoare pentru cei care vor să ia masa în mijlocul naturii.

De Ziua Mondială a Mediului, parcul natural „Lunca Mureșului” a promovat mai multe produse tradiționale produse pe raza ariei protejate, precum miere, brânză, gemuri, vestita „pită” de Pecica, salamul de Nădlac sau plăcintele întinse, lansând marca înregistrată „Produs în Arie Naturală Protejată”, urmărind atât promovarea producătorilor locali, cât și atragerea turiștilor dornici să cumpere astfel de produse.

Cultură în aer liber

Aradul și-a propus ca în lunile de vară să organizeze mai multe evenimente culturale în aer liber, în grădinile de vară ale cinematografelor și cea a centrului cultural județean, pe faleza Mureșului și pe ștrand, în parcurile mai spațioase sau pe străzile pietonale din centrul orașului, iar în parcările unor centre comerciale ar putea fi organizate proiecții de filme „drive-in”.

Programul cultural va cuprinde și multe evenimente inedite, cum ar fi spectacole de teatru – mai ales de tip „one-man show” sau „one-woman show” – jucate în scuarurile unor blocuri din cartierele orașelor, cu vizibilitate mare și de la ferestrele apartamentelor, dar și în grădinile de vară, iar programul spectacolelor, până la sfârșitul lunii iulie, poate fi consultat pe pagina de facebook a teatrului arădean.

Filarmonica va încheia stagiunea cu un concert în aer liber, în 25 iunie, nu vor lipsi spectacolele pentru copii în curtea teatrului de marionete sau în grădinile cinematografelor, vor fi organizate diferite ateliere, vor fi amenajate ringuri de dans, în curtea Muzeului Preparandiei se va desfășura proiectul „Vara de Arte” și vor avea loc multe evenimente în avanpremieră.

(Surse foto: aradon.ro, facebook/balta Măltăreț, adevarul.ro, romaniamama.ro, transilvaniabusiness.ro, wikipedia.org, luncamuresului.ro, ghidulatadean.ro, coltisorderomania.ro)

1 COMENTARIU

  1. Really? Promovarea Aradului si atat, asta numiti voi destinatii din vest?? Pai si cu Valea lui Liman, Complexul Zolt, lacul Surduc, Herneacova, si toate celelalte locații din Vest ce facem? Pe alea nu le promovam?

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.