Proprietarii de clădiri din Timișoara beneficiază de facilităţi fiscale pentru perioada stării...

Proprietarii de clădiri din Timișoara beneficiază de facilităţi fiscale pentru perioada stării de urgenţă. Ce amendament a stârnit discuţii

0
DISTRIBUIȚI

Consilierii locali au votat azi un proiect prin care impozitele pe clădiri sunt reduse cu 50% pe durata stării de urgenţă, iar taxa de concesiune anulată. Votul din şedinţa extraordinară online nu a fost lipsit de discuţii. Consiliera Luminţa Ţundrea a propus un amendament prin care cerea ca proprietarii să fie excluşi de la aceste plăţi pentru întreg anul, dar acesta a picat la vot din temerea că nu s-ar încadra în lege.

„Proiect de hotărâre privind acordarea pentru durata stării de urgenţă decretate în anul 2020 a unor facilităţi la plata impozitului anual pe clădiri sau a taxei lunare pe clădiri, în Municipiul Timișoara”, a fost punctul 19 pe ordinea de zi. „Ştiţi cu toţii ce efecte economice a produs oprirea activităţii. Sunt câteva neclarităţi, am văzut că el e copiat după acea Ordonanţă de urgenţă a guvernului, 69/2020… dar sunt câteva nelămuriri legate de aplicabilitate… Ce înseamnă pentru durata stării de urgenţă sau se aplică la impozit până la sfârşitul anului 2020. Mie nu mi-a fost deloc clar”, a spus Luminiţa Ţundrea.

Moment după care a intervenit Nicolae Robu. „Am discutat cu domnul director Bodo, sprijin pe ordonanţa la care aţi făcut trimitere ce facilităţi putem asigura maximal şi asta e tot ce se poate, numai pe durata stării de urgenţă, aici a fost autonomia noastră, noi am mers cu reducere la maximum, dar nu avem posibilitatea pentru că nu ne permite legea…”, a fost explicaţia edilului-şef pentru care proiectul trebuia votat ca atare.

„…ştiţi că mallurile nu funcţionează, restaurantele… să gândim un amendament prin care să fim mai eficienţi. La Bucureşti s-a realizat, la Braşov.


Dacă chiar vrem să ne ajutăm investitorii, oameni cu clădiri mari… eu chiar cred că putem să-i ajutăm pe oamenii aceştia… Legiuitorul nu interzice reducerea lor. Putem să ajutăm dând facilităţi mai mari, oamenii ăştia dacă dau faliment nu mai plătesc nici cei 50%. Să nu le dăm doar pe două luni”, a continuat Ţundrea.

Nicolae Robu a precizat apoi că nu exclude ca pe viitor să apară totuşi noi facilităţi. „Deocamdată asta e legea, juriştii noştri mă îndoiesc să dea un aviz pentru a face mai mult decât permite ordonanţa. Se spune, se pot face reduceri pe durata stării de urgenţă, ordonanţa are puterea ca o lege, dacă Parlamentul va da sau dacă guvernul va ordona o nouă ordonanţă de urgenţă în care va extinde posibilitatea de intervenţie şi pe durata sătrii de alertă sau pe întregul an, atunci sigur că şi noi revenim. Dar dacă acolo se spune explicit… vă daţi seama că cine se poate juca cu sume uriaşe şi să asigure neîncasarea lor şi în afara perioadei de starea de urgenţă… nu puteţi, dumneavoastră să ştiţi cum suntem judecaţi. Nu se merge pe principiul tot ce nu este interzis este permis. Dacă undeva se enumeră un caz contract atunci trebuie să fi limitat la acea enumerare, la acel caz concret, nu ai voie să adaugi, aşa se judecă, aşa se interpretează legile. Nu am ajuta pe nimeni dacă am proceda altfel. Am genera doar nişte litigii… Dacă era mai ambiguă îi dădeam interpretarea favorabilă mediului economic. …trebuie să sprijinim economia, evident, dar o putem sprijini în limitele legii… Eu propun să aprobăm acum…”, a adăugat Robu.

„…chiar dacă juriştii primăriei au spus altceva, e convingerea mea ca profesionist, propun un amendament legat de durata pentru aceste facilităţi, textul de lege de interpretează, că pentru durata stărzii de urgenţă coroborat cu aliniatul… lit. a) are în vedere întreg anul 2020”, a mai precizat Ţundrea.

Faptul că Luminiţa Ţundrea nu a renunţat la amendament l-a iritat până la urmă pe primarul Robu: „Evident este un joc politic, populist, dumneavoastă ca jurist ştiţi foarte bine că nu se poate acest amendament”. Pentru amendamentul Luminiţei Ţundrea s-au pronunţat patru consilieri (inclusiv Adrian Orza „deşi ştiu că nu va trece… ca susţinere”. acesta a propus, la modul general, ca primarul să facă un text către autorităţile centrale pentru susţinerea autonomiei fiscale). Proiectul a trecut în forma sa iniţială cu 17 voturi pentru.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.