Comori pe traseul centurii ocolitoare din sudul Timișoarei. Ce descoperiri au făcut...

Comori pe traseul centurii ocolitoare din sudul Timișoarei. Ce descoperiri au făcut arheologii FOTO

0
DISTRIBUIȚI

Săpăturile de descărcare arheologică efectuate pe viitoarea centură ocolitoare din sudul Timișoarei, cu o lungime de aproape 26 de kilometri, se apropie de finalizare, iar arheologii care au cercetat cele nu mai puțin de opt situri identificate, sunt de părere că descoperirile făcute sunt „senzaționale”, de o mare valoare istorică și arheologică.

Arheologii de la Muzeul Național al Unirii Alba Iulia care au coordonat lucrările de salvare, împreună cu colegi de la Muzeul Național al Banatului, Muzeul Județean Satu Mare și Direcția Județeană pentru Cultură Timiș, au prezentat un bilanț al rezultatului cercetărilor, care au scos la iveală vestigii din epoca neolitică până în cea medievală.

Pe suprafața de aproape 11 hectare care a fost cercetată s-au identificat așezări deschise dar și fortificații, cu locuințe, vetre, gropi menajere, necropole de incinerație sau inhumație.

S-au descoperit peste o mie de artefacte – obiecte de metal, os, fragmente ceramice, obiecte de podoabă – inele, inele de tâmplă, brățări, colane, coliere – diferite tipuri de arme, de la vârfuri de săgeți sau lance, sulițe, fragmente de arc, până la pumnale sau chiar o spadă. Din inventar nu lipsesc nici obiecte casnice: râșnițe de piatră, fusaiole din lut ars, topoare sau seceri.

Așezarea neolitică a scos la iveală un sistem de fortificare cu mai multe șanțuri, iar cea care a fost datată în epoca bronzului târziu indică o lungă locuire, de aproape cinci secole, ale cărei începuturi pot fi situate în secolul al XV-lea î.d. Ch.

Un alt sit important este cel care a aparținut unei populații locale din vremea dominației hunilor asupra acestor teritorii, care dovedește că populația băștinașă nu a fost nimicită de migratori.

Au fost cercetate și fragmentele unui „val roman” care pornește de pe malul Dunării, din Banatul sârbesc și traversează Banatul Românesc, spre Ungaria, dar nu au fost găsite noi informații față de cele cunoscute până acum. Valul este fie o fortificație de epocă romană târzie, fie o construcție de pământ care delimita zona de câmpie de cea deluroasă.


Cu prilejul acestor săpături a fost descoperită cea mai mare necropolă de incinerație din județul Timiș.

Toate obiectele descoperite vor intra în patrimoniul Muzeului Național al Banatului, iar numeroasele informații puse în lumină de aceste descoperiri vor fi valorificate în viitoare studii ale cercetătorilor.

(sursă foto: Constantin Duma și DRDP Timișoara)

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.